Irritatie achter de oren: welke oorzaken kan dit hebben?

Irritatie achter de oren kan veroorzaakt worden door iets milds en zelfbeperkends, zoals een allergische reactie. Het kan echter ook een symptoom zijn van ernstiger ziektebeelden.
Irritatie achter de oren: welke oorzaken kan dit hebben?

Laatste update: 07 september, 2022

Het hebben van een irritatie achter de oren of een huiduitslag is een heel gewoon verschijnsel. De huid in dat gebied heeft de neiging door veel verschillende aandoeningen aangetast te worden.

Dit symptoom is in verband gebracht met bepaalde auto-immuunziekten, zoals psoriasis. Men brengt dit ook vaak in verband met virale infecties zoals rubella.

Het is dus belangrijk te weten welke aandoeningen dit probleem kunnen veroorzaken. Het onderscheiden van de etiologie van een irritatie achter de oren helpt om de juiste behandeling in te stellen voor ziekten die zorgen baren.

Welke symptomen begeleiden irritatie achter de oren?

Irritatie achter de oren manifesteert zich meestal als een plaatselijke huiduitslag. In de meeste gevallen is slechts één oor aangedaan, hoewel het ook bilateraal kan zijn.

Het kan mild of vlekkerig zijn. Het kan ook diep rood of witachtig van kleur zijn. De vlekken die zich vormen kunnen klein zijn en licht verspreid liggen, of op dezelfde plaats samenkomen.

Het is belangrijk op te merken of de irritatie achter de oren gepaard gaat met andere symptomen. Bijvoorbeeld pijn, koorts, of algehele malaise. Ook moet nagegaan worden of er een uitlokkende factor is geweest, zoals een allergeen of irriterende stof.

Dit artikel interesseert je misschien ook:
Eczeem en stress: hoe zijn ze gerelateerd?

Mogelijke oorzaken van irritatie achter de oren

Zoals in de inleiding vermeld, zijn er veel aandoeningen die tot irritatie achter de oren kunnen leiden. In de volgende paragrafen leggen we uit welke de meestvoorkomende zijn en hoe je ze kunt herkennen.

1. Contact dermatitis

Contactdermatitis is een ontstekingsproces dat op de huid optreedt. Het is een allergische reactie die wordt uitgelokt door een specifieke stof, die een allergeen wordt genoemd.

Volgens een publicatie is nikkel een van de meestvoorkomende triggers. Dit mineraal zit in veel accessoires, zoals oorbellen. Een ander veel voorkomend allergeen is parafenyleendiamine, dat vaak in haarverf zit.

Contactdermatitis kan irritatie achter de oren veroorzaken. De plek is meestal droog en schilferig, en ook intens jeukerig. Om deze aandoening te diagnosticeren worden zogenaamde allergietesten uitgevoerd.

De belangrijkste behandeling is het vermijden van dat specifieke allergeen. Er kunnen orale antihistaminica worden voorgeschreven om de symptomen te verlichten.

2. Hoofdhuid psoriasis

Psoriasis is een chronische ontstekingsziekte van de huid. Vooral psoriasis op de hoofdhuid kan leiden tot irritatie achter de oren. Volgens deskundigen wordt het meestal gekenmerkt door gelige of witachtige plaques op deze plek.

Dit zijn plaques waar de huid verdikt is en de neiging heeft droge schilfers te vormen. Daarom heeft het een uiterlijk dat lijkt op roos. Net als bij contactdermatitis jeukt het.

De diagnose van psoriasis is ingewikkeld. In sommige gevallen kan een huidbiopsie nodig zijn. De behandeling varieert naar gelang de ernst van de aandoening. Als het aangedane gebied klein is, kan het onder controle gehouden worden met topische geneesmiddelen. Bijvoorbeeld corticosteroïden of vitamine D.

Therapie met ultraviolet licht kan ook heilzaam zijn. Ernstige gevallen vereisen echter methotrexaat, cyclosporine, of biologische geneesmiddelen.

3. Rode hond en irritatie achter de oren

Rode hond is een virale infectie die ook bekend is als de Duitse mazelen. Het is tegenwoordig een ongewone infectie die meer kinderen neigt te treffen. Het is meestal zelfbeperkend en goedaardig.

De meeste gevallen zijn mild of asymptomatisch. Bij zwangere vrouwen kan het echter tot ernstige complicaties leiden.

Als er symptomen verschijnen, is de meestvoorkomende die van uitslag op het gezicht. Dat heeft de neiging zich naar andere delen van het lichaam uit te breiden. Het kan dus leiden tot irritatie achter de oren of tot huiduitslag.

Bovendien gaat het vaak gepaard met hoest, koorts, hoofdpijn en gezwollen klieren. Conjunctivitis en rhinorroe komen ook vaak voor.

Om de diagnose rode hond te stellen, vraagt de huisarts gewoonlijk serologische tests aan. Dat wil zeggen dat geprobeerd wordt te testen op de aanwezigheid van antilichamen tegen het virus.

Gelukkig bestaat er een vaccin tegen rodehond. Dat is belangrijk, want er is geen specifieke behandeling voor de aandoening.

4. Mazelen

Kind krijgt een vaccinatie
Vaccinatie tegen mazelen en rodehond heeft de incidentie van beide ziekten verminderd.

Mazelen is een virale infectie. Het is een van de belangrijkste oorzaken van irritatie achter de oren. Dit virus veroorzaakt een uitslag in dat gebied die zich kan uitbreiden tot het gezicht, de romp en de ledematen.

Het is een zeer besmettelijke ziekte. Jonge kinderen, vooral die jonger dan 5 jaar, kunnen ernstige complicaties en symptomen krijgen. Bijvoorbeeld diarree. Mazelen wordt ook in verband gebracht met encefalitis.

De infectie begint meestal met een fase waarin iemand aspecifieke symptomen heeft. Dat wil zeggen koorts, hoest en vermoeidheid. Dit wordt gevolgd door het ontstaan van de huiduitslag. De huiduitslag verdwijnt meestal in dezelfde richting waarin ze ontstond.

Een goed lichamelijk onderzoek en bloedonderzoek zijn nodig om de diagnose mazelen te stellen. Net als tegen rodehond bestaat er een vaccin tegen deze infectie.

5. Seborroïsche dermatitis

Seborroïsche dermatitis is een veelvoorkomende cutane pathologie. Het heeft een ontstekingsachtig karakter, waardoor zich op de aangedane plek schilfers vormen. De precieze oorzaak is nog onbekend, maar genetische en omgevingsfactoren zoals stress spelen een rol.

De meest voorkomende plaats waar de aandoening voorkomt is op de hoofdhuid. Ze treft echter ook plekken waar een hogere talgproductie is. In die zin kan het irritatie veroorzaken achter de oren, op de wenkbrauwen, oogleden, neus, romp, en rug.

De huidlaesies hebben schilfers die wit of gelig kunnen zijn. Bovendien is er hevige jeuk of een prikkend gevoel, waardoor krassende laesies ontstaan. De diagnose van de aandoening stelt men klinisch. Een huidbiopsie kan echter nodig zijn.

Gelukkig kunnen irritatie achter de oren, schilfering, en droge huid behandeld worden met 2% ketoconazol-shampoo. In ernstiger gevallen kan de arts een topische behandeling met 2% ketoconazol of 1% hydrocortison crèmes voorschrijven.

Misschien ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
Zwemmersjeuk: oorzaken, symptomen en behandelingen

Wanneer moet je naar een dokter gaan?

Idealiter ga je naar een dokter wanneer de irritatie achter de oren gepaard gaat met alarmerende symptomen. Bijvoorbeeld koorts, algehele malaise, vermoeidheid, of hevige jeuk. Bovendien moet geobserveerd worden of de huiduitslag zich naar andere gebieden heeft uitgebreid.

Daarnaast is het raadzaam een specialist te raadplegen als er paarse of roodachtige vlekken verschijnen. Ontsteking van nabijgelegen lymfeklieren geldt als een ander waarschuwingsteken.

Als de huiduitslag uit kleine blaasjes bestaat of pijn veroorzaakt, is het ook raadzaam een arts te bezoeken. In het algemeen moet elke irritatie achter de oren die geen verband houdt met een specifieke aanleiding geëvalueerd worden.

Een veelvoorkomende aandoening die meestal niet ernstig is

Irritatie achter de oren komt vrij vaak voor. In de meeste gevallen is de veroorzaker een irriterende stof of een stof die zich gedraagt als een allergeen.

Gelukkig zijn de oorzaken meestal zelfbeperkend of verdwijnen ze met een specifieke behandeling. Daarom is het altijd raadzaam een specialist te raadplegen voor een nauwkeurige diagnose en om de juiste behandeling in te stellen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.