Eczeem en stress: hoe zijn ze gerelateerd?

De wetenschap heeft de relatie tussen eczeem en stress niet volledig kunnen verklaren. We weten echter dat een dergelijke relatie bestaat en er zijn ook enkele hypothesen en mogelijke verklaringen die een grondig begrip van het fenomeen kunnen geven.
Eczeem en stress: hoe zijn ze gerelateerd?

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 09 augustus, 2022

Eczeem en stress zijn voor veel mensen een problematische koppeling. Het zijn twee gezondheidsproblemen die vaak hand in hand gaan en zich bovendien met elkaar voeden. Het is, zonder twijfel, een zeer vervelende combinatie waarvoor geen eenvoudige oplossing is.

De huid is het meest uitgebreide orgaan van het lichaam en weerspiegelt de toestand van de geest het beste. Dit komt omdat de huid direct gerelateerd aan het zenuwstelsel en informatie naar de hersenen stuurt en vice versa.

Tegelijkertijd veroorzaakt stress de afgifte van een reeks stoffen die uiteindelijk de huid kunnen aantasten. Dit leidt tot verschillende anomalieën, waaronder eczeem. Zoals je kunt zien, is de relatie tussen eczeem en stress direct en zeer nauw.

Eczeem

Het woord eczeem is een generieke term voor elke ontsteking van de huid. Dergelijke ontsteking is gecategoriseerd als dermatitis,waarbij atopische dermatitis verwijst naar dat wat het gevolg van stress is. Met andere woorden, als we het over eczeem en stress hebben, dan hebben we het eigenlijk over atopische dermatitis en stress.

Eczeem verschijnt wanneer schade ontstaat aan de uitwendige beschermende barrière van de huid. Dit is het moment dat er een ontsteking verschijnt. De huid wordt rood in het getroffen gebied en gaat bovendien jeuken. Het verschijnt meestal op de armen en knieën, maar ook in de lies en op het gezicht.

In 85% van de gevallen komt de eerste episode van eczeem vóór de leeftijd van vijf voor. Deskundigen schatten ook dat tot 20% van de kinderen en 1-2% van de volwassenen op een bepaald moment in hun leven een episode van eczeem hebben gehad. Er zijn gevallen waarin eczeem een chronische en terugkerende aandoening wordt (Spaanse link).

Stress en de huid

Huid met eczeem

Er zijn verschillende mechanismen waardoor stress de huid beïnvloedt. Het komt allemaal uit het feit voort dat stress de werking van het immuunsysteem wijzigt. Dit leidt tot twee effecten. Aan de ene kant vermindert het de afweer van de huid en aan de andere kant raakt de huid ontstoken.

Onder stressvolle omstandigheden is er ook een verhoogde productie van adrenaline en corticosteroïden. Deze hebben effect op de huidreceptoren en veroorzaken veranderingen van de huid. Tegelijkertijd heeft onderzoek aangetoond dat alle ontstekingsziekten de neiging hebben om met stress te verergeren.

Een studie uitgevoerd door de Spanish Society of Allergy and Clinical Immunology (SEAIC) heeft erop gewezen dat ten minste 50% van de mensen met atopische dermatitis ook aan periodes van depressie en angst lijden (Spaanse link). Zij merkten ook op dat er een toename van gevallen van stress-geassocieerd eczeem is in de afgelopen jaren.

De relatie tussen eczeem en stress

Vrouw houdt haar handen op haar hoofd

We weten nu dat er een verband tussen eczeem en stress is, maar het verband is door de wetenschap nog niet volledig doorgrond. Stress beïnvloedt de huid op vele manieren. Het veroorzaakt aandoeningen variërend van netelroos tot atopische dermatitis, maar ook problemen zoals:

  • acne
  • psoriasis
  • seborroïsch eczeem
  • rosacea

Zoals hierboven reeds is opgemerkt, is er een zeer directe verbinding tussen het zenuwstelsel en de huid. Eczeem en stress creëren bovendien een vicieuze cirkel waaruit het heel moeilijk te ontsnappen is. De aanwezigheid van dit probleem verhoogt stressniveaus, vooral in sociale situaties.

Tegelijkertijd kan het verhogen van stressniveaus tot een toename van eczeem leiden. Dit alles samen veroorzaakt een aanzienlijke hoeveelheid lijden en produceert gevoelens van frustratie, onzekerheid en hopeloosheid. Dit wordt verergerd door het feit dat er geen genezende behandeling voor eczeem is.

Feiten om in gedachten te houden

Stress-eczeem geeft aan dat iemand onder grote druk staat en daarbij niet in staat is om aan de eisen te voldoen. Het is een waarschuwingssignaal dat niet over het hoofd mag worden gezien. Het betekent dat er een probleem is dat nog niet is opgelost.

Er is geen specifieke behandeling voor stress-eczeem is naast het hydrateren van de getroffen gebieden. De oplossing ligt in het aanpakken van de oorzaak, dat wil zeggen de oorzaak van de stress zelf. Het beste om in deze gevallen te doen is om een aantal veranderingen in levensstijl te introduceren.

De regelmatige beoefening van lichaamsbeweging is meestal zeer effectief om matige stress onder controle te houden. Activiteiten zoals yoga of meditatie worden ook sterk aanbevolen. Het is een goed idee om een psycholoog te raadplegen, die adviezen kan geven om stressvolle situaties te beheersen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • García, R. R., Hernández, D. P. J. A., Viera, A. O., Miyares, J. H. H., Pavón, M. D. L. Á. A., Lafargue, B. F., & Mesa, M. A. (2002). ESTRÉS Y MANIFESTACIONES DERMATOLÓGICAS EN UNA POBLACIÓN TRABAJADORA BAJO EXIGENCIAS PSÍQUICAS. Revista Cubana de Salud y Trabajo, 3(1-2), 55-61.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.