Wat is wei-eiwit en wie zou het moeten drinken?

Wei-eiwit kan helpen om leeftijdgerelateerd spierverlies te voorkomen. Het verhoogt ook kracht, uithoudingsvermogen en herstel na de training. Lees er meer over in dit artikel!
Wat is wei-eiwit en wie zou het moeten drinken?
Karla Henríquez

Geschreven en geverifieerd door de dokter Karla Henríquez.

Laatste update: 28 januari, 2021

Gedurende tientallen jaren was wei alleen een bijproduct tijdens het bereidingsproces van kaas. Tegenwoordig is deze grondstof echter een essentieel ingrediënt voor sommige culinaire additieven zoals wei-eiwit en is het ook de basis van de beroemde wei-eiwitshakes.

In dit artikel kun je alles leren over de eigenschappen van wei-eiwit en welke mensen het moeten consumeren zodat zij kunnen profiteren van de geneeskrachtige eigenschappen.

Wat is wei?

Zoete wei is het vloeibare bijproduct van de productie van kaas of caseïne. Het heeft een geelgroene kleur, een troebel uiterlijk en smaakt een beetje zoet. Het bestaat grotendeels uit water en bevat een kleine hoeveelheid eiwit en vet. Het is belangrijk om te benadrukken dat het lactose bevat. Wei is daarnaast rijk aan:

 • vitamine A, B en C
 • mineralen zoals ijzer, kalium, magnesium, calcium en fosfor

Wei-eiwit

Wei-eiwit

Uit wei wordt een steeds populairder dieetproduct gewonnen, bestaande uit eiwitten met een hoge biologische waarde. Het staat bekend als wei-eiwit en zoals hierboven vermeld, bevat het alle essentiële aminozuren die het lichaam het beste kan absorberen.

Deze melkdrank, die meestal wordt verkocht als een poeder dat wordt gecombineerd met andere ingrediënten, is een heel gebruikelijk drankje voor sporters vanwege de uitstekende eigenschappen.

Gezondheidsvoordelen van wei-eiwit

Hier zijn de belangrijkste gezondheidsvoordelen van wei-eiwit:

 • Het verhoogt kracht, uithoudingsvermogen, spiermassa en herstel na training. Daarom drinken steeds meer sporters het. Bovendien is het beter verteerbaar dan andere alternatieven voor dierlijke eiwitten.
 • Wei-eiwit helpt spierverlies ten gevolge van ouderdom te voorkomen, bekend als sarcopenie.
 • Het helpt bij het verminderen van de opbouw van lichaamsvet, vooral rond de buik.
 • Wei-eiwit helpt bij het verminderen van ontstekingen.
 • Het heeft anti-carcinogene eigenschappen.
 • Wei-eiwit kan helpen om het immuunsysteem te versterken.
 • Het helpt de bloedsuikerspiegel te verlagen en zoete verlangens te verminderen. Het lijkt ook een rol te spelen bij het voorkomen van het ontstaan van diabetes type 2.
 • Wei-eiwit helpt het triglyceriden-gehalte in het bloed te verlagen.
 • Het gaat mogelijk hypertensie tegen.
 • Wei-eiwit kan een rol spelen bij het verlagen van stress.

Wijze van inname van wei-eiwit

Wijze van inname

Het is een goed idee om de suggesties van sommige trainers te volgen om iedere dag verschillende shakes van wei-eiwit te drinken of het te gebruiken als maaltijdvervanger.

Je kunt dit natuurlijke product als supplement nemen om fysieke training te ondersteunen of het af en toe drinken. Het kan ook een goed ontbijt zijn in combinatie met andere ingrediënten zoals:

 • fruit
 • noten
 • havermout
 • extra vierge kokosolie
 • enzovoorts

Het smaakt heel lekker in combinatie met producten zoals banaan, cacao, kaneel, natuurlijke vanille, rode bessen of tropisch fruit.

Hoe kun je de beste soort wei-eiwit kiezen?

Hoe kun je de beste soort wei-eiwit kiezen

Om wei-eiwit te verkrijgen, moet wei een bepaald transformatieproces ondergaan dat je moet kennen, omdat er veel verschillende merken en kwaliteiten zijn. Je moet vervolgens voor de meest effectieve kiezen, maar ook voor degene die je gezondheid het meest ten goede komt.

Wei-eiwitisolaat

Wei-eiwitisolaat wordt verkregen door het vet en de lactose (oftewel melksuiker) te verwijderen. Het bevat veel eiwitten.

Dit product wordt echter niet aanbevolen omdat tijdens het proces zuren worden gebruikt en het ook op hoge temperaturen wordt verwarmd, waardoor het veel van zijn eigenschappen verliest. Ook is het meestal duurder omdat het een bewerkt product is.

Wei-eiwitconcentraat

Dit product wordt verkregen voorafgaand aan het bovengenoemde geïsoleerde proces. Het bevat bepaalde hoeveelheden vetten en lactose en minder eiwitten. Het is echter natuurlijker en evenwichtiger.

Biologische optie

Naast het kiezen van de geconcentreerde optie, is het ook een goed idee om een biologisch product te kiezen. Op deze manier weet je zeker dat de koeien die de melk produceerden zonder pesticiden of herbiciden werden gevoerd. Ook is het resulterende product rijker aan voedingsstoffen.

Andere ingrediënten

Wanneer je een merk kiest, moet je het etiket lezen om ervoor te zorgen dat de andere ingrediënten ook van goede kwaliteit zijn. Je moet die met toegevoegde suikers, zoetstoffen en kunstmatige kleuren of smaken vermijden. De beste zoetstof voor je smoothie is stevia en de smaken moeten natuurlijke extracten zijn.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.