6 natuurlijke remedies voor cystische acne

Heb jij last van cystische acne? Zoek je naar een natuurlijke remedie voor die oncomfortabele en afzichtelijke aandoening? Lees dan snel verder voor 6 natuurlijke tips!
6 natuurlijke remedies voor cystische acne

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Cystische acne is een huidaandoening die veel erger is dan de acne die we vaker bij tieners en volwassenen zien. Het is een chronische aandoening. Deze is het resultaat van een verandering in de talgklieren die veroorzaakt wordt door bacteriën.

De verschijning ervan zorgt vaak voor problemen op het gebied van het zelfvertrouwen bij degenen die er last van hebben. Daarnaast valt het heel erg op. In de meeste gevallen zorgen ze voor achterblijvende vlekken en littekens op de huid die lastig te verwijderen zijn.

Het probleem is dat veel mensen het meestal niet goed behandelen. Bovendien proberen ze bijna altijd hun bultjes te openen met behulp van hun vingers of puntige voorwerpen.

Dit zorgt niet alleen voor meer ontstekingen van de huid: het resulteert ook in meer vlekken die het genezingsproces alleen maar moeilijker maken.

6 natuurlijke middelen tegen cystische acne

Met het doel om dit probleem te voorkomen, willen we vandaag 6 natuurlijke remedies met je delen. Deze kunnen vanwege hun eigenschappen ideaal zijn om dit probleem te verhelpen.

1. Kokosolie

kokosolie

Kokosolie is een van de meest aangeraden natuurlijke producten voor het voorkomen en behandelen van cystische acne. Het heeft microbiotische, hydraterende en helende eigenschappen. Deze verbeteren  het uiterlijk van je huid. Bovendien vermindert het de aanwezigheid van puistjes en imperfecties!

Hoe moet je het gebruiken?

 • Neem een klein beetje biologische kokosolie en breng het aan op alle aangedane gebieden.
 • Laat het rustig zitten en spoel het niet af. Herhaal dit elke avond.

2. Honing

Honing wordt al honderden jaren gebruikt als een behandeling voor acne. Dit vanwege zijn antibiotische en ontstekingsremmende eigenschappen.

Regelmatig gebruik helpt om je poriën te bevrijden van olie en onzuiverheden. Na verloop van tijd helpt het ook om de activiteiten van de talgklieren te reguleren.

Hoe moet je het gebruiken?

 • Breng een klein beetje honing aan op het aangedane gebied en laat het 30 minuten zitten.
 • Spoel het na 30 minuten af met warm water en droog het vervolgens af met een schone, zachte doek.
 • Herhaal dit elke dag om de het uiterlijk van je huid te verbeteren.

3. Appelazijn

Appelazijn tegen cystische acne

Biologische appelazijn is een van de beste natuurlijke behandelingen voor huid die aangetast is door cystische acne. Zijn natuurlijke zuren helpen om de pH van je huid te reguleren en zorgen er tegelijk voor dat overtollig talg en bacteriën worden weggewerkt.

Hoe moet je het gebruiken?

 • Meng gelijke delen appelazijn en water en wrijf deze combinatie vervolgens op de cystische acne. Doe dit met behulp van een katoenen watje.
 • Doe dit tweemaal per dag, elke dag.

4. Aloë vera

Dagelijks gebruik van aloë vera op de huid helpt om de genezing van acne te versnellen. Na verloop van tijd helpt het bovendien de verschijning van littekens, bultjes en rimpels te voorkomen.

Deze plant heeft hydraterende eigenschappen en bevat antioxidanten die de regeneratie van cellen bevordert.

Hoe moet je het gebruiken?

 • Haal de gel uit een aloëverablad en breng dat vervolgens op alle aangedane gebieden van de huid aan.
 • Laat het 30 minuten drogen en spoel het dan af met warm water.
 • Herhaal deze behandeling elke avond voordat je naar bed gaat.

5. Kurkuma

Kurkuma

Kurkuma heeft antibacteriële eigenschappen en bevat antioxidanten die kunnen helpen om chronische cystische acne te behandelen. Uitwendig gebruik ervan vermindert de aanwezigheid van onzuiverheden in de poriën en vermindert ontstekingen. Zo zal de acne minder opvallen.

Hoe moet je het gebruiken?

 • Bevochtig een klein beetje kurkumapoeder met water of sesamolie en, zodra het de consistentie van een pasta heeft, wrijf het over de aangedane gebieden.
 • Laat het 30 minuten zitten en spoel het dan af.
 • Herhaal deze behandeling minstens driemaal per week.

6. Aspirine

Hoewel we ons gebruik van aspirine om pijn te bestrijden willen verminderen, heeft dit medicijn interessante voordelen voor je huid. Zijn hoge concentratie van salicylzuur helpt om cystische acne te verwijderen. Na verloop van tijd beschermt het de huid bovendien tegen toxines en zonnestralen.

Voortdurend gebruik verwijdert dode huidcellen, kalmeert ontstekingen en reguleert bovendien de activiteit van de talgklieren.

Hoe moet je het gebruiken?

 • Maal een paar aspirines tot poeder en voeg water en citroensap toe aan het poeder.
 • Wrijf het product vervolgens over je cystische acne en laat het 30 minuten zitten.
 • Spoel af met warm water en herhaal dit driemaal per week.
 • Zorg dat je het alleen ’s avonds gebruikt om ongewenste effecten gerelateerd aan zonlicht te vermijden.

Is cystische acne je ergste nachtmerrie geworden? Kies dan één van deze natuurlijke remedies en voeg het toe aan je schoonheidsritueel om deze aandoening te bestrijden. Probeer niet meerdere behandelingen tegelijkertijd, want dan loop je het risico op het tegengestelde effect. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.