Het gebruik van prospan-siroop om hoest te behandelen
We gaan het vandaag over het gebruik van prospan-siroop hebben. Prospan-siroop is een siroop met een mucolytische en slijmoplossende werking. Het is van het droge hedera helix-extract gemaakt. Het wordt gebruikt om hoesten te behandelen, omdat het helpt bij het verwijderen van slijm.
De hedera helix is een medicinale plant die klimop wordt genoemd. Mensen gebruiken het extract sinds de oudheid om ziekten te behandelen waarbij je slijm uit de luchtwegen moet verwijderen.
Wat is een Hedera helix?
Klimop is een klimmende medicinale plant die tot de Arialaceae-familie behoort. Hij groeit op verschillende continenten en kan enkele meters hoog worden.
Deze plant heeft donkergroene groenblijvende bladeren. De bloemen zijn groengeel van kleur en ruiken lekker. Hij groeit ook snel en past zich gemakkelijk aan veel verschillende klimaten en terreinen aan.
Onder de vele voordelen die deze plant heeft, valt het vermogen om slijm te verwijderen op. Het kan bovendien een droge hoest in een productieve hoest veranderen om slijm te verwijderen. Om deze reden is het al sinds de oudheid een verkoudheidsbehandeling. Het werd gebruikt om de luchtwegen te genezen en ook om hoest te verlichten.
Actieve principes van Hedera helix
In deze plant zijn er verschillende actieve componenten. Elk van deze actieve ingrediënten helpt de luchtwegen. Enkele van deze componenten van klimop zijn onder andere:
- Tannines
- FLCN
- Inositol
- Glucosiden
- Hederina
- Organische zuren
- Yodo
- Saponinen: vanwege hun spasmolytische en slijmoplossende werking zijn dit belangrijke stoffen van klimop.
Vanwege zijn samenstelling heeft klimop-extract bronchusverwijdende en slijmoplossende eigenschappen en effecten. Mensen gebruiken daarom de bladeren om luchtwegaandoeningen met hoest te behandelen. Hoewel het veel eigenschappen heeft om ademhalingsproblemen te verlichten, zijn de vruchten erg giftig voor mensen.
Lees ook:
Stop je hoest met natuurlijke remedies
Extractieproces om Prospan-siroop te maken
Het klimop-extract in prospan wordt via een eigen extractieproces verkregen. Het is ook belangrijk om te weten dat de effectiviteit van de klimop in de siroop te maken heeft met hoe ze het verzamelen.
Dankzij het feit dat de klimop in prospan een gepatenteerd oogst- en extractieproces volgt, heeft het extract unieke eigenschappen. De verpakking bevat daarnaast een zegel dat de gepatenteerde extractiemethode identificeert en naar de gepatenteerde extractiemethode verwijst.
Vanwege zijn eigenschappen helpt het speciale extract van Hedera helix EA 575® bij de behandeling van ziekten die met hoesten verband houden. De componenten van klimop-extract helpen slijm op te lossen en bronchiale spasmen te verminderen, waardoor de noodzaak om te hoesten wordt verlicht.
Momenteel weten onderzoekers dat een deel van de effecten van prospan voornamelijk aan a-hederine te wijten is, een van de actieve bestanddelen van het extract in de siroop.
Wat doet het gebruik van prospan-siroop?
Prospan-siroop bestrijdt de drie meestvoorkomende symptomen van hoest. Deze siroop heeft daarom drie hoofdacties. We zullen ze hieronder beknopt uitleggen:
- Mucolytische werking: klimop vermindert de viscositeit van slijm om het vloeibaarder te maken en gemakkelijker te verwijderen.
- Slijmoplossend: Prospan werkt door de bronchiën te verwijden om je te helpen beter te ademen.
- Antitussieve actie: als gevolg van de andere twee acties, door de bronchiën te verwijden en te helpen bij slijm, kan het je hoest verlichten.
Misschien ook interessant om te lezen:
Wat betekent een hoest met groen slijm?
Indicaties en dosering van prospan-siroop
Zoals we al zeiden, behandelt deze siroop hoest (Spaanse link) en iedereen ouder dan 2 kan het gebruiken. Hier zijn de richtlijnen voor het gebruik van prospan-siroop op basis van leeftijd:
- Voor personen ouder dan 12 jaar: 5 ml, driemaal daags.
- Bij kinderen van 6 tot 12 jaar: 5 ml, tweemaal daags.
- Voor de allerkleinsten, van 2 tot 5 jaar: 2,5 ml, tweemaal daags.
Conclusie
Prospan-siroop is een veilige en natuurlijke optie om hoest te behandelen, omdat het helpt bij het afvoeren van bronchiale secretie en het verlichten van ontstekingen in de luchtwegen.
Als je twijfelt, raadpleeg dan je arts of apotheek. Als je hoest niet binnen een paar dagen verdwijnt, dan kan dit een teken van een andere aandoening of probleem zijn. Het kan zijn dat je voor een ander soort geneesmiddel een recept nodig hebt.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Metcalfe, D. J. (2005). Hedera helix L. Journal of Ecology. https://doi.org/10.1111/j.1365-2745.2005.01021.x
-
Lutsenko, Y., Bylka, W., Matlawska, I., & Darmohray, R. (2010). Hedera helix as a medicinal plant. Herba Polonica.
-
Mendel, M., Chłopecka, M., Dziekan, N., & Wiechetek, M. (2011). The effect of the whole extract of common ivy (Hedera helix) leaves and selected active substances on the motoric activity of rat isolated stomach strips. Journal of Ethnopharmacology. https://doi.org/10.1016/j.jep.2011.01.036