Gebruik van hyaluronzuur in de tandheelkunde

Hoogmoleculair hyaluronzuur (EPM) wordt gebruikt in behandelingsproducten die lijken op de natuurlijke chemische stof in tandvleesweefsel.
Gebruik van hyaluronzuur in de tandheelkunde

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Hyaluronzuur in de tandheelkunde heeft bewezen een effectieve behandeling te zijn voor aandoeningen van het mondslijmvlies. Het is een stof die van nature in het tandvlees aanwezig is.

In behandelingsproducten gebruikt men hyaluronzuur met een hoog molecuulgewicht omdat dit sterk lijkt op de natuurlijke stof die in het tandvleesweefsel zit.

De onderzoeken die onderzoekers uitvoerden, toonden aan dat het hyaluronzuur als behandeling kan worden toegepast, daar het eigenschappen heeft die vergelijkbaar zijn met die van het hyaluronzuur dat ons lichaam maakt. Het draagt bij aan het genezingsproces en helpt beschadigde weefsels te herstellen.

Hoe werkt hyaluronzuur in op het mondslijmvlies?

Het gebruik van hyaluronzuur in de tandheelkunde zoals bijvoorbeeld bij tandvleesontstekingen

Hyaluronzuur of hyaluronan wordt opgeslagen in de buitenste lagen van gezond tandvlees. Het werkt door een beschermende barrière over het slijmvlies te vormen, waardoor wordt voorkomen dat een wond of letsel in contact komt met eten en drinken.

Een andere eigenschap ervan is dat het helpt om ontstekingen en ongemak te verminderen dankzij het anti-oedeemeffect. Het helpt ook om aften te genezen. Als je paradontitis hebt, hebben de aangetaste weefsels ook een verhoogde behoefte aan hyaluronzuur.

Wat als je een tekort aan hyaluronzuur hebt?

Zoals we al eerder vermeldden, neemt je behoefte aan hyaluronzuur toe als je een aandoening hebt. Daarom impliceert deze behoefte dat er niet genoeg van deze stof is, wat leidt tot ontstekingen en pijn.

Wanneer het slijmvlies van de mond wordt beschadigd, komen de cellen die verantwoordelijk zijn voor het regenereren van het weefsel naar dit gebied, waardoor de genezing wordt vertraagd.

Hyaluronzuur in de tandheelkunde

Tandartsen gebruiken hyaluronan vaak bij de behandeling van verschillende aandoeningen van de mond, waaronder de volgende:

  • Slijmvliesontsteking: dit omvat gingivitis, gingivale bloeding, gingivale retractie of gingivale pockets.
  • Aandoeningen door letsel: met name wonden, mondreinigingen, tandextracties of postoperatieve behandeling.
  • Bepaalde ziekten: er zijn ziekten waarbij het slijmvlies van het tandvlees een grotere toevoer van hyaluronzuur nodig heeft.

Wat zijn aften?

Aften zijn kleine zweren met een witachtige achtergrond en rode randen. Over het algemeen verschijnen ze op de tong, aan de binnenkant van de wangen en op het tandvlees.

Ze komen vaker voor bij kinderen en adolescenten. In veel gevallen veroorzaken ze hevige pijn bij contact met bepaalde voedingsmiddelen of dranken.

Behandeling met hyalaronzuur helpt de pijn en het ongemak veroorzaakt door aften te verlichten. Dit komt omdat het de wond beschermt en ook het genezingsproces versnelt.

Voordelen van hyaluronzuur in de tandheelkunde

Vrouw op controle bij de tandarts

Men gebruikt hyaluronzuur momenteel veel in de tandheelkunde. Het biedt een aantal voordelen, waaronder:

  • Verlichting bij pijn: het vormt een soort vlies dat het letsel beschermt en pijn verlicht.
  • Bescherming tegen invloeden van buitenaf: we hebben het hier over invloeden van bijvoorbeeld eten en drinken.
  • Weefselhydratatie: door een film te vormen bevordert hyaluronzuur het vasthouden van water en hydrateert het zo het aangetaste weefsel (Spaanse link).
  • Draagt bij aan het genezingsproces.

Bovendien doet deze stof geen pijn als het wordt aangebracht. Integendeel, het geeft een gevoel van opluchting.

Hoe gebruik je hyaluronzuur?

Breng na je dagelijkse mondhygiëne drie tot vijf keer per dag hyaluronzuur aan, gedurende 3-4 weken. We raden je echter aan om na het aanbrengen een half uur te wachten met eten en drinken.

Er zijn verschillende producten op de markt die deze stof in hun samenstelling opnemen. Afhankelijk van de manier waarop je ze gebruikt, worden ze geclassificeerd als:

  • Orale gel: breng een dun laagje aan op het aangetaste gebied en masseer het met een schone vinger in om het goed te verdelen.
  • Spoeling: 1-2 minuten spoelen met 10 ml, je hoeft het niet te verdunnen.
  • Spray: elke spray garandeert dat deze met dezelfde concentratie het hele gebied bereikt. Over het algemeen bevelen de fabrikanten 1 of 2 verstuivingen per dag op het ontstoken gebied aan.

Hyaluronzuur in de tandheelkunde

Hyaluronzuur heeft geen lokaal of systemisch farmacologisch effect op het mondslijmvlies. Het is erg veilig en heeft geen contra-indicaties of bijwerkingen. Je kunt het dus zonder enige beperking gebruiken. Het is ideaal om te gebruiken bij kinderen, omdat het geen pijn doet wanneer het wordt aangebracht. Het is ook niet giftig.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Sánchez, D. C., Yáñez Ocampo, B. R., & Esquivel Chirino, C. A. (2017). Uso de ácido hialurónico como alternativa para la reconstrucción de la papila interdental. Revista Odontológica Mexicana. https://doi.org/10.1016/j.rodmex.2017.09.008

  • González della Valle, A., García Rivello, H., & Mocetti, E. (1999). Identificación inmunohistoquímica de los fenómenos degenerativos en la hernia de disco lumbar: expresión de ácida hialurónico, metaloproteasas 1 y 3, factor de crecimiento fibroblástico básico y CD34. Rev. Asoc. Argent. Ortop. Traumatol.

  • Corte Sánchez, D., Yáñez Ocampo, B. R., & Esquivel Chirino, C. A. (2017). Use of hyaluronic acid as an alternative for reconstruction of interdental papilla. Revista Odontológica Mexicana. https://doi.org/10.1016/j.rodmex.2017.09.017


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.