Mirre-olie: gebruik, voordelen en voorzorgsmaatregelen

Ontdek alle voordelen van mirre-olie in dit boeiende artikel!
Mirre-olie: gebruik, voordelen en voorzorgsmaatregelen
Franciele Rohor de Souza

Geschreven en geverifieerd door de apotheker Franciele Rohor de Souza.

Laatste update: 25 juni, 2023

Mirre-olie is een product dat wordt verkregen door stoomdestillatie van het gedroogde sap van een doornige boom die bekend staat als Commiphora myrrha. Het wordt gekenmerkt door zijn bijzondere kleur – variërend van amber tot bruin – en een aards aroma dat vaak gebruikt wordt in de aromatherapie.

Hoewel het populair is in religieuze en spirituele rituelen, wordt zijn therapeutisch potentieel momenteel bestudeerd. Een review (Engelse link)  gedeeld in Holistic Nurs ing Practice vertelt ons dat het een product is dat rijk is aan terpenoïden, met antibacteriële, antiseptische, verdovende en antitumor activiteit. Wil je er meer over weten? Lees dan snel verder!

Gebruik en voordelen van mirre-olie

Mirre is een boom die inheems is in Noordoost-Afrika en Zuidwest-Azië. Door de geschiedenis heen is hij gebruikt als wierook en als parfum vanwege zijn doordringende aroma. Volksgeloof associeert zijn aanwezigheid in huis met bescherming tegen negatieve energieën. Bovendien wordt het gebruikt voor spirituele doeleinden.

Maar, zoals beschreven in een overzicht (Engelse link)  in Biome dical Papers, begon men meer dan 100 jaar geleden de bestanddelen en het medicinale gebruik ervan te identificeren. Men stelde vast dat het een interessante bron is van bioactieve sesquiterpenen die antiseptische, ontstekingsremmende, pijnstillende en genezende eigenschappen hebben.

Tegenwoordig is mirre-olie – een bijproduct van de hars die uit de boom wordt gewonnen – de meest gebruikte presentatie voor medicinale doeleinden. Het wordt gebruikt als plaatselijke behandeling van wonden, infecties en kneuzingen. Hier zijn de belangrijkste toepassingen.

Je bent misschien geïnteresseerd in dit artikel:
De 10 beste draagoliën voor je etherische oliën

Helpt schadelijke bacteriën te elimineren

Mirre-olie gebruiken

Sinds de oudheid wordt mirre wierook gebruikt om de lucht te zuiveren en de verspreiding van bacteriële infecties te verminderen . Tegenwoordig worden zowel mirre-olie als wierookrook nog steeds voor dit doel gebruikt.

Een studie (Engelse link) gedeeld in het Journal of Ethnopharmacology meldde dat mirre-olie antimicrobiële eigenschappen heeft. Bovendien kan het branden van mirre en wierook het aantal bacteriën in de lucht met wel 68% verminderen.

Een reageerbuisstudie (Engelse link)  in het tijdschrift Antibiotics ontdekte dat een lage, 0,1% verdunning van mirre-olie nuttig was bij het bestrijden van de bacterie Borrelia burgdorferi, die de ziekte van Lyme veroorzaakt.

Verdere studies zijn nodig om deze eigenschappen te evalueren. Toch suggereren deze bevindingen dat mirre-olie een goede kandidaat kan zijn voor de bestrijding van sommige geneesmiddelresistente bacteriën.

De antibacteriële eigenschappen kunnen ondersteunend zijn bij de behandeling van moeilijk te bestrijden infecties.

Ondersteunt de huidverzorging

In de traditionele geneeskunde is mirre-olie gebruikt als plaatselijk middel tegen huidinfecties en wonden. In dit verband onthulde onderzoek (Engelse link), gerapporteerd in Pharmaceutical Biology, dat Commiphora myrrha soorten schimmelwerende eigenschappen hebben, die de behandeling van schimmelinfecties ondersteunen.

Op zijn beurt meldde een reageerbuisstudie(Engelse link)  in Biochim Open dat een mengsel van oliën met mirre de verlichting van huidwonden hielp bevorderen. Ze remden met name eiwitmoleculen die geassocieerd worden met ontstekings- en regeneratieprocessen, wat wijst op hun ontstekingsremmende en wondhelende werking.

Ook een publicatie (Engelse link)  in Chemist ry & Biodiversity ondersteunt deze effecten. In het onderzoek hielp een mengsel van mirre-olie met sandelhoutolie infectieveroorzakende microben op huidwonden te elimineren.

Helpt pijn en ontstekingen te verminderen

In de traditionele geneeskunde wordt mirre-olie beschouwd als een natuurlijke pijnstiller. Er zijn(Engelse link)  aanwijzingen dat de bestanddelen ervan samenwerken met opioïde receptoren(Engelse link) , die signalen naar de hersenen sturen om de pijn te verzachten. Bovendien remt het de productie van chemische stoffen die het niveau van ontstekingen verhogen.

Dat gezegd hebbende, wordt het product vaak voorgesteld bij de volgende kwalen:

  • Hoofdpijn
  • Ontsteking en gewrichtspijn
  • Spierpijn

Ondersteunt de mondgezondheid

De antimicrobiële eigenschappen van mirre-olie worden ingezet bij de vervaardiging van mondspoelingen en tandpasta’s. Door zijn samenstelling vermindert het tandvleesontsteking en plakvorming. Zo ondersteunt het de behandeling van gingivitis (Engelse link) .

In een onderzoek (Engelse link)  dat werd gedeeld in het American Journal of Research Communication , ondervonden patiënten met de ziekte van Behcet – een ontstekingsaandoening – een verbetering van de symptomen na gebruik van een mirre mondspoeling. In het bijzonder had 50% volledige pijnverlichting, terwijl 19% volledige genezing van mondzweren had.

Voorzichtigheid is echter geboden bij het gebruik van mirre spoelingen. Het is een product dat niet moet worden ingenomen, omdat het giftig kan zijn.

Bestrijdt vrije radicalen

Uit reageerbuis- en dierstudies blijkt dat mirre-olie een antioxidantpotentieel (Engelse link)  heeft dat dat van vitamine E overtreft.

Er is echter meer bewijs nodig om deze effecten bij mensen te bevestigen. Tot op heden is niet bekend of inhalatie of plaatselijk gebruik van mirre-olie – wat de veilige gebruiksvormen zijn – ditzelfde effect kan uitoefenen.

Andere mogelijke toepassingen van mirre-olie

Voorlopig is het onderzoek naar de effecten van mirre-olie nog gaande. Gezien het gebrek aan overtuigend bewijs wordt voorzichtig gebruik aanbevolen, alleen uitwendig.

Studieresultaten suggereren ook de volgende toepassingen:

  • Bescherming tegen de zon. In een studie (Engelse link) gedeeld in het Journal of Drugs in Dermatology was een SPF 15 zonnebrandcrème met mirre-olie effectiever in het remmen van de effecten van de zonnestralen dan een zonnebrandcrème alleen.
  • Schimmelverwijdering. In huis kan mirre-olie helpen schimmels te elimineren (Engelse link)  die op muren en voedsel groeien.
  • Antitumor potentieel. Het is geen behandeling tegen kanker en het bewijs is nog onvoldoende. Echter, reageerbuisstudies (Engelse link)  suggereren dat bestanddelen van mirre-olie kunnen helpen de groei van kwaadaardige cellen te vertragen.

Risico’s en voorzorgsmaatregelen bij het gebruik van mirre-olie

Vrouw met buikpijn
Mirre-olie mag niet worden ingenomen. De orale toxiciteit ervan veroorzaakt braken.

Mirre-olie alleen kan irriterend zijn. Daarom is het, net als bij andere essentiële oliën, voldoende om slechts enkele druppels te gebruiken. Voor plaatselijk gebruik is het zelfs raadzaam om het te combineren met een draagolie, zoals kokos-, amandel- of jojoba-olie.

De beste manier is om een kleine patch-test te doen voordat je het op een groter gebied gebruikt. Breng een beetje van het product aan op een klein stukje van de huid. Als er na 2 uur geen ongewenste reacties zijn, kan het zonder problemen gebruikt worden.

In geen geval mag het oraal worden ingenomen, omdat het giftig kan zijn. Enkele symptomen van inname zijn spijsverteringsproblemen, zoals misselijkheid, braken, diarree en buikzwelling. Daarnaast is het gecontra-indiceerd in de volgende gevallen:

  • Diabetes.
  • Zwangerschap en borstvoeding.
  • Hartziekten.
  • Behandelingen met antistollingsmiddelen (Engelse link).
  • Patiënten die op het punt staan een operatie te ondergaan.

Gebruikswijze

Mirre-olie wordt plaatselijk gebruikt, geïnhaleerd, of als verbinding in tandverzorgingsproducten.

  • Om het risico van huidirritatie te vermijden moet ze verdund worden met draagoliën (o.a. druivenpit-, amandel-, kokos- en jojoba-olie). De verhouding moet 3 tot 6 druppels per 5 milliliter draagolie zijn.
  • Om het te inhaleren moeten 4 tot 6 druppels olie in een diffuser worden gedaan. Een andere optie is het toe te voegen aan heet water en te profiteren van de dampen.

Wat te onthouden over mirre-olie?

Vanwege zijn aroma en eigenschappen wordt mirre-olie in de traditionele geneeskunde gebruikt als natuurlijke pijnstiller, ontsmettingsmiddel en antimicrobieel. Voorlopig ondersteunen studies veel van zijn eigenschappen. Het moet echter alleen worden gebruikt voor uitwendig gebruik, want orale inname is giftig.

Het onderzoek naar dit ingrediënt is nog gaande. En hoewel de bevindingen veelbelovend zijn, zijn ze niet voldoende om het te beschouwen als een eerste keus behandeling voor ziekten. Daarom moet het gebruik ervan slechts aanvullend zijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Nomicos EY. Myrrh: medical marvel or myth of the Magi? Holist Nurs Pract. 2007 Nov-Dec;21(6):308-23. doi: 10.1097/01.HNP.0000298616.32846.34. PMID: 17978635.
  • Hanus LO, Rezanka T, Dembitsky VM, Moussaieff A. Myrrh–Commiphora chemistry. Biomed Pap Med Fac Univ Palacky Olomouc Czech Repub. 2005 Jun;149(1):3-27. doi: 10.5507/bp.2005.001. PMID: 16170385.
  • Ljaljević Grbić M, Unković N, Dimkić I, Janaćković P, Gavrilović M, Stanojević O, Stupar M, Vujisić L, Jelikić A, Stanković S, Vukojević J. Frankincense and myrrh essential oils and burn incense fume against micro-inhabitants of sacral ambients. Wisdom of the ancients? J Ethnopharmacol. 2018 Jun 12;219:1-14. doi: 10.1016/j.jep.2018.03.003. Epub 2018 Mar 9. PMID: 29530608.
  • Feng J, Shi W, Miklossy J, Tauxe GM, McMeniman CJ, Zhang Y. Identification of Essential Oils with Strong Activity against Stationary Phase Borrelia burgdorferi. Antibiotics (Basel). 2018 Oct 16;7(4):89. doi: 10.3390/antibiotics7040089. PMID: 30332754; PMCID: PMC6316231.
  • Mahboubi M, Kashani LM. The anti-dermatophyte activity of Commiphora molmol. Pharm Biol. 2016;54(4):720-5. doi: 10.3109/13880209.2015.1072831. Epub 2015 Oct 1. PMID: 26427766.
  • Han X, Beaumont C, Stevens N. Chemical composition analysis and in vitro biological activities of ten essential oils in human skin cells. Biochim Open. 2017 Apr 26;5:1-7. doi: 10.1016/j.biopen.2017.04.001. PMID: 29450150; PMCID: PMC5805555.
  • Orchard A, Viljoen A, van Vuuren S. Wound Pathogens: Investigating Antimicrobial Activity of Commercial Essential Oil Combinations against Reference Strains. Chem Biodivers. 2018 Dec;15(12):e1800405. doi: 10.1002/cbdv.201800405. Epub 2018 Dec 17. PMID: 30362637.
  • Su S, Wang T, Duan JA, Zhou W, Hua YQ, Tang YP, Yu L, Qian DW. Anti-inflammatory and analgesic activity of different extracts of Commiphora myrrha. J Ethnopharmacol. 2011 Mar 24;134(2):251-8. doi: 10.1016/j.jep.2010.12.003. Epub 2010 Dec 15. PMID: 21167270.
  • Al-Hasani R, Bruchas MR. Molecular mechanisms of opioid receptor-dependent signaling and behavior. Anesthesiology. 2011 Dec;115(6):1363-81. doi: 10.1097/ALN.0b013e318238bba6. PMID: 22020140; PMCID: PMC3698859.
  • Tipton DA, Lyle B, Babich H, Dabbous MKh. In vitro cytotoxic and anti-inflammatory effects of myrrh oil on human gingival fibroblasts and epithelial cells. Toxicol In Vitro. 2003 Jun;17(3):301-10. doi: 10.1016/s0887-2333(03)00018-3. PMID: 12781209.
  • Racine P, Auffray B. Quenching of singlet molecular oxygen by Commiphora myrrha extracts and menthofuran. Fitoterapia. 2005 Jun;76(3-4):316-23. doi: 10.1016/j.fitote.2005.03.017. PMID: 15890469.
  • Chakravarty N, Kellogg C, Alvarez J, Equils O, Morgan M. UV Protection by Natural Products: C. myrrha Oil Versus Sunscreen. J Drugs Dermatol. 2018 Aug 1;17(8):905-907. PMID: 30124732.
  • Chen Y, Zhou C, Ge Z, Liu Y, Liu Y, Feng W, Li S, Chen G, Wei T. Composition and potential anticancer activities of essential oils obtained from myrrh and frankincense. Oncol Lett. 2013 Oct;6(4):1140-1146. doi: 10.3892/ol.2013.1520. Epub 2013 Aug 8. PMID: 24137478; PMCID: PMC3796379.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.