Gewenning aan drugs: wat het is, de soorten en kenmerken

Waarom raken mensen verslaafd aan drugs? Hier zijn alle betrokken processen.
Gewenning aan drugs: wat het is, de soorten en kenmerken

Laatste update: 14 april, 2023

Gewenning aan drugs kan gedefinieerd worden met een analogie naar elke situatie in het dagelijks leven. Stel je bijvoorbeeld iemand voor die tegenover een discotheek woont; de eerste dagen zal ze moeite hebben met slapen vanwege het lawaai. Daarna zal degene eraan wennen en in slaap kunnen vallen. De slaap wordt alleen belemmerd als het geluid verandert en luider wordt.

Dit is hetzelfde proces als bij gewenning aan drugs. Eerst zal een kleine hoeveelheid van een bepaalde stof voldoende zijn om bepaalde effecten te hebben; daarna zal steeds meer nodig zijn. Laten we eens nader bekijken waarom dit zo gevaarlijk is.

Wat is gewenning aan drugs?

Als er iets is dat ons mensen kenmerkt, dan is het wel het vermogen om te leren en ons aan te passen. Op verschillende niveaus van complexiteit laten veel van onze ervaringen mnemische afdrukken achter die fungeren als handleidingen voor toekomstige situaties.

In die zin is een van de meest primitieve niveaus van leren dat wat bekend staat als gewenning . Het verwijst naar de afname van een reactie in de aanwezigheid van een stimulus die herhaaldelijk wordt aangeboden.

Gewenning aan drugs, ook bekend als tolerantie, is echter de situatie waarin dezelfde hoeveelheid van een drug bij herhaald gebruik zijn effecten begint te verminderen. Met andere woorden, de persoon “raakt gewend” aan de psychoactieve stof. Telkens heeft hij/zij grotere hoeveelheden nodig om hetzelfde effect te bereiken.

Kenmerken

Gewenning aan drugs wordt gekenmerkt door de volgende aspecten (Engelse link):

  • Ze doet zich voor op het niveau van het centrale zenuwstelsel. Ze is niet het gevolg van een aanpassing van de zintuigen.
  • Het wordt niet verklaard door de vermoeidheid van de persoon. Bij een situatie van vermoeidheid is er een afname van de respons. Dat is hier niet het mechanisme.
  • Het is een aangeboren reactie.
  • Het is stimulus-specifiek. Zowel een toename als een afname zijn het gevolg van een bepaalde stimulus.
  • Er kan een herstel van de respons zijn. Met de tijd kan een respons die verloren was gegaan of die was afgenomen, terugkeren naar de begintoestand.

In die zin is het mogelijk te bevestigen dat gewenning voordelen heeft. Dat wil zeggen, het stelt ons in staat te wennen aan bepaalde stimuli (b.v. lawaai) zonder dat we ons daar steeds weer zorgen over hoeven te maken.

Gewenning aan drugs brengt echter een zeker gevaar met zich mee, omdat ze wordt gestuurd via een indirecte regel: hoe meer stof, hoe minder effect. Er is meer stof nodig om bepaalde sensaties in stand te houden of te bereiken.

Je bent misschien ook geïnteresseerd in dit artikel:
Wat zijn de gevaarlijkste drugs ter wereld?

Soorten gewenning aan drugs

Drugs
Drugs die gewenning opwekken verbergen de escalatie van het gebruik, dat is de noodzaak om de doses te verhogen om hetzelfde effect te verkrijgen.

Er zijn verschillende soorten gewenning. Laten we ze doornemen.

Gewenning gekoppeld aan farmacokinetiek

Als we het hebben over farmacokinetische effecten, bedoelen we die effecten van het lichaam op de drug. Wat het lichaam doet met de stof in termen van absorptie, synthese en eliminatie.

Dit type gewenning aan het middel treedt op na herhaald gebruik, wanneer het lichaam de afbraakprocessen versnelt. Het geneesmiddel verdwijnt sneller uit het lichaam.
Gewenning

Gewenning gekoppeld aan farmacodynamica

In dit geval verwijzen we naar de werking van het geneesmiddel op het lichaam, gebaseerd op de interactie tussen geneesmiddel en receptor. Bij herhaalde consumptie van de stof raken de receptoren van het geneesmiddel gewend of gewend, zodat ze steeds grotere doses nodig hebben.

Kruistolerantie

Dit verwijst naar het proces waarbij iemand die herhaaldelijk een bepaalde stof consumeert, ook tolerant of gewend raakt aan soortgelijke stoffen. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen bij heroïne en morfine.

Omgekeerde tolerantie

Dit is de situatie waarin met lagere doses hetzelfde effect van een stof wordt verkregen. Dat wil zeggen, het gaat in de tegenovergestelde of verwachte richting van wat er gebeurt bij gewenning.

Dit kan verklaard worden door de ophoping of reserve van de drug in bepaalde weefsels, die dan vrijkomt. In andere gevallen is het te wijten aan een verhoogde gevoeligheid van de receptoren. Omgekeerde tolerantie wijst op de mogelijkheid dat overdoseringsverschijnselen optreden zonder dat de hoeveelheid gewoontegebruik is toegenomen.

Je bent misschien ook geïnteresseerd in dit artikel:
Hoe je erachter kunt komen of je kind drugs gebruikt

Hoe verschilt gewenning aan drugs van afhankelijkheid?

Vrouw neemt pillen
Het proces dat uitmondt in een gevestigde verslaving aan een stof kan beginnen met gewenning.

Het proces van middelengebruik dat leidt tot verslaving begint met gewenning. Gewenning stimuleert de consumptie van grotere hoeveelheden om het effect te bereiken. Zo kan het leiden tot afhankelijkheid en uiteindelijk tot verslaving, oftewel problematisch gebruik.

Om iets dieper in te gaan, moeten we zeggen dat afhankelijkheid gekenmerkt wordt door de volgende kenmerken:

  • Tolerantie.
  • Verlies van controle.
  • De gewoonte van stereotype consumptie.
  • Ontwenningsverschijnselen.
  • Behandeling nodig hebben om uit deze situatie te komen.
  • De onmogelijkheid om de consumptie van de stof op te geven, ondanks de negatieve gevolgen.
  • Intens en aanhoudend verlangen om een stof te consumeren, ook wel hunkering genoemd. In tegenstelling tot gewenning, die een niet-compulsief verlangen impliceert.

De weg naar afhankelijkheid

Afhankelijkheid ontstaat niet van de ene op de andere dag. Het is een complex, langdurig proces dat een reeks fasen doorloopt. Tolerantie is de opmaat tot afhankelijkheid. Onder deze fasen vinden we de volgende:

  • Voorbeschiktheid. Er zijn factoren die consumptie beïnvloeden en predisponeren. Met andere woorden, ze vergroten of verkleinen de kans dat iemand het pad inslaat.
  • Kennis. Dit is een kwestie van kennis van de effecten die een bepaalde drug teweegbrengt. Het impliceert ook de beschikbaarheid van de stof.
  • Experimenteren. Het vorige punt kan mensen doen besluiten om in contact te komen met de drug.
  • Consolidatie. Dit is de overgang van gebruik naar misbruik.
  • Afzien of onderhouden. Afhankelijk van de gevolgen zal de persoon blijven gebruiken of zich ervan verwijderen.
  • Mogelijke terugval. Als de verslaving geconsolideerd is, is het moeilijk om uit deze situatie te komen.

Alle problematische consumptie begon ooit als “maar een beetje”

In het begin begint bijna alle consumptie in kleine hoeveelheden. Voor wie net begint in de wereld van drugs is een kleine dosis voldoende om die staat van genot of euforie te bereiken.

Gewenning laat ons echter zien dat wat weinig of onvoldoende leek, voortkomt uit een grotere vraag van het lichaam, dat de plezierige ervaring wil herhalen. Daarom is het belangrijk om het begin niet te onderschatten.

Het is ook essentieel om ontkenning van consumptie te vermijden. Belangrijk is te weten hoe het lichaam werkt in interactie met drugs om ongewenste en schadelijke gevolgen te voorkomen. Preventie vereist niet alleen kennis van de effecten, maar ook aandacht voor andere factoren, zoals de beginleeftijd en andere omstandigheden.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.