Het gebruik en de effecten van esomeprazol

Esomeprazol is een zeer veilig en effectief medicijn voor de behandeling van hypersecretie van de maag. Ontdek in het volgende artikel meer over het gebruik en de effecten van esomeprazol.
Het gebruik en de effecten van esomeprazol
Fabiola Marín Aguilar

Geschreven en geverifieerd door de apotheker Fabiola Marín Aguilar.

Laatste update: 16 september, 2022

In dit artikel vertellen we je alles wat je over het gebruik en de effecten van esomeprazol moet weten. Esomeprazol behoort tot een groep medicijnen die protonpompremmers worden genoemd, bekend onder de afkorting IBP. Het werkingsmechanisme van deze medicijnen is om de hoeveelheid zuur die de maag aanmaakt te verminderen.

Protonpompremmers zijn waarschijnlijk de meest voorgeschreven medicijnen ter wereld. Aangezien de bijwerkingen van esomeprazol minimaal en niet erg ernstig zijn, heeft deze S-isomeer van omeprazol een zeer gunstig veiligheidsprofiel. Blijf dus lezen om de effecten van esomeprazol te ontdekken.

Werkingsmechanisme van esomeprazol

Chemisch gezien is esomeprazol een zwakke base, die in zijn actieve vorm in de extreem zure omgeving van de pariëtale celsecretoire canaliculi, gelegen in de maag, wordt geconcentreerd en omgezet. Daar remt het het enzym H + K + -ATPase, de zogenaamde protonpomp en remt zo de zure basale secretie en gestimuleerde secretie.

Wanneer bevelen artsen een behandeling met esomeprazol aan?

Vrouw met brandend maagzuur

Artsen schrijven esomeprazol voor aan volwassenen voor de behandeling van een aantal aandoeningen. Deze aandoeningen zijn onder andere de volgende:

  • Gastro-oesofagale reflux (GORD)
  • In combinatie met een geschikt antibacterieel therapeutisch regime voor de uitroeiing van Helicobacter pylori.
  • Littekenvorming van een maagzweer in verband met Helicobacter pylori.
  • Preventie van recidieven van maagzweren bij patiënten met zweren die met Helicobacter pylori te maken hebben.
  • Patiënten die een continue behandeling met niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s) nodig hebben, wat een risicofactor voor het optreden van maagzweren is.
  • Littekens van maagzweren die met behandeling met NSAID’s te maken hebben.
  • Voortzetting van de behandeling ter voorkoming van intraveneuze geïnduceerde bloeding van een maagzweer.
  • Behandeling van het syndroom van Zollinger-Ellison (Engelse link). Dit is een zeldzame aandoening waarbij een of meer tumoren in de alvleesklier of de twaalfvingerige darm ontstaan. Deze tumoren zijn gastrinomen en scheiden grote hoeveelheden van het hormoon gastrine af, waardoor onze maag overtollig zuur aanmaakt.

Artsen kunnen een behandeling met esomeprazol aan adolescenten vanaf 12 jaar voorschrijven in geval ze last van onder andere de volgende aandoeningen hebben:

  • Gastro-oesofagale reflux (GORD)
  • In combinatie met antibiotica bij de behandeling van een maagzweer als gevolg van Helicobacter pylori.

Misschien ook interessant om te lezen:
Let op de volgende 10 symptomen van een maagzweer

Dosering en toedieningsvorm

Het is belangrijk om op te merken dat de dosering van esomeprazol van het type aandoening afhankelijk is. De gebruikelijke toediening is echter in tabletvorm in een dosis van 20 of 40 mg, afhankelijk van het recept van de arts.

Patiënten moeten de tablet bovendien in zijn geheel met behulp van vloeistof doorslikken, zonder erop te kauwen of ze te pletten. Patiënten met slikproblemen kunnen de tablet echter in een half glas niet-koolzuurhoudend water oplossen.

Het is belangrijk om geen andere vloeistoffen te gebruiken, omdat deze de enterische coating kunnen oplossen die het uiteenvallen van de tablet in de maagomgeving voorkomt.

Wat betreft patiënten die niet kunnen slikken, is het ook mogelijk om de tabletten in niet-koolzuurhoudend water op te lossen en ze via een maagsonde toe te dienen. Indien nodig kunnen artsen ook de intraveneuze route beoordelen.

Misschien ook interessant om te lezen:
Welke verschillende soorten zweren zijn er?

Meest voorkomende bijwerkingen en effecten van esomeprazol

Net als andere medicijnen heeft esomeprazol naast positieve effecten ook een aantal bijwerkingen. De meestvoorkomende bijwerkingen van esomeprazol zijn onder andere:

  • Hoofdpijn
  • Huiduitslag
  • Dyspepsie
  • Buikpijn
  • Diarree en misselijkheid

Daarnaast is het veiligheidsprofiel gelijkaardig voor verschillende formuleringen, behandelingsindicaties, leeftijdsgroepen en patientenpopulaties. Tot op heden heeft onderzoek geen dosisgerelateerde bijwerkingen aan het licht gebracht.

Interactie met andere geneesmiddelen

Pillen in allerlei vormen en maten

Interacties tussen geneesmiddelen kunnen via verschillende mechanismen plaatsvinden. Ofwel malabsorptie van het medicijn als gevolg van veranderingen in de maag-pH of concurrentie van cytochroom P450-enzymen. De belangrijkste geneesmiddelinteracties van esomeprazol met andere geneesmiddelen zijn onder andere de volgende:

  • Atazanavir
  • Clopidogrel
  • Ciclosporine
  • Warfarine
  • Acenocoumarol
  • Carbamazepine
  • Antischimmelmiddelen

Contra-indicaties

De belangrijkste contra-indicatie voor de toediening van dit medicijn is de overgevoeligheid voor het actieve bestanddeel. Met andere woorden, aan benzimidazolen of aan de hulpstoffen die het bevat, bijvoorbeeld sucrose.

Het is belangrijk om op te merken dat specialisten de gelijktijdige toediening van esomeprazol met atazanavir, een antiretroviraal middel dat bij de preventie en behandeling van HIV wordt gebruikt, niet aanbevelen.

Als het echter strikt noodzakelijk wordt geacht, dan is nauwgezette klinische controle essentieel, samen met een verhoging van de dosis atazanavir tot 400 mg met 100 mg ritonavir. Artsen zouden echter niet moeten aanbevelen om de dosis van 20 mg esomeprazol te overschrijden.

Verantwoord gebruik van protonpompremmers

Nogmaals esomeprazol behoort dus tot de meest gebruikte geneesmiddelengroep ter wereld. Hoewel we al hebben gezien dat het een zeer veilig medicijn met zeer milde bijwerkingen is, worden ze meestal als eenvoudige maagbeschermers zonder bijwerkingen beschouwd en zijn ze vaak zonder recept verkrijgbaar.

Helaas kan dit feit echter tot het onjuiste gebruik van esomeprazol leiden voor de behandeling van symptomen die niets met maaghypersecretie te maken hebben, wat de belangrijkste indicatie is. Volgens een aantal onderzoeken kan langdurig en onjuist gebruik van esomeprazol onder andere het volgende tot gevolg hebben:

  • Hypomagnesiëmie
  • Verhoogd risico op botbreuken (Engelse link)
  • Verhoogde kans op infecties
  • Slechte opname van vitamines
  • Complicaties bij risicopatiënten of patiënten met polymedicatie

Esomeprazol is dus een zeer veilig en effectief medicijn voor de behandeling van hypersecretie van de maag. Raadpleeg bij twijfel je huisarts of neem contact op met je apotheek.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Agencia Española de Medicamentos y Productos Sanitarios (AEMPS). Centro de información del medicamento (CIMA). Ficha técnica de Nexium Mups 20 mg: https://cima.aemps.es/cima/dochtml/ft/63436/FT_63436.html
  • Earp JC, Mehrotra N, Peters KE, et al. Esomeprazole FDA Approval in Children With GERD: Exposure-Matching and Exposure-Response. J Pediatr Gastroenterol Nutr, 2017. 65:272-277.
  • de la Coba Ortiz C, Argüelles Arias F, Martín de Argila de Prados C. Proton-pump inhibitors adverse effects: a review of the evidence and position statement by the Sociedad Española de Patología Digestiva. Rev Esp Enferm Dig, 2016. 108:207-24.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.