De 10 beste draagoliën voor je etherische oliën

Vind in dit artikel enkele geweldige draagoliën voor je essentiële oliën.
De 10 beste draagoliën voor je etherische oliën

Geschreven door Editorial Team

Laatste update: 27 april, 2023

Als het gaat om het benutten van de eigenschappen van etherische oliën, is een van de aanwijzingen om ze te verdunnen in draagoliën. Dit zijn olieachtige producten van plantaardige oorsprong, waarvan de samenstelling de huid hydrateert en het optreden van ongewenste reacties, zoals irritatie, jeuk of droogheid, voorkomt.

Zoals een publicatie (Engelse link) in het Inte rnational Journal of Women’s Dermatology uitlegt, hebben de chemicaliën en plantaardige producten in etherische oliën de neiging irriterende contactdermatitisreacties op te wekken, die zich uiten in huidlaesies of brandwonden.

Vandaar het belang om ze te combineren met andere soorten oliën die compatibel zijn met de huid, die overigens de opname ervan vergemakkelijken en extra voordelen mogelijk maken bij het gebruik ervan. Wat zijn de beste opties? Hier zijn alle details.

Wat zijn draagoliën?

Draagoliën worden ook wel “basisoliën” of “draagoliën” genoemd. Ze worden gewonnen uit zaden, planten of vruchten die meestal rijk zijn aan vetzuren, antioxidanten, vitaminen en mineralen. Ze worden “draagoliën” genoemd omdat ze vaak tegelijk met etherische oliën worden gebruikt om hun topische toepassing mogelijk te maken.

Er is een grote verscheidenheid aan opties die gekozen kunnen worden naar gelang de behoeften en kenmerken van ieders huid. Ze hebben meestal geen sterke geur, maar respecteren de therapeutische eigenschappen van etherische oliën en geven extra voeding.

Hun samenstelling beschermt de huidbarrière en neutraliseert de nadelige effecten (Engelse link) die etherische oliën kunnen veroorzaken als ze alleen worden gebruikt. De formule van de laatste is vrij krachtig en heeft de neiging om bij direct contact met de huid irritatie of chemische brandwonden op te wekken.

Lees hier meer:
Ravintsara etherische olie: wat zijn de voordelen?

De 10 beste draagoliën om je etherische oliën mee te mengen

Olie wordt in een glazen kom gedruppeld

Het doel van draagoliën gaat verder dan het verminderen van het irriterende karakter van etherische oliën. In overeenstemming met onderzoek (Engelse link) in International J ournal of Molecular Sciences, worden ze steeds meer erkend om hun werking bij het herstellen van de homeostase van de huid en het voorkomen van ziekten.

In het bijzonder oefenen ze ontstekingsremmende, wondhelende, antimicrobiële, hydraterende en beschermende eigenschappen uit. Dit wordt grotendeels toegeschreven aan hun samenstelling, die onder andere triglyceriden, tocoferolen, sterolen, stanolen, fosfolipiden, wassen en fenolische verbindingen omvat. Dus, welke zijn het meest aanbevolen?

1. Kokosolie

Een van de populairste draagoliën is kokosolie. Hij wordt gekenmerkt door zijn lage moleculaire gewicht, waardoor hij gemakkelijk in de huid kan doordringen. Door zijn overvloedige gehalte aan verzadigde vetten en antioxidanten is het een product met meerdere voordelen voor de gezondheid van de huid.

Volgens een rapport (Engelse link) gedeeld in het Journal of Traditional and Complementary Medicine verbetert deze olie de barrièrefunctie van de huid, naast de werking als vochtinbrenger en ontstekingsremmer. Op zich wordt de toepassing ervan in verband gebracht met de volgende effecten:

  • Het voorkomen van littekens
  • Verlichting van droogte en irritatie
  • Preventie van schimmel- en bacteriële infecties
  • Verlichting van symptomen van eczeem en koortslip

Het is belangrijk te verduidelijken dat deze olie als comedogeen wordt beschouwd. Daarom wordt ze afgeraden voor de vette huid en de huid met vergrote poriën.

2. Amandelolie

Draagoliën
Amandelolie is een goede drager vanwege zijn samenstelling die rijk is aan vetzuren.

Met een milde formule voor de huid en een aangenaam aroma wordt amandelolie gepositioneerd als een van de meest gebruikte draagoliën. Ze valt op door haar aanzienlijke bijdrage aan meervoudig onverzadigde en enkelvoudig onverzadigde vetzuren (Engelse link), met oliezuur als belangrijkste verbinding. Daarnaast bevat ze tocoferolen en fytosterolen.

Vanwege haar hydraterende, ontstekingsremmende en helende eigenschappen heeft ze een lange therapeutische en cosmetische geschiedenis. In een publicatie (Engelse link) in Comple mentary Therapies in Clinical Practice wordt opgemerkt dat het verzachtende en scleroserende eigenschappen heeft die gebruikt worden om de teint en huidskleur te verbeteren.

Het is ideaal om etherische oliën zoals tea tree, lavendel, citroen of rozemarijn mee te mengen. De toepassing ervan helpt de symptomen van psoriasis, brandwonden, eczeem en acne te verminderen.

3. Jojoba-olie

Rijk aan vetzuren, vitamine E en vitamine B, staat jojoba-olie bekend om zijn verzachtende en antioxiderende kwaliteiten, die ideaal zijn om de huid te verzachten en te beschermen tegen verschillende externe factoren die haar aantasten.

Het is een belangrijke bron van was-esters en lange-keten alcoholen die positieve effecten hebben op de gezondheid van de huid. Uit een overzicht van studies (Engelse link) blijkt dat het ontstekingsremmend, antioxidant en helend werkt. Het kan huidinfecties en vroegtijdige veroudering voorkomen.

Het wordt ook gebruikt om de lederhuid te hydrateren, de reiniging van de poriën te bevorderen, brandwonden te voorkomen en het haar te versterken. Het kan gebruikt worden in combinatie met etherische oliën van onder andere rozemarijn, lavendel, gember, munt, oregano en kaneel.

4. Olijfolie

In de natuurlijke cosmetica wordt olijfolie gewaardeerd om zijn hydraterende, herstellende en ontstekingsremmende eigenschappen. Zowel de consumptie als de topische toepassing ervan worden in verband gebracht met voordelen voor de gezondheid van de huid, zoals verlichting van droogte, het genezingsproces en het voorkomen van veroudering.

Ondertussen zijn de bewijzen voor de effecten op de huid omstreden. Terwijl sommige studies (Engelse link) suggereren dat het de huidbarrière kan aantasten, benadrukken andere de voordelen ervan en wijzen erop dat het geen bijwerkingen veroorzaakt (Engelse link).

Over het algemeen wordt aangeraden het te vermijden op een gevoelige huid, met vergrote poriën of een acnegevoelige huid. Het mag ook niet worden toegepast op de huid van baby’s.

5. Rozenbottelolie

Net als andere drageroliën wordt rozenbottelolie gekenmerkt door een overvloedig gehalte aan vetzuren, vitamine E en vitamine C. Een studie (Engelse link) die werd gerapporteerd in het International Journal of Molecular Sciences benadrukt het potentieel ervan als hulpstof tegen huidaandoeningen.

Om precies te zijn wordt het gebruikt om de aanwezigheid van huidoneffenheden, droogte en symptomen van eczeem te verminderen. Bovendien kan het, gecombineerd met etherische oliën zoals tea tree, eucalyptus of pepermunt, helpen bij de preventie en behandeling van huidinfecties.

6. Avocado-olie

Avocado-olie
Avocado-olie is een andere drager die rijk is aan vetzuren.

In een overzicht (Engelse link) in het tijdschrift Molecules staat dat avocado-olie een belangrijke bron is van enkelvoudig onverzadigde vetzuren, vitamine E, fytosterolen, alkanen en polyfenolen. Daarom worden er ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen aan toegeschreven die de gezondheid van de huid ten goede komen.

In cosmetica wordt het alleen of in combinatie met etherische oliën gebruikt om droogheid, irritatie en ontstekingen te verminderen. In feite wordt het in verband gebracht met het stimuleren van de collageenproductie, wat bijdraagt aan het herstel van huidwondjes.

7. Lijnzaadolie

Hoewel niet de meest populaire, is lijnzaadolie een goede keuze voor het mengen van etherische oliën. Het staat bekend om zijn overvloedige gehalte aan omega 3-vetzuren en alfa-linoleenzuren (ALA) die ontstekingsremmende, antioxiderende en regeneratieve effecten hebben.

De belangrijkste voordelen voor de gezondheid van de huid worden verkregen door ze in de voeding op te nemen. Er zijn (Engelse link) aanwijzingen dat het de gevoeligheid vermindert en de barrièrefunctie van de huid verbetert. Bovendien wordt ze in verband gebracht met de pH-waarde van de huid, genezing en vermindering van puistjes.

8. Arganolie

De interessante chemische samenstelling van arganolie maakt het tot een van de beste draagoliën. Ze bevat aanzienlijke hoeveelheden linolzuur, omega-6 en vitamine A en E, naast andere antioxidanten die de gezondheid van huid en haar beschermen.

In een gerandomiseerd gecontroleerd onderzoek – gerapporteerd in (Engelse link) Clinical Interventions in Aging – .stelden onderzoekers vast dat dagelijkse consumptie en topische toepassing van arganolie de elasticiteit van de huid verbetert en een anti-verouderend effect heeft.

9. Druivenpitolie

Overvloedig aanwezig in verbindingen als tocoferol, linoleenzuur, resveratrol, quercetine, carotenoïden en fytosterolen, is druivenpitolie (Engelse link) een favoriet voor huidverzorging. De toepassing ervan is gerelateerd aan het voorkomen van vroegtijdige veroudering, celregeneratie en collageenproductie.

De combinatie ervan met etherische olie van ylang-ylang, sandelhout of granaatappel wordt aanbevolen, omdat deze de anti-verouderende werking ervan versterken.

10. Neemolie

Neemolie is een van de beste draagoliën
Neem olie is ook bekend in de tuinbouw om zijn vermogen om ongedierte te beperken.

Uit een overzicht (Engelse link) dat gedeeld werd via Recent Advances in Anti-Infective Drug Discovery bleek dat neem antimicrobiële, ontstekingsremmende, antioxiderende en antiseptische eigenschappen heeft.

Daarom wordt het toegeschreven aan zijn potentieel tegen verschillende huidproblemen, zoals droogte, dermatitis, infecties en vroegtijdige veroudering. Het werkt zelfs als een natuurlijk insecticide, dat muggenbeten voorkomt.

Het dient als draagolie voor elke etherische olie. De combinatie met eucalyptus- of pepermuntolie wordt echter aanbevolen om de afstotende werking te versterken.

Hoe gebruik je draagoliën?

Om deze oliën als drager te gebruiken, combineer je gewoon 3 tot 5 druppels van de etherische olie (voorkeur) voor elke 15 milliliter van de gekozen olie (kokosnoot, olijf, amandel, enz.). Eenmaal gemengd kan het worden ingemasseerd.

In elk geval moet worden opgemerkt dat alle huiden anders reageren op de toepassing van deze producten. Daarom is het raadzaam om, voordat je ze in hun geheel gebruikt, een patch-test te doen.

Het is voldoende om een kleine hoeveelheid op een deel van de huid te wrijven. Als er na een paar uur geen negatieve reactie optreedt, kan het zonder problemen worden toegepast. Bij een vette of gevoelige huid is het raadzaam een dermatoloog te raadplegen voor de meest geschikte optie.

Tot slot is het belangrijk te onthouden hoe belangrijk het is kwaliteitsproducten te kiezen. Zorg ervoor dat je de pure of extra vierge versie van deze oliën kiest. Er zijn mengsels van plantaardige oliën op de markt die niet dezelfde eigenschappen hebben en schadelijk kunnen zijn. Controleer altijd de etiketten!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.