Het hormoon inuline: beschrijving, voordelen, en bijwerkingen

Als je inuline gaat consumeren, moet je dat in de juiste hoeveelheden doen. Dit is de enige manier om te profiteren van de voordelen. We zullen hier vertellen wat artsen aanraden!
Het hormoon inuline: beschrijving, voordelen, en bijwerkingen
Maria Patricia Pinero Corredor

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Maria Patricia Pinero Corredor.

Laatste update: 09 augustus, 2022

Vezels zijn een belangrijk bestanddeel van de meeste gezonde diëten en het hormoon inuline is er daar een van. Het bestaat uit een mengsel van complexe koolhydraten en suikers, waarvan fructose de belangrijkste suiker is. Daarom heeft inuline ook de naam ‘fructaan’.

Het vermogen om water te absorberen classificeert het als een oplosbare vezel, die een minimale hoeveelheid calorieën levert (slechts 150 calorieën per 100 gram). Het heeft speciale gezondheidseigenschappen en, volgens Kaur en Gupta (Engelse link), maakt het gedrag in vergelijking met andere ingrediënten het breed toepasbaar in de voedingsindustrie.

Waar kunnen we dit soort vezels vinden? Wat zijn de voordelen ervan en welke voorzorgsmaatregelen moeten we nemen als we het consumeren? Je bent op de juiste plaats om dit uit te zoeken!

Bronnen van inuline

Het tijdschrift ALAN (Spaanse link) publiceerde dat meer dan 36.000 plantensoorten het hormoon inuline bevatten, maar dat het slechts in enkele voedingsmiddelen in grotere hoeveelheden wordt aangetroffen.

Onder de planten die de meeste fructanen bevatten zijn knoflook, uien, en asperges uit de Liliaceae-familie, en wortels en knollen zoals cichorei, aardpeer, en yacon uit de Compositae familie. Een overzicht (Engelse link) toont de inulinepercentages per 100 gram gedehydrateerd voedsel:

 • aardperen: 89%
 • cichorei: 79%
 • dahliawortel: 59%
 • ui: 48%
 • prei: 37%
 • knoflook: 29%
 • yacon: 27%
 • asperges: 4%
 • bakbananen: 2%
 • rogge: 1%

Cichoreiwortels zijn de meest gebruikte bron voor het extraheren van inuline en komen voor in vele regio’s van de wereld, van Midden- en Noord-Europa, China, Afrika, Zuid-Amerika tot India. Meer gangbare voedingsmiddelen, zoals uien en knoflook, bevatten het in matige verhoudingen.

Inuline kan op een natuurlijke manier worden ingenomen of in de vorm van een supplement, wat een snelle en effectieve manier is om het aan te bieden aan het lichaam. Een gezondheidsdeskundige moet echter wel de dosering adviseren.

Wat zijn de voordelen van inuline?

Hormonen in het lichaam

Deskundigen hebben verschillende voordelen van inuline bestudeerd, niet alleen op het gebied van gezondheid, maar ook in de voedingsindustrie. Laten we deze eigenschappen eens bekijken.

Een van de meest erkende voordelen van inuline is de prebiotische werking. Dat wil zeggen dat we het kunnen gebruiken als substraat of voedingsmiddel. Dat maakt de groei van nuttige bacteriën op darmniveau mogelijk. Deze bacteriën nemen het op tegen ziektekiemen.

Macfarland en andere deskundigen (Engelse link) hebben door middel van proeven in laboratoria en op mensen aangetoond dat inuline de groei van bifidobacteriën en lactobacillen kan bevorderen, terwijl het de groei van Clostridium vermindert.

Het tijdschrift Vitae (Spaanse link) onthult de voordelen van probiotica. Ze vergemakkelijken bijvoorbeeld de vertering van lactose en beschermen tegen diarree, prikkelbare darm-problemen en andere darmontstekingen. Ze voorkomen ook urogenitale infecties en bevorderen de afweer van de darm.

Het controleert bloedlipiden

De Revista Médica de Chile (Spaanse link) publiceerde een klinisch onderzoek bij 12 patiënten met obesitas en verhoogde lipiden in het bloed. Zij kregen 7 gram inuline als vezelbron per dag. Na enkele maanden werd geconcludeerd dat inuline in staat was het totale cholesterol, LDL-cholesterol en triglyceriden te verlagen.

Andere studies (Engelse link) bij mensen hebben ook gunstige effecten van inuline op het bloedlipidenprofiel aangetoond. In sommige gevallen (Engelse link) is alleen een verlaging van de triglyceriden gevonden, terwijl één studie (Engelse link) geen effect liet zien bij zwaarlijvige patiënten met diabetes type 2.

Wat de dosering betreft, blijkt uit de gegevens (Engelse link) dat een inname van 6 tot 12 gram inuline per dag gedurende 2 tot 3 maanden een aanzienlijke verlaging van het serumcholesterolgehalte oplevert. Het lijkt de uitscheiding van cholesterol via de ontlasting te stimuleren.

Het helpt bij gewichtsbeheersing

Sommige onderzoeken (Spaanse link) leggen een verband tussen inuline en de verandering van het hormoon ghreline, dat een rol speelt bij de eetlust. Hoewel de onderzochte studies niet duidelijk genoeg zijn om dit te bevestigen, is wat wel duidelijk is dat het de verzadiging verhoogt.

Door het hongergevoel te verminderen, kunnen we de calorie-inname verlagen. Studies (Engelse link) hebben aangetoond dat tussen 1 en 6 kilo (2 tot 13 pond) kan worden verloren in 12 tot 18 weken door inulinepoeder aan het dieet toe te voegen. Bovendien vermindert het de vetophoping in de lever en het spierweefsel.

Het helpt de bloedsuikerspiegel te reguleren

Insuline is het hormoon dat de bloedsuikerspiegel regelt. Het transporteert glucose vanuit de bloedsomloop naar de spieren en de lever, zodat deze cellen het van binnenuit kunnen metaboliseren.

Diabetology magazine (Engelse link) verduidelijkt dat inuline, net als andere oplosbare vezels, de bloedsuikerspiegel kan verbeteren door de insulinegevoeligheid en de snelheid waarmee glucose door de cellen worden opgenomen te verhogen.

Het verbetert de opname van calcium en magnesium

Sommige onderzoekers (Engelse link) vonden positieve effecten op de botten en de botdichtheid bij proefdieren die inuline in hun dieet kregen, omdat het de calciumabsorptie verhoogde.

Bij adolescente patiënten (Engelse link) was 8 gram inuline gedurende 8 weken nodig om positieve resultaten waar te nemen. Het Journal of Nutrition (Engelse link) meldde dat inuline ook de absorptie van magnesium bevordert.

Het is een vetvervanger

In de voedingsindustrie is het hormoon inuline een uitstekend bindmiddel en geleermiddel dat bedrijven gebruiken om vet in light-producten te vervangen. Volgens het tijdschrift Phytochemistry vormt inuline (Engelse link), wanneer het in lange ketens met water of melk wordt gemengd, zeer kleine kristallen die zich aan elkaar binden om een romige textuur te krijgen.

Het is een suikervervanger

Je kunt inuline gebruiken als een goede vervanger voor suiker, vooral korte-keten suiker, omdat het een vergelijkbare zoete smaak en eigenschappen heeft. Wanneer 50% van de suiker wordt vervangen (Engelse link) door inuline om muffins te maken, zijn de smaakresultaten zeer overtuigend. We wedden dat je dat niet wist!

Het is een textuurmodificator

Inuline wijzigt de hardheid van voedingsmiddelen, waardoor deze toeneemt, afhankelijk van de gebruikte concentratie. Garcia en andere deskundigen (Engelse link) evalueerde mortadella gemengd met inuline. Zij ontdekten dat de hardheid verbeterde wanneer de hoeveelheid inuline slechts 2,5%  van het recept uitmaakte.

Wat zijn de neveneffecten van inuline?

Een vrouw in de supermarkt

We moeten de goede eigenschappen van inuline benutten door te letten op de hoeveelheid die we innemen. Wanneer de inname meer dan 7 tot 10 gram per dag bedraagt, kan dit de volgende problemen veroorzaken:

Artsen raden daarom vaak aan om de eerste 15 dagen te beginnen met 2 tot 3 gram per dag. Daarna kunnen ze voorstellen om geleidelijk tussen 1 en 2 gram per week te verhogen tot een consumptie van 10 gram per dag (Spaanse link).

Mensen met een dieet volgen dat weinig korte-keten koolhydraten of FODMAPs bevat, zoals fructanen of oligosacchariden, moeten inulineconsumptie vermijden.

Onthoud dat inuline belangrijke voordelen heeft, vooral in het spijsverteringskanaal. Het is ook cruciaal om het niet te overdrijven, want elke voedingsstof heeft zijn grenzen. Daarom moet je je arts raadplegen voor je het als supplement gaat nemen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Madrigal Lorena, Sangronis Elba. La inulina y derivados como ingredientes claves en alimentos funcionales. ALAN  [Internet]. 2007  Dic [citado  2021  Mar  13] ;  57( 4 ): 387-396. Disponible en: http://ve.scielo.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0004-06222007000400012&lng=es.
 • Kaur, N., Gupta, A.K. Applications of inulin and oligofructose in health and nutrition. J Biosci 27, 703–714 (2002).
 • Blecker C, Fougnies C, Van Herck JC, Chevalier JP, Paquot M. Kinetic study of the acid hydrolysis of various oligofructose samples. J Agric Food Chem. 2002 Mar 13;50(6):1602-7.
 • van Loo J, Coussement P, de Leenheer L, Hoebregs H, Smits G. On the presence of inulin and oligofructose as natural ingredients in the western diet. Crit Rev Food Sci Nutr. 1995 Nov;35(6):525-52.
 • SALAZAR A., Blanca C.; MONTOYA C., Olga I. IMPORTANCIA DE LOS PROBIÓTICOS Y PREBIÓTICOS EN LA SALUD HUMANA Vitae, vol. 10, núm. 2, 2003, pp. 20-26.
 • Gibson GR, Fuller R. Aspects of in vitro and in vivo research approaches directed toward identifying probiotics and prebiotics for human use. J Nutr. 2000 Feb;130(2S Suppl):391S-395S.
 • Luo J, Van Yperselle M, Rizkalla SW, Rossi F, Bornet FR, Slama G. Chronic consumption of short-chain fructooligosaccharides does not affect basal hepatic glucose production or insulin resistance in type 2 diabetics. J Nutr. 2000 Jun;130(6):1572-7.
 • López-Molina D, Navarro-Martínez MD, Rojas Melgarejo F, Hiner AN, Chazarra S, Rodríguez-López JN. Molecular properties and prebiotic effect of inulin obtained from artichoke (Cynara scolymus L.). Phytochemistry. 2005 Jun;66(12):1476-84.
 • García. M., Caceres, E.,Selgas, M. Effect of inulin on the textural and sensory properties of mortadella, a Spanish cooked meat product. 2006, 41,10, 1207-1215.
 • Roberfroid MB, Cumps J, Devogelaer JP. Dietary chicory inulin increases whole-body bone mineral density in growing male rats. J Nutr. 2002 Dec;132(12):3599-602.
 • Abrams SA, Griffin IJ, Hawthorne KM, Liang L, Gunn SK, Darlington G, Ellis KJ. A combination of prebiotic short- and long-chain inulin-type fructans enhances calcium absorption and bone mineralization in young adolescents. Am J Clin Nutr. 2005 Aug;82(2):471-6.
 • Coudray C, Demigné C, Rayssiguier Y. Effects of dietary fibers on magnesium absorption in animals and humans. J Nutr. 2003 Jan;133(1):1-4.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.