Geen tijd hebben om te rusten - wat kun je doen?

Vaker wel dan niet zijn onze verplichtingen overweldigend en hebben geen tijd om te rusten. Daarom hebben we uiteengezet hoe je ervoor kunt zorgen dat je de rust krijgt die je nodig hebt. Lees verder om meer te weten te komen!
Geen tijd hebben om te rusten - wat kun je doen?
Isbelia Esther Farías López

Geschreven en geverifieerd door de filosoof Isbelia Esther Farías López.

Laatste update: 07 november, 2022

Tegenwoordig zijn we ondergedompeld in een wereld vol informatie en duizenden verantwoordelijkheden, waardoor we vaak geen tijd hebben om te rusten. De vraag is dan wat je daaraan moet doen.

In het artikel van vandaag geven we je een aantal tips en trucs over wat we kunnen doen om meer rust te krijgen en daardoor een betere kwaliteit van leven te hebben.

Gevolgen van geen tijd hebben om te rusten

Veel artikelen hebben dit punt al benadrukt. Het Institute of Sleep, gevestigd in Madrid, heeft bijvoorbeeld vastgesteld (Spaanse link) dat als we geen tijd nemen om te rusten, we de volgende symptomen kunnen ervaren:

  • Slecht humeur
  • Minder vermogen om met frustratie om te gaan
  • Gebrek aan concentratie
  • Rusteloosheid
  • Prikkelbaarheid
  • Geheugenproblemen en meer

Naast deze gevolgen wijst ander onderzoek (Spaanse link) op het feit dat er een duidelijk verband bestaat tussen het aantal uren slaap of rust die iemand krijgt en de kwaliteit van leven.

Je weet dit ongetwijfeld allemaal, want we horen het de hele tijd. Soms laten onze werk- of studieverplichtingen echter niet genoeg uren per dag over om voldoende rust te krijgen. Wat kunnen we doen om dit te veranderen?

Mogelijk ben je ook geïnteresseerd in:
Verbeter je slaapkwaliteit met deze gezonde gewoontes

Geen tijd om te rusten: wat moet je doen?

Dus, hoe voorkomen we dat we ons moe voelen als ons leven zo druk is en we nauwelijks een seconde over hebben, tussen meldingen aan de telefoon, lopende taken, e-mails die beantwoordt moeten worden en andere prikkels die we constant ontvangen?

Ten eerste moet worden opgemerkt dat er een verschil bestaat tussen fysieke en mentale vermoeidheid. Beide vormen van vermoeidheid hebben echter bepaalde implicaties. Er is veel onderzoek naar dit probleem gedaan. Daaruit kwamen de volgende conclusies:

  • Wanneer we mentale vermoeidheid ervaren, kunnen we gevoelens van mislukking, hopeloosheid en hulpeloosheid ervaren.
  • Dat geldt ook voor het hebben van een laag zelfbeeld, rusteloosheid en een onvermogen om ons te concentreren.
  • Wat lichamelijke vermoeidheid betreft, dit kan leiden tot hoofdpijn en osteoarticulaire aandoeningen, evenals slaapstoornissen.

Al deze gevolgen beïnvloeden natuurlijk het gedrag. Zo kan iemand die oververmoeid is ervoor kiezen om overmatig veel koffie of andere stimulerende middelen te consumeren.

Bovendien kan het resulteren in slechte prestaties op persoonlijk gebied en het werkniveau. Het kan ook conflicten veroorzaken in de interpersoonlijke sfeer, of het nu gaat om de gezins- of een werkomgeving.

Wat kunnen we doen om beter te rusten?

De stilte inademen als je geen tijd hebt om te rusten

Als onze agenda hectisch is en ons geen tijd geeft om uit te rusten, is het goed voor ons om tijd vrij te maken om stil te zitten om te ontspannen. We zullen enkele strategieën met je delen die je kunt toepassen om je kwaliteit van leven te verbeteren.

We gaan het nu hebben over wat de aanbevelingen zijn die we moeten opvolgen als we geen tijd hebben om te rusten. Deze tips zijn ook van toepassing als je nog 101 andere dingen te doen hebt.

  • Begrijp allereerst dat jij en je fysieke, mentale en emotionele gezondheid prioriteit hebben.
  • Probeer momenten van stilte te vinden. Dit is belangrijk om gemoedsrust te ervaren. We weten al dat het moeilijk is om zonder lawaai te leven, zeker in steden, maar je kunt er ook voor kiezen om de radio niet één dag per week in de auto aan te zetten. Je kunt ook douchen zonder naar muziek te luisteren, of proberen te mediteren om je gedachten te kalmeren.
  • Schakel je telefoon een tijdje uit, evenals elk scherm dat je in de buurt hebt. Op die manier voorkom je dat je de geluiden van meldingen nog steeds waarneemt. Op deze manier heb je geen last van de risico’s van schermlicht, wat erg ongunstig voor je rust kan zijn, zoals experts hebben bevestigd (Spaanse link).
  • Zoek uit of er problemen of uitdagingen zijn die je emotioneel kunnen beïnvloeden. Je moet leren dingen los te laten, ook al betekent dit dat je iets moet vergeten en vergeven.
  • Delegeer verantwoordelijkheden op je werkplek. Je denkt misschien dat niets lukt zonder jouw deelname, maar leer je team te vertrouwen en geef ze taken op basis van hun capaciteiten.
  • Kijk hoe het gaat qua verplichtingen en breng indien nodig enkele wijzigingen aan in je takenlast.
  • Help jezelf door ontspannende massagesessies te ondergaan.

Laatste opmerkingen over geen tijd om te rusten hebben

We willen de noodzaak benadrukken om het leven te vereenvoudigen als je geen tijd om te rusten hebt. Vaak nemen we te veel hooi op onze vork. Uiteindelijk worden we hierdoor overweldigd en soms zelfs ziek.

Een groot denker, genaamd Epicurus, had een filosofie die juist vandaag de dag goed voor ons is. Hij zei dat we moesten zoeken om te leven voor maximaal plezier. Dit plezier kunnen we echter ook vinden in alledaagse dingen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zaken zoals:

  • eten
  • aangename gesprekken
  • kunst

De filosoof herinnert ons er ook aan hoe belangrijk het is om onze gezondheid nooit in gevaar te brengen door onnodige risico’s te nemen. We moeten altijd dingen vermijden die ons leven tot lijden maken. Zorg ervoor dat je het in de praktijk brengt!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Arquer, M. I. De. (1999). NTP 445: Carga mental de trabajo: fatiga. Instituto Nacional de Seguridad e Higiene En El Trabajo.
  • Extremera, N., Fernández-Berrocal, P., & Durán, A. (2003). Inteligencia emocional y burnout en profesores. Encuentros En Psicologia Social.
  • Restrepo, E. (2018). ILUMINACIÓN. In El torso de Venus. https://doi.org/10.2307/j.ctv893j2s.33
  • Salanova, M., & Futuros, Y. R. (2008). ESTUDIO DEL BURNOUT Marisa Salanova y Susana Llorens. Papeles Del Psicólogo.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.