Het belang van kiezen waar je oud wilt worden

Het is belangrijk om van jongs af aan te bedenken waar je oud wilt worden. Ontdek in dit artikel enkele van de beschikbare opties en de factoren die op de juiste keuze van invloed zijn!
Het belang van kiezen waar je oud wilt worden

Laatste update: 24 augustus, 2022

We gaan het vandaag over het belang hebben om bewust te kiezen waar je oud wilt worden. De meeste mensen stellen zich voor dat ze hun gouden jaren onder een eigen dak leven, genietend van hun pensioen en op bezoek gaan bij kleinkinderen.

Dit is echter een feit dat uiteindelijk slechts voor enkele senioren realiteit wordt. Anderen moeten een andere plek kiezen waar het voor hen beter geschikt is om om op een fijne manier oud te worden.

Dit komt doordat er tijdens het ouder worden diverse en uiteenlopende omstandigheden met elkaar in botsing kunnen komen. Er zijn ziekten, ongevallen, dalingen in het inkomen en het verschijnen van bepaalde fysieke en zelfs bepalende beperkingen.

Voor de nabestaanden van ouderen vertaalt zich dit in het verlies van vrijheid en besluitvorming, van de eenvoudigste tot de meest complexe keuzes. Wees voorzichtig! Dit is een probleem dat we al op jonge leeftijd met planning moeten proberen op te lossen. Ontdek in dit artikel waarom het zo belangrijk is om op tijd te kiezen waar je oud wilt worden.

Kun je kiezen waar je oud wilt worden?

De toevoeging van meer jaren aan ons leven mag niet nadelig zijn voor persoonlijke besluitvorming. Het is daarom belangrijk om tijdig te plannen. Het is een goede gewoonte om deze problemen met je ouders en grootouders te bespreken. Als je je echter al in je gouden jaren bevindt, wees dan gerust.

Als dat laatste bij jou het geval is, dan moet je wellicht overmatige bescherming door je kinderen, kleinkinderen en andere naaste familieleden beperken. Ze moeten duidelijk begrijpen dat jouw mening het belangrijkste moet zijn als het gaat om het kiezen van de plaats gaat waar jij je oude dag door zult brengen.

Hun steun zal je heel gelukkig maken en dat feit willen we niet onderschatten. Zonder afbreuk aan het bovenstaande te doen, zijn er echter een aantal zaken waarmee rekening moet worden gehouden. Deze omvatten onder andere:

  • je gezondheidstoestand.
  • de zorg, tijd en kosten die voor een ziekte nodig zijn.
  • het beschikbare geld om de situatie het hoofd te bieden.

Verpleeghuis of zorg aan huis: welke optie is beter?

Beide opties hebben voor- en nadelen. Als je bijvoorbeeld kiest voor een woning voor ouderen, dan kan deze, afhankelijk van de locatie, optimale voorzieningen hebben om je te kunnen verplaatsen, vooral als je rekening met een rolstoel moet houden.

Deze centra bieden daarnaast voldoende ruimte en medische hulp. Er zijn zelfs tehuizen waarin ze gespecialiseerde diensten voor hun bewoners aanbieden, zoals een fysiotherapeut.

Aan de andere kant kan het gezelschap van familie of vrienden dichterbij zijn als je thuiszorg inhuurt. Op deze manier hoef je je comfortzone en alles wat je kent niet te verlaten. De kosten zijn vaak lager en je hebt gezelschap als je gezinsleden naar het werk of naar school gaan.

Redenen om voor een verpleeghuis te kiezen

Sportactiviteit in een verzorgingstehuis

Er zijn verpleeghuizen die allerlei fysieke activiteiten organiseren om de gezondheid van hun bewoners te bevorderen. Een van de redenen waarom het een goed idee is om in een bejaardentehuis te wonen, is dat de levensverwachting (Engelse link) en kwaliteit van leven vaak superieur zijn. Zolang je voor een gerenommeerd verpleeghuis kiest, kan de faciliteit het volgende bieden:

  • continue medische zorg door gekwalificeerd personeel.
  • aangepaste voorzieningen, zoals badkamers, slaapkamers, recreatieruimtes.
  • kameraadschap van generatiegenoten evenals constant toezicht.
  • er zijn vaste tijden om bezoek van familie en vrienden te ontvangen.
  • Follow-up diensten met bijvoorbeeld voorgeschreven gezonde diëten.
  • Revalidatie.
  • Beschikbare deskundigen, zoals artsen, sociologen en psychologen.
  • Recreatieve activiteiten en bezigheden om je actief te houden.

De meeste voorzieningen streven ernaar dat ouderen hun onafhankelijkheid of autonomie behouden. Dit houdt in dat ze de bewoners aanmoedigen om hun eigen activiteiten te doen.

Redenen om voor een verzorger aan huis te kiezen

Zoals het klokje thuis tikt, tikt het nergens! Dit uitgangspunt wordt door veel experts gedeeld, vooral door de oudere generatie. De waarheid is dat dit gevoel voor de hand ligt. Enkele van de dwingende redenen om de diensten van een verzorger in te huren zijn onder andere:

  • Deze verzorger kan exclusieve zorg verlenen.
  • Tegenwoordig zijn er steeds meer gekwalificeerde mensen, met een roeping en de nodige ervaring.
  • Het inhuren van hun diensten is meestal voordeliger dan voor het verblijf in de residentie betalen.
  • Je hebt een metgezel voor spelletjes en bijeenkomsten, maar ook iemand om mee te gaan winkelen of een wandeling te maken als dit nog tot de mogelijkheden behoort.

De keuze voor waar je oud wilt worden hangt af van je wensen

Verzorger houdt de hand van oudere vast

Deze keuze waar je oud wilt worden is van het grootste belang, want het is de plek waar je waarschijnlijk de rest van je leven zult doorbrengen. De vraag die je moet beantwoorden is of je daar gelukkig zult zijn. De meningen hierover verschillen van persoon tot persoon.

Wat betreft thuis wonen of je in een verpleeghuis vestigen, iedereen kan de voor- en nadelen zelf afwegen. Bij de tweede optie zet je je relatie met je oude vrienden voort en bij de andere optie koester je waarschijnlijk het ontstaan van een aantal nieuwe.

Onthoud dat het er om gaat wat het beste voor jou is, welke beslissing je ook neemt. En welke optie dat is, is niet altijd het beste voor anderen, dus je moet actief participeren bij het maken van deze keuze.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Barenys, Maria Pia. “Las residencias de ancianos y su significado sociológico.” Papers: revista de sociologia (1992): 121-135.
  • Zumalde, Esther Calvete. “Apoyo social y ancianos en residencias.” Zerbitzuan: Gizarte zerbitzuetarako aldizkaria= Revista de servicios sociales 25 (1994): 2.
  • Fornés, Andrea del Pilar Comelin. “¿ Quién cuida a los familiares que cuidan adultos mayores dependientes?.” Íconos-Revista de Ciencias Sociales 50 (2014): 111-127.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.