Alles over het FODMAP-dieet en zijn voordelen

Het FODMAP-dieet en zijn groenten met weinig fermenteerbare korte keten koolhydraten zijn een geweldige optie voor mensen met spijsverteringsproblemen.
Alles over het FODMAP-dieet en zijn voordelen
Elisa Morales Lupayante

Beoordeeld en goedgekeurd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Heb je weleens gehoord van het FODMAP-dieet? Heb je problemen met je dikke darm zoals gasvorming, buikpijn, een opgeblazen gevoel of diarree? Als je een van deze aandoeningen hebt, lees dan verder, omdat dit dieet de oplossing zou kunnen zijn.

Wat is het FODMAP-dieet?

FODMAP staat voor ‘Fermenteerbare Oligo-, Di-, Mono-sacchariden en polyolen’. Het omvat het verwijderen van groenten met grote hoeveelheden fermenteerbare korte keten koolhydraten uit je dieet.

Hoewel sommige mensen ze heerlijk vinden, kan niet iedereen ze zonder problemen verteren. Dit dieet is vooral goed voor mensen die problemen hebben met:

In tegenstelling tot veel extreme diëten die niet echt rekening houden met je gezondheid en alleen gericht zijn op het direct en het onzorgvuldig verliezen van gewicht, is dit dieet goed gepland. Het is ook niet de bedoeling dat je kilo’s kwijtraakt, maar om ongemak op korte en lange termijn te voorkomen.

Welke voedingsmiddelen moeten worden vermeden als je het FODMAP-dieet volgt?

Melk, kaas en room
Je moet de volgende voedingsmiddelen die FODMAP kenmerken hebben vermijden:
 • Voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan galacto-oligosachariden: peulvruchten
 • Voedingsmiddelen met hoge fructo-oligosacchariden: knoflook, rogge, tarwe en ui
 • Producten met een hoog gehalte aan sorbitol, xylitol, ad mannitol: zoetstoffen en caloriearme producten
 • Natuurlijke zoetstoffen vanwege hun fructosegehalte: siropen, honing, jam
 • Voedingsmiddelen met lactose: melk en zuivelproducten

Voordelen van het FODMAP-dieet

Op het eerste gezicht lijkt een FODMAP-dieet zeer beperkend te zijn. Voordat je begint, moet je echter weten hoe nuttig het voor je is.

1. Het vermindert de symptomen van het prikkelbaredarmsyndroom met bijna 76%

Handen vormen hart op ontblote buik
Volgens een studie kan een groot aantal mensen die dit dieet volgen, gasvorming, een opgeblazen buik en maagpijn elimineren. Daarom is het belangrijk om te overwegen dat veel voedingsmiddelen uit je dieet moeten worden verwijderd, omdat ze gisten in je darmen. Daarom moet je zorgvuldig voedingsmiddelen kiezen die veel vezels bevatten, waardoor de stoelgang verbetert.

Je kunt bijvoorbeeld varianten van commercieel volkorenbrood van bruine rijst of quinoa maken.

2. Vermindert ongemak bij mensen die de ziekte van Crohn hebben

Een onderzoek met 9 mensen met de diagnose van de ziekte van Crohn toonde aan dat het FODMAP-dieet hun hoeveelheid en kwaliteit van prebiotica positief veranderde. Natuurlijk is een onderzoek met 9 patiënten niet legitiem. Dit geeft echter wel enig inzicht in wat dit dieet kan doen. Vergeet niet dat als je de ziekte van Crohn hebt, je gezonde veranderingen in je levensstijl moet aanbrengen.

Als je niet je hele leven op dit zeer beperkende dieet wilt zijn, volg het dan een paar weken en voeg geleidelijk aan kleine hoeveelheden voedsel toe. Herhaal dit een keer per maand om je lichaam te laten rusten. Vergeet niet om consequent te zijn. Het  controleren of vermijden van bepaald voedsel op de ene dag betekent niet dat je op de andere dag kunt eten wat je maar wilt. Dit kan zelfs nog pijnlijker zijn.

3. Verminder de symptomen van chronische vermoeidheid

Gapende vrouw
Ben je altijd moe, hoeveel je ook eet? Het is bewezen dat het FODMAP-dieet vermoeidheid vermindert. Dit komt omdat je lichaam geen voedsel meer binnenkrijgt dat veel energie kost om te verteren. Dit is vooral het geval bij zoetstoffen.

Natuurlijk eet je nog steeds suiker, omdat fruit is toegestaan. Dit zijn echter natuurlijke suikers, die voor minder fermentatie zorgen dan honing of andere kunstmatige zoetstoffen. Vergeet niet dat de beste suiker te vinden is in fruit. Dit komt omdat fruit vezels bevat, die de fermentatie vermindert en de verhoging van de bloedsuikerspiegel beperkt.

Voedsel dat is toegestaan ​​in het FODMAP-dieet

Het FODMAP-dieet gaat niet alleen over beperkingen. Sommige van de voedingsmiddelen die je kunt eten zijn onder meer:

 • Alle vlees en vleesproducten, zolang ze vrij zijn van fructose en zoetstoffen.
 • Natuurlijke oliën.
 • Kruiden, specerijen en natuurlijke kruiden.
 • Natuurlijke noten en zaden vrij van conserveermiddelen en zoetstoffen.
 • Fruit, niet alleen sap: bananen, bessen, sinaasappels, kiwi’s, aardbeien, meloenen, mandarijnen en limoenen.
 • Natuurlijke zoetstoffen.
 • Volkoren granen: natuurlijke maïs, havermout, bruine rijst, quinoa, sorghum en tapioca.

Vergeet niet dat niet alle diëten die er zijn gericht zijn op het verliezen van gewicht. Sommige zijn eenvoudigweg bedoeld om een ​​gezonder leven te leiden, vrij van pijn en ongemak. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Altobelli E., Del Negro V., Angeletti PM., Latella G., Low FODMAP diet improves irritable bowel síndrome symptoms: a meta analysis. Nutrients, 2017. 9 (9): 940.
 • Elhusseiny MH., Amine AK., Salem OE., Tayel DI., et al., Low FODMAP diet in egyptian patients with crohn’s disease in remission phase with functional gastrointestinal symptoms. JGH Open, 2018. 2(1): 15-20.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.