Het gebruik en bijwerkingen van isotretinoïne

Isotretinoïne is een medicijn dat voor de behandeling van cystische acne en ernstige acne wordt voorgeschreven. Hoe werkt het? In welke gevallen is het gecontra-indiceerd? Ontdek er in dit artikel meer over.
Het gebruik en bijwerkingen van isotretinoïne
Diego Pereira

Beoordeeld en goedgekeurd door de dokter Diego Pereira.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

We gaan het in dit artikel over het gebruik en bijwerkingen van isotretinoïne hebben. Isotretinoïne is een medicijn dat behoort tot de groep van retinoïden, derivaten van vitamine A of retinoïnezuur.

Het is een medicijn dat voor de behandeling van cystische acne en ernstige acne wordt voorgeschreven. Het is daarom aan medische voorschriften en speciale medische controles onderworpen.

Hoe isotretinoïne werkt

Een jonge vrouw met acne

Isotretinoïne is een medicijn dat bij de meest ernstige gevallen van acne wordt gebruikt. Over het algemeen helpt het bij het voorkomen van overmatige talgproductie. Acne is een ziekte die van veel factoren afhangt. Het manifesteert zich met obstructie en chronische ontsteking van een haarzakje en wisselt af tussen periodes van opflakkeringen en remissie.

Hoewel het werkingsmechanisme van dit medicijn niet helemaal bekend is, weten experts wel dat het de activiteit van de klieren die talg produceren onderdrukt en hun omvang verkleint.

Isotretinoïne remt de proliferatie van cellen die talg produceren. Het vermindert dus de talgproductie en voorkomt dat bacteriën de kanalen koloniseren.

Het gebruik van isotretinoïne

Dit is het favoriete medicijn tegen ernstige acne, cystische acne en inflammatoire acne wanneer andere behandelingen zijn mislukt. Dit is een systemisch medicijn dat artsen ook voorschrijven bij rosacea, hidradenitis suppurativa en psoriasis.

Hoe je dit geneesmiddel in moet nemen

Arts met glas water en pillen

Isotretinoïne is in verschillende orale presentaties verkrijgbaar. Artsen raden aan om het met voedsel in te nemen. Er zijn verschillende orale presentaties. Ze bestaan uit zachte capsules die als enige actieve ingrediënt isotretinoïne bevatten en in doses en hulpstoffen verschillen.

Het is raadzaam om de capsules bij de maaltijd in te nemen. De medische professional past de dosis aan (Spaanse link), afhankelijk van de patiënt, omdat de reactie op de behandeling en de manifestatie van bijwerkingen per persoon verschillen.

De aanbevolen dosis om met de behandeling bij volwassenen te beginnen is 0,5 mg/kg gewicht per dag. Bij patiënten met ernstig nierfalen geven medische professionals dan een lagere dosis aan.

Langdurige remissie- en terugvalpercentages zijn gerelateerd, vooral met de totale toegediende dosis, in plaats van met de duur van de behandeling. Over het algemeen is een behandeling van 16 tot 24 weken voldoende om een remissie te bereiken.

In de meeste gevallen verdwijnt de acne met een enkele behandeling volledig. Als er echter een terugval optreedt, dan kan de patiënt voor een andere behandelcyclus met dezelfde doses kiezen.

Als het nodig is om de behandeling te herhalen, dan moet de patiënt minstens acht weken wachten, zo lang kan acne na de behandeling blijven verbeteren.

Contra-indicaties

Bijwerkingen van isotretinoïne

Isotretinoïne is gecontra-indiceerd bij patiënten met leverfalen. Isotretinoïne is in nog een aantal gevallen gecontra-indiceerd, dit geldt dan onder andere voor:
  • Ten eerste zwangere vrouwen of vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Studies tonen (Engelse link) het teratogene effect van retinoïnezuur en enkele analogen aan.
  • Ten tweede moeders die borstvoeding geven. Isotretinoïne gaat gemakkelijk over in de moedermelk. Vanwege de mogelijke nadelige effecten voor de moeder en het kind, is het gebruik in dit geval gecontra-indiceerd.
  • Leverfalen.
  • Hyperlipidemie.
  • Gelijktijdige behandeling met tetracyclines. In deze gevallen bestaat er een risico op goedaardige intracraniële hypertensie. Symptomen die zich kunnen manifesteren zijn onder andere hoofdpijn, misselijkheid, braken en gezichtsstoornissen.
  • Hypervitaminose A.
  • Tot slot overgevoeligheid voor isotretinoïne.

Als je met isotretinoïne wordt behandeld, dan moet je blootstelling aan de zon vermijden en altijd een zonnebrandcrème met een hoge zonbeschermingsfactor gebruiken.

Misschien ook interessant om te lezen:
6 natuurlijke remedies voor cystische acne

Bijwerkingen van  isotretinoïne

Isotretinoïne heeft veel bijwerkingen, die afhankelijk zijn van de dosis. Ze kunnen zich binnen een paar dagen na het starten van de behandeling manifesteren en omvatten onder andere:

  • Extreem droge huid.
  • Droge slijmvliezen van mond, lippen en ogen.
  • Roodheid en schilferende huid.
  • Spier- en gewrichtspijn.
  • Bovendien verhoogde bloedsuikerspiegels en cholesterol.
  • Bloed of eiwitten in de urine.
  • Op dezelfde manier trombocytopenie, trombocytose en neutropenie.
  • Verhoogde bloedspiegels van triglyceriden en leverenzymen.
  • Tot slot hoofdpijn, buikpijn en botpijn.

Tijdens de behandeling wordt het niet aanbevolen om exfoliërende huidbehandelingen te gebruiken, omdat er een risico bestaat dat de huid meer geïrriteerd raakt en een soort verwonding veroorzaakt.

Conclusie

Medische professionals raden isotretinoïne aan om ernstige vormen van acne te behandelen, aangezien isotretinoïne de talgproductie helpt verminderen. Om deze reden wegen de resultaten veel zwaarder dan de mogelijke bijwerkingen die het kan veroorzaken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Brenner, F. M., Rosas, F. M. B., Gadens, G. A., Sulzbach, M. L., Carvalho, V. G., & Tamashiro, V. (2006). Acne: um tratamento para cada paciente. Revista de Ciências Médicas.
  • Caballero Jerez, D. M., & Moreno Moreno, A. M. (2016). Ojo seco en pacientes tratados con isotretinoína oral: revisión sistemática. https://repository.usta.edu.co/handle/11634/9482
  • Gómez-Flores, M. (2011). Uso de isotretinoína en acné común. Revista Medica de México Seguro.
  • Gricel, K., & Ortega, G. (2022). Trastornos psiquiátricos asociados al uso de isotretinoína en acné severo. Instituto Ecuatoriano de Seguridad Social Hospital. Riobamba, 2014-2019 (Tesis de licenciatura, Universidad Nocional de Chimborazo).  http://dspace.unach.edu.ec/handle/51000/8906
  • Ganceviciene, R. y Zouboulis, CC (2010). Isotretinoína: tratamiento de última generación para el acné vulgar. JDDG: Journal der Deutschen Dermatologischen Gesellschaft , 8 , S47-S59. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1610-0387.2009.07238.x
  • Partera, J. A. (2012). Depresión y crisis de pánico en acné tratado con isotretinoína. SEMERGEN-Medicina de Familia, 38(3), 188-191. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1138359311002887
  • Vieira, A. S., Beijamini, V., & Melchiors, A. C. (2012). The effect of isotretinoin on triglycerides and liver aminotransferases. Anais Brasileiros de Dermatologia. https://doi.org/10.1590/s0365-05962012000300005

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.