Hoestdrank met zwarte peper, kruidnagel en gember

Als je deze hoestdrank uitprobeert en je klachten verdwijnen na een paar dagen niet, bel dan je arts. Misschien heb je iets ernstigers onder de leden, dat een speciale behandeling vereist.
Hoestdrank met zwarte peper, kruidnagel en gember

Geschreven door Solimar Cedeño

Laatste update: 09 augustus, 2022

Hoest, verkoudheid en andere aandoeningen aan de luchtwegen kunnen allemaal van invloed zijn op je gezondheid, vooral als het buiten regenachtig of koud is. Maak gebruik van de mogelijkheden die de natuur biedt en probeer deze hoestdrank met zwarte peper, kruidnagel en gember.

In dit artikel laten we je een zeer effectief middel zien, waarvoor je slechts een paar ingrediënten nodig hebt. Hoewel hoesten heel gewoon is, is het ook belangrijk om de verschillende oorzaken te kennen en hoe je ze moet behandelen.

Als je je ziek voelt, wil je misschien niet aan zelfmedicatie doen, en dat is een goede zaak. Het is vooral belangrijk om je huisarts te bezoeken om zijn of haar advies te vragen. Je kunt echter ook een aantal van je klachten op een natuurlijke manier verlichten en mogelijke complicaties voorkomen met bepaalde huismiddeltjes.

Waarom hoesten we?

Een vrouw houdt haar hand voor haar mond terwijl ze hoest

Ten eerste zijn er veel verschillende soorten hoesten. Dit symptoom kan onder andere veroorzaakt worden door:

 • verkoudheid
 • bronchitis
 • griep
 • allergische reacties

Als je luchtwegen ontstoken of geïnfecteerd zijn, kan dit ervoor zorgen dat je gaat hoesten. Het kan droog zijn of met slijm, afhankelijk van wat de oorzaak is en hoe gecompliceerd het is.

Meestal ontstaat droge hoest aan het begin van een verkoudheid of de griep. Na een paar dagen kan het zijn dat je slijm opmerkt. Hoesten met slijm is makkelijker te behandelen en het betekent dat je lichaam al bezig is zich te ontdoen van slijm of vloeistoffen die infecties veroorzaken.

Hoestdrank met zwarte peper, kruidnagel en gember

Zwarte peper, kruidnagel en gember zijn geweldige ingrediënten voor je lichaam. Bovendien zijn ze vooral ook heel goed voor je luchtwegen. Je kunt een eenvoudige hoestdrank maken met deze ingrediënten. We vertellen je ook wat ze allemaal voor je lichaam doen en hoe ze je kunnen helpen genezen.

Zwarte peper

Zwarte peper is een specerij die je waarschijnlijk gebruikt om smaak toe te voegen aan je maaltijden. Het beschikt echter over geneeskrachtige eigenschappen waar je je misschien niet bewust van bent.

Het beschikt ook over antioxiderende en antibacteriële eigenschappen. Daarom helpt het je immuunsysteem te versterken en infecties te voorkomen of te behandelen.

Kruidnagel

Dit ingrediënt wordt vaak gebruikt in cakes, koekjes en sommige soorten thee. Het helpt het bij de behandeling van maagproblemen en helpt het bij het verhelpen van spijsverteringsproblemen.

Dit ingrediënt beschikt onder andere over de volgende eigenschappen:

 • pijnverlichtend
 • ontstekingsremmend
 • antibacterieel
 • krampwerend

Daarom is het geweldig om te gebruiken in deze hoestdrank.

Gember

Gember is de beste wortel voor de behandeling van aandoeningen aan de luchtwegen, vooral keelpijn. Het is echter niet alleen gunstig voor dit deel van de luchtwegen.

Het heeft slijmoplossende, ontstekingsremmende en antibiotische eigenschappen. Bovendien verlicht het de ontsteking van de luchtwegen en vermindert het zwelling. Ook ruikt het heerlijk en is het verfrissend, en het helpt om irritatie tegen te gaan.

Hoe bereid je deze hoestdrank?

Ingrediënten

 • 1 gemberwortel
 • 3 peperkorrels
 • 250 ml water
 • 4 gram kruidnagel
 • het sap van 1 citroen

Bereiding

 • Vermaal eerst de peperkorrels in een keukenmachine.
 • Daarna kook je in een pan de kruidnagel en gember samen met het water. Laat het een paar minuten doorkoken.
 • Voeg vervolgens de zwarte peper toe aan het mengsel. Zet het vuur uit.
 • Voeg als laatste het citroensap toe.
 • Drink deze thee één of twee keer per dag tot de hoest verdwijnt.

Mis het volgende artikel niet:
Vijf warme en koude dranken tegen keelpijn

Een makkelijke en effectieve hoestdrank

Thee met citroen om hoest te verlichten

Met deze remedie ben je binnen een paar dagen van je hoest af! Bovendien werken niet alleen de zwarte peper, kruidnagel en gember, maar ook de citroen zal een grote bijdrage leveren in de vorm van vitamine C.

Deze vitamine is essentieel voor de behandeling van  aandoeningen van de luchtwegen, omdat het je immuunsysteem versterkt. Als de hoest veroorzaakt wordt door een infectie, zal citroen hier snel op reageren.

Binnen een paar dagen ben je van je hoest af en verbeter je je gezondheid met deze natuurlijke behandeling. Vergeet niet deze thee te drinken zodra de eerste symptomen zich voordoen om complicaties te voorkomen. Door deze hoestdrank al in een vroeg stadium te gebruiken, kunt je voorkomen dat de infectie zich verder ontwikkelt.

Praat met je huisarts als je hoest na een paar dagen nog niet is verdwenen, omdat dit erop kan wijzen dat je last hebt van een ernstigere ziekte. Daarnaast moet je ook uitzoeken of je hoest door allergieën wordt veroorzaakt, en of het een chronische hoest is.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Ravindran, P. N., & Kallupurackal, J. A. (2012). Black pepper. In Handbook of Herbs and Spices: Second Edition. https://doi.org/10.1533/9780857095671.86
 • García, A., Gándara, F., & Raja, T. (2011). Utilización del aceite de clavo , Syzgium aromaticum L.(Merr. Perry), como anestésico eficaz y economico para labores rutinarias de manipulación de peces marinos cultivados. Boletín Instituto Español de Oceanografía. https://doi.org/10.1093/ndt/gfp766
 • Dugasani, S., Pichika, M. R., Nadarajah, V. D., Balijepalli, M. K., Tandra, S., & Korlakunta, J. N. (2010). Comparative antioxidant and anti-inflammatory effects of [6]-gingerol, [8]-gingerol, [10]-gingerol and [6]-shogaol. Journal of Ethnopharmacology. https://doi.org/10.1016/j.jep.2009.10.004

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.