Geelzucht bij pasgeborenen: wat je moet weten

Geelzucht bij pasgeborenen betekent niet dat een baby een ernstige ziekte heeft. Lees hier meer over deze aandoening.
Geelzucht bij pasgeborenen: wat je moet weten
María Cantos

Geschreven en geverifieerd door de verloskundige María Cantos.

Laatste update: 09 augustus, 2022

De angsten en twijfels van ouders wat hun pasgeborenen betreft zijn zo vergaand, dat elke uitslag of elk symptoom ze ongerust kan maken. In het geval van geelzucht bij pasgeborenen is het belangrijk te weten dat je je daar geen zorgen over hoeft te maken.

Toch moet je er op letten dat het niet overgaat in een ernstigere situatie. In het artikel van vandaag vind je meer informatie over geelzucht bij pasgeborenen en advies over hoe je moet handelen om te voorkomen dat het erger wordt.

De oorzaken van geelzucht bij pasgeborenen

De definitie van geelzucht is ‘geelverkleuring van de huid en slijmvliezen’. Bilirubine, een stof die verschijnt wanneer het aantal rode bloedcellen afneemt, is meestal de oorzaak. Een bloedtest is de beste manier om de exacte niveaus te achterhalen.

Het geel worden van de huid van de baby is echter geen ernstige aandoening als de bilirubinespiegels niet te hoog zijn. Als dat wel het geval is, dan heeft de baby hyperbilirubinemie en moet hij in het ziekenhuis worden opgenomen. Dit is voor controle en monitoring.

Het is normaal dat de huid van een pasgeboren baby na twee of drie dagen na de geboorte een beetje geel is. Dit komt omdat hun lever overtollig bilirubine moet verwijderen. Het heeft echter wat tijd nodig om zich na de geboorte aan te passen voordat het begint te werken zoals het hoort.

Behandeling

Nu je weet dat geelzucht bij pasgeborenen geen ernstige aandoening is, moet je weten hoe je ermee om moet gaan. Het enige dat je hoeft te doen, is enkele basisprocedures te volgen:

  • Houd het voedingsschema van je pasgeborene goed in de gaten. Als je borstvoeding geeft, zal het zorgen dat je baby voldoende voeding binnenkrijgt iets moeilijker zijn. Geelzucht als gevolg van borstvoeding is zeldzaam maar als het optreedt, gebeurt dit meestal een week na de geboorte. Alleen een kinderarts kan de pasgeborene beoordelen en vertellen of de baby een dag of twee moet stoppen met borstvoeding.
  • Fototherapie thuis. Dit is een techniek die wordt gebruikt in neonatologie-afdelingen voor de behandeling van hyperbilirubinemie. Als de pasgeborene geen ziekenhuisopname nodig heeft, kun je dit thuis doen. Het enige dat je hoeft te doen is de pasgeboren baby 10 minuten per dag aan zonlicht bloot te stellen. Zorg ervoor dat de baby een luier en oogbescherming draagt. De beste tijd om dit te doen is vóór 9 uur ‘s ochtends.
Geelzucht bij pasgeborenen

Identificeer mogelijke risicosituaties

Zoals we hierboven vermeldden, komt geelzucht bij pasgeborenen vrij vaak voor, dus er is geen reden tot bezorgdheid. Je moet echter wel op de hoogte zijn van bepaalde signalen die medische evaluatie vereisen.

Een vroeg begin van geelzucht bij pasgeborenen bijvoorbeeld vereist aandacht. Als de kleur vanaf de eerste levensdag aanwezig is, zal de kinderarts een bloedtest doen om de toestand te beoordelen.

De geelzucht kan de eerste twee levensweken van de pasgeborene duren. Dit is namelijk de tijd die de lever nodig heeft om zich aan te passen voordat het begint te functioneren zoals het hoort.

Complicaties van geelzucht bij pasgeborenen

Wanneer de bilirubinespiegels omhoog gaan, vallen ze de hersencellen binnen. Zo veranderen ze het metabolisme en de neurale functie. Artsen noemen dit kernicterus. Om dit te voorkomen moet je je kinderarts raadplegen, zodat deze een week na de geboorte naar de geelverkleuring van je baby kan kijken.

De kinderarts zal alle nodige tests uitvoeren om de bilirubinespiegels te beoordelen. Als de waarden dus extreem zijn, zal het kind opgenomen moeten worden voor fototherapie.

Procedure van fototherapie in het ziekenhuis

Baby krijgt fototherapie

Een pasgeborene die fototherapie nodig heeft, moet enkele dagen in het ziekenhuis worden opgenomen. In de meeste ziekenhuizen mogen ouders tegenwoordig 24 uur per dag bij hun baby zijn. Het is echter ook belangrijk om enkele pauzes te nemen om even thuis te gaan rusten.

Verpleegkundigen op neonatologie-afdelingen kunnen basiszorg verlenen aan pasgeborenen met hyperbilirubinemie. Je moet de aanbevelingen van gespecialiseerd personeel volgen. Stop niet zomaar met het geven van borstvoeding aan de baby, volg de aanwijzingen van ziekenhuispersoneel.

Conclusie

De huidveranderingen als gevolg van geelzucht bij pasgeborenen tijdens de eerste dagen van het leven van de baby zijn normaal. Het is echter belangrijk om het in de gaten te houden en naar je arts te gaan als je veranderingen opmerkt of als de gelige kleur niet weggaat.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Cifuentes Recondo, J. (2012). Ictericia en el recién nacido. Medwave. https://doi.org/10.5867/medwave.2006.05.1984
  • García-Alix, A., Martínez Biarge, M., Arnaez, J., Valverde, E., & Quero, J. (2008). Protocolos de Neonatología. In Nenonatología Protocolos AEP.
  • Neil, K., & Zieve, D. (2018). Ictericia del recién nacido. MedlinePlus.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.