Het gebruik van een karnemelkmasker voor de huid?

Karnemelkmaskers zijn een populair natuurlijk huidverzorgingsproduct geworden. Mensen zweren dat ze onvolkomenheden verminderen en de huid zijdezacht maken. Is dat waar?
Het gebruik van een karnemelkmasker voor de huid?

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Vandaag gaan we kijken of het gebruik van een karnemelkmasker goed voor je huid is. Karnemelkmaskers bevatten natuurlijke ingrediënten die vanwege hun ongelooflijke gezondheidsvoordelen voor de huid worden toegejuicht.

Vanwege de chemische samenstelling zijn velen van mening dat karnemelk ideaal is voor het verminderen van puistjes, rimpels en andere onvolkomenheden. Daarnaast kan het worden gebruikt om je poriën van onzuiverheden te ontdoen.

Is dit allemaal te mooi om waar te zijn? Hoe goed kan het gebruik van een karnemelkmasker echt zijn voor huidverzorging? Hieronder zullen we delen wat de experts zeggen en alle eigenschappen en voordelen van karnemelk op een rijtje zetten, dus blijf lezen!

Wat is karnemelk?

Karnemelk is de vloeistof die overblijft na het scheiden van boter en melk. Volgens dit artikel gepubliceerd in de Journal of Dairy Science (Engelse link), is het een van de meest gebruikte zuivelproducten in de voedingsindustrie vanwege zijn emulgerende eigenschappen en heerlijke smaak.

Karnemelk is bovendien gemakkelijk voor de maag te verteren en het bevat krachtige nutritionele eigenschappen. Hier zijn enkele van de details van de componenten in karnemelk:

  • Vitaminen B, C, E en D.
  • Mineralen zoals fosfor, natrium, calcium, kalium, magnesium en mangaan.
  • Vetzuren.
  • Eiwitten.

Hoewel het vaak wordt gebruikt als voedingssupplement, is het ook populair geworden als een natuurlijk ingrediënt om de huid gezond en stralend te houden. Een aantal mensen gebruiken zelfs elke dag karnemelkmaskers om huidproblemen te corrigeren en als onderdeel van hun antiverouderingsprogramma.

Is het gebruik van een karnemelkmasker veilig op mijn huid?

Karnemelk en rozen

In natuurlijke cosmetica gebruiken mensen karnemelk als basis voor huismiddeltjes om vlekken, rimpels, acne en dermatitis te verwijderen. Enkele van de grootste aanhangers zeggen dat de minerale samenstelling geweldig is om de huid gezond en vrij van onvolkomenheden te houden.

We moeten echter opmerken dat er slechts beperkt wetenschappelijk bewijs is om deze beweringen te ondersteunen. Tot nu toe hebben geen wetenschappelijke studies bevestigd dat het cosmetische gebruik van karnemelk huidaandoeningen daadwerkelijk kan oplossen.

Toch beschouwen wetenschappers het regelmatig gebruik ervan als veilig voor de meeste mensen. Karnemelk wordt vaak gebruikt in huidverzorging om het met andere ingrediënten te combineren zoals honing of havermout om zelfgemaakte maskers te maken. Enkele voordelen van karnemelkmaskers zijn:

  • Ze hebben verlichtende eigenschappen, ideaal voor diegenen die donkere vlekken op hun huid willen verwijderen.
  • Ze hebben verzachtende en kalmerende middelen die kunnen helpen bij het verminderen van opflakkeringen van eczeem en dermatitis.
  • Het melkzuur in karnemelk is goed voor de behandeling van acne (Engelse link).
  • De actieve voedingsstoffen helpen de huid tegen de zon te beschermen en kunnen schade door de zon verminderen.
  • Karnemelk verzacht de huid.
  • Een exfoliërend masker verwijdert gemakkelijk dode huidcellen.

Wat laat het onderzoek zien?

Zoals we eerder vermeldden, zijn er geen klinische onderzoeken of bewijzen om de positieve effecten van karnemelk op de huid te bewijzen. Met dat gezegd hebbende, zijn er onderzoeken (Engelse link) die de voedingswaarde en antioxidante activiteiten ondersteunen.

Veel onderzoeken tonen bij het voorkomen van vroegtijdige veroudering het belang van antioxidanten aan. Een artikel gepubliceerd in The Journal of Dermatological Science (Engelse link) legt uit dat antioxidanten de sleutel zijn bij het voorkomen van door licht veroorzaakte veroudering van de huid.

Met andere woorden, ze helpen de huidcellen tegen de schadelijke effecten van straling en vrije radicalen te beschermen die bij ongezonde blootstelling aan de zon optreden. Aan de andere kant lijkt melkzuur (een van de belangrijkste componenten van karnemelk) ook de huid te helpen.

Een studie gepubliceerd in het International Journal of Dermatology heeft vastgesteld (Engelse link) dat melkzuur niet alleen de huid helpt beschermen, maar ook gunstige hydraterende eigenschappen heeft, die op hun beurt veroudering helpen voorkomen.

Andere elementen zoals eiwitten, vitamines en mineralen zijn ook effectieve toevoegingen aan de eerder genoemde effecten van karnemelk. En ondanks het gebrek aan onderzoek, lijkt het erop dat wei inderdaad een positieve invloed op de huid heeft. Ga je het proberen?

Hoe kan ik karnemelk voor mijn huid gebruiken?

Handen en een karnemelkmasker

Een van de grootste voordelen van het gebruik van karnemelk in je huidverzorgingsroutine is dat het veelzijdig is en dat je het aan tal van zelfgemaakte producten kunt toevoegen.

Je kunt het natuurlijk altijd zelf met behulp van een wattenschijfje aanbrengen. Als je besluit om het op deze manier te gebruiken, dan raden we je aan om je karnemelk in de koelkast te bewaren en het koud toe te passen.

Veel mensen combineren karnemelk graag met rozenwater, wat mensen als een natuurlijk tonicum beschouwen, perfect voor het verjongen van de huid en het minimaliseren van de olieproductie.

Je kunt het ook met havermout of een ander graan mengen om een zelfgemaakt exfoliërend eiwitmasker te maken. Hier is een eenvoudig recept voor een karnemelkmasker voor het gebruik op je huid.

Ingrediënten

  • 59 milliliter karnemelk (1/4 kopje)
  • 15 gram havermout (1 eetlepel)
  • 15 gram honing (1 eetlepel)

Werkwijze

  • Meng eerst alle ingrediënten in een kom tot een pasta. Als het mengsel er te nat uitziet, kun je meer havermout toevoegen.

Gebruik

  • Zodra je masker klaar is, maak je je gezicht schoon met een vochtig washandje en breng je het masker vervolgens met schone handen aan op je gezicht.
  • Laat het ongeveer 15 tot 20 minuten inwerken en was het daarna af met warm water met cirkelvormige bewegingen.
  • Gebruik het karnemelkmasker 2 of 3 keer per week voor het beste resultaat.

Praat altijd met een dermatoloog

Hoewel karnemelk boordevol potentiële voordelen voor je huid zit, is het altijd het beste om met je dermatoloog te praten voordat je dit soort ingrediënten gebruikt. Hoewel het als veilig te gebruiken wordt beschouwd, zou dit bij ernstige huidproblemen niet je eerste keus product moeten zijn.

Professionele dermatologen kunnen je onder andere helpen bij het vinden van andere toepassingen om karnemelk in je huidverzorgingsroutine op te nemen. Ze kunnen zelfs producten voorstellen die karnemelk in hun ingrediënten bevatten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Sodini I, Morin P, Olabi A, Jiménez-Flores R. Compositional and functional properties of buttermilk: a comparison between sweet, sour, and whey buttermilk. J Dairy Sci. 2006 Feb;89(2):525-36. doi: 10.3168/jds.S0022-0302(06)72115-4. PMID: 16428621.
  • Tang SC, Yang JH. Dual Effects of Alpha-Hydroxy Acids on the Skin. Molecules. 2018;23(4):863. Published 2018 Apr 10. doi:10.3390/molecules23040863
  • Conway V, Gauthier SF, Pouliot Y. Antioxidant activities of buttermilk proteins, whey proteins, and their enzymatic hydrolysates. J Agric Food Chem. 2013 Jan 16;61(2):364-72. doi: 10.1021/jf304309g. Epub 2012 Dec 31. PMID: 23244578.
  • Wong PY, Kitts DD. A comparison of the buttermilk solids functional properties to nonfat dried milk, soy protein isolate, dried egg white, and egg yolk powders. J Dairy Sci. 2003 Mar;86(3):746-54. doi: 10.3168/jds.S0022-0302(03)73655-8. PMID: 12703609.
  • Masaki H. Role of antioxidants in the skin: anti-aging effects. J Dermatol Sci. 2010 May;58(2):85-90. doi: 10.1016/j.jdermsci.2010.03.003. Epub 2010 Mar 17. PMID: 20399614.
  • Algiert-Zielińska B, Mucha P, Rotsztejn H. Lactic and lactobionic acids as typically moisturizing compounds. Int J Dermatol. 2019 Mar;58(3):374-379. doi: 10.1111/ijd.14202. Epub 2018 Sep 30. PMID: 30270529.
  • Smith WP. Epidermal and dermal effects of topical lactic acid. J Am Acad Dermatol. 1996 Sep;35(3 Pt 1):388-91. doi: 10.1016/s0190-9622(96)90602-7. PMID: 8784274.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.