Elimineer pijn in de voeten met deze eenvoudige tips

Een zoutbad is vaak de beste oplossing wanneer je last hebt van pijnlijke voeten. Het helpt niet alleen om te ontspannen, het voorkomt ook dat je huid hard en droog wordt.
Elimineer pijn in de voeten met deze eenvoudige tips

Laatste update: 06 oktober, 2018

Zodra je uit je bed stapt, beginnen je voeten aan de zware taak om tijdens de dag je volledige lichaamsgewicht te dragen. Je wandelt rond in huis, je rent wanneer je gehaast bent, je draagt ongemakkelijke hakken. Kortom, je onderwerpt je voeten aan de stress en de dagelijkse, hectische slijtageslag. Geen wonder dat je dan pijn in de voeten ervaart.

Alsof dat nog niet genoeg is, zijn je voeten uiteraard ook, net zoals alle andere delen van je lichaam, vatbaar voor ziektes, infecties en andere soorten kwaaltjes die een invloed kunnen hebben op jouw levenskwaliteit.

Het zit zo dat de meeste mensen niet veel aandacht besteden aan de gezondheid van hun voeten totdat ze pijn ervaren. Ze zullen dan ook geen tijd besteden aan het zorgen voor dit lichaamsdeel. Je keuze voor een bepaald soort schoeisel is de voornaamste oorzaak voor pijn in de voeten voeten.

In dit artikel delen we daarom enkele tips die de pijn kunnen verlichten en die een aantal problemen die veroorzaakt worden door bepaalde schoenen, kunnen voorkomen.

Eenvoudige tips om pijn in de voeten te voorkomen

Wanneer je favoriete paar schoenen pijn in de voeten veroorzaakt, is het een goed idee de volgende tips te volgen om zo de pijn te verlichten.

Maak je schoenen anders vast

Soms kan je je schoenen verkeerd vaststrikken zonder dat je dat zelf beseft, waardoor je voeten moe en pijnlijk achterblijven. Het is belangrijk dat je je schoenen niet te strak vaststrikt, maar ook niet te los laat.

Bind eens riempjes aan je hakken

Hoge hakken veroorzaken pijn in de voeten

Wanneer je het gewend bent hoge hakken te dragen, maar deze niet zo comfortabel zijn als je gewend bent of gedacht had,kan je er riempjes aan vastmaken. Zo verhoog je de stabiliteit en zitten de schoenen steviger.

Neem pauzes

Wanneer je strakke schoenen of hakken draagt en je verplicht bent de hele dag rechtop te staan, is het belangrijk om zo nu en dan pauzes te nemen. Zo kunnen je voeten even ontspannen en bevorder je ook een betere bloedcirculatie. Een ander idee is om je voeten vijf minuutjes omhoog te houden. Zo kan je bloed nog beter stromen.

Gebruik gelkussens

Inlegzolen tegen pijn in de voeten

Gelkussens worden gebruikt om te harde impact op je voeten wanneer je hakken draagt te verminderen. Ze zijn verkrijgbaar in de meeste winkels die schoenen of accessoires voor schoenen verkopen.

Bescherm je voeten tegen blaren

De beste manier om pijn in de voeten te vermijden, is door blaren te voorkomen. Wanneer je vermoedt dat je schoenen je blaren zullen geven, is het een goed idee om een pleister of anti-blaarkousen te dragen.  Op die manier kunnen de schoenen namelijk niet tegen je voeten schuren.

Zijn je schoenen te smal?

IJs in je schoenen tegen pijn in de voeten

Dit is een veelvoorkomend probleem bij schoenen die gemaakt zijn van stof of leer. Om het probleem op te lossen, kan je een diepvrieszakje gevuld met water in de schoen steken en je schoen vervolgens in de vriezer stoppen. Zo kan je je schoenen iets wijder en comfortabeler maken.

Een andere optie is een extra zool in je schoen stoppen. Zo verhoog je echter wel het risico dat de schoen ongemakkelijk tegen je voet zal schuren.

Natuurlijke remedies voor pijn in de voeten

Pijn in de voeten komt erg vaak voor en lijkt op den duur zelfs onvermijdelijk. Gelukkig zijn er enkele natuurlijke remedies om pijnlijke voeten te genezen en ze te helpen ontspannen.

Een gezouten voetbad

Een typische remedie tegen pijnlijke voeten is een zoutbad dat Epsomzout of zoutkristallen gebruikt. Zo verlicht je niet enkel de pijn, je voorkomt ook dat je voeten uitdrogen of hard worden.

Voeg eerst een half kopje zout toe aan een kom warm water. Laat je voeten hier vervolgens twintig minuten in weken.

Een voetbad van kamille

Voetbad met kamille tegen pijn in de voeten

Kamille heeft ontstekingsremmende en kalmerende kwaliteiten. Hierdoor kan het pijn in de voeten meteen verlichten. Maak ongeveer twee liter kamillethee en laat je voeten hier twintig minuten in baden. Zo kun je optimaal profiteren van de voordelen van kamille.

Een andere optie is om de theezakjes rechtstreeks op je voeten te plaatsen. Doe dit dan specifiek op de plaatsen waar je pijn ervaart.

Een bad van gemberthee

Gemberthee is wereldwijd bekend om de krachtige, pijnstillende en ontstekingsremmende kwaliteiten die het heeft. Deze kwaliteiten zijn perfect om een bepaald aantal ongemakken de wereld uit te helpen. Een thee van verse gember kan de pijn in je voeten binnen enkele minuten verlichten. Het helpt je voeten ook om te ontspannen, waardoor ze helemaal klaar zijn voor de volgende dag.

Voeg een groot stuk gemberwortel toe aan kokend water en laat het vijf tot tien minuutjes trekken. Laat de vloeistof afkoelen en dompel je voeten erin onder.

Massage

Voetmassage tegen pijn in de voeten

Een laatste remedie die we zeker niet mogen vergeten, is een voetmassage. Heb je een hectische dag achter de rug en voel je de gevolgen ervan in je voeten? Aarzel dan niet om ze een goede massage te geven. Gebruik een beetje olijf-, munt- of lavendelolie en ontspan! 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.