Een relatie herstellen die eindigde maar wel toekomst had

Zijn jij en je partner uit elkaar maar hou je nog steeds van hem of haar? Zo ja, lees dan deze tips om een relatie die toekomst had te herstellen.
Een relatie herstellen die eindigde maar wel toekomst had
Isbelia Esther Farías López

Geschreven en geverifieerd door de filosoof Isbelia Esther Farías López.

Laatste update: 05 november, 2022

Heb je nog steeds gevoelens voor je ex? Een relatie herstellen die al beëindigd is, is geen gemakkelijke opgave. Het is echter de moeite waard moeite te doen om terug te keren als er nog gevoelens zijn en je gelooft dat de relatie nog een toekomst kan hebben. Het belangrijkste is de zekerheid dat de liefde er is en dat je dit niet zomaar in een opwelling doet.

Ook het opnieuw opbouwen van een verbroken band is een klus die met zorgvuldige planning moet gebeuren en niet alleen met emoties. Het betekent zorgvuldig nadenken over het verleden om te leren van wat er gebeurd is en in staat zijn anders te handelen. Anders gebeurt een breuk gewoon weer. Laten we er eens wat dieper op ingaan.

Hoe een beëindigde relatie te herstellen zonder dezelfde fouten te maken

Je moet goed nadenken over wat je wilt voordat je weer met een ex verdergaat, zodat je niet dezelfde fouten maakt.

Soms lokken scheidingen of breuken uit dat je op een of andere manier een relatie absoluut wilt herstellen. Dan kunnen een of beide leden van een relatie ongezonde beslissingen nemen die uiteindelijk de relatie nog meer schaden. Daarom is het nodig om bepaalde tips in gedachten te houden om niet in de meestvoorkomende fouten te vervallen.

1. Een poosje uit elkaar is altijd gezond

Een poosje uit elkaar gaan is de beste manier om te bepalen of je elkaar echt mist. Om dit goed te doen moeten er geen ontmoetingen zijn, geen telefoongesprekken, en geen bezoekjes aan elkaars sociale mediaprofielen. Dit kan moeilijk zijn voor sommige intensere mensen die er zijn, maar dit is een zeer noodzakelijke en waardevolle stap.

Niets van je ex-partner weten stelt je in staat te evalueren of je hem of haar echt zo hard nodig hebt in je leven als je denkt. Op dezelfde manier stelt het je partner in staat hetzelfde te doen. Bovendien kun je zo ook hun sterke en zwakke punten beter herkennen. Daarnaast krijg je wat tijd om ze te missen.

2. Bedenk dat een positieve houding positieve reacties opwekt

Een blije vrouw
Geluk zit vanbinnen, en het is belangrijk je dit te herinneren voor je probeert om weer verder te gaan met een ex.

Elke dag opstaan met de beste energie en de gedachte dat alles voor het beste is, helpt echt in dit soort situaties. Het is nodig om de positieve kant van elke situatie te zien en te begrijpen waarom je breuk in eerste instantie gebeurde.

De redenen voor de breuk kunnen heel goed nog aanwezig zijn, maar in plaats van ze als een belemmering te zien, moet je ze zien als een kans om te leren en te groeien. Dat wil zeggen, de redenen voor je breuk zijn kansen om je fouten om te zetten in iets gezonds om in je leven op te nemen. In feite is dit het moment om jezelf toe te staan te veranderen wat problemen in je relatie veroorzaakte.

Als je erin slaagt positief te zijn, zullen er geen ruzies ontstaan als jullie elkaar weer ontmoeten. In plaats daarvan zal er een gezonde dialoog zijn. Als er geen verwijten of schuldgevoelens zijn, is het doel een persoon te worden met nieuwe fundamenten en meer geluk.

De liefde is niet verloren. Je was gewoon samen in moeilijke omstandigheden. Dat betekent dat je nu de gelegenheid hebt ervan te leren en te groeien.

Misschien vind je dit interessant:
Hoe je je relatieproblemen op kunt lossen

3. Jezelf beter kennen geeft een ander perspectief

Om een relatie te herstellen moet je je heel goed bewust zijn van wat je er zelf aan bijgedragen hebt en wat je er zelf aan kunt geven. Dan kan deze tijd alleen het ook mogelijk maken de relatie beter te analyseren.

Wees heel eerlijk tegenover jezelf over welke persoonlijkheid je in de relatie aannam en hoe dit tot de relatiebreuk kan hebben bijgedragen. Was er sprake van jaloezie, emotionele afhankelijkheid, te veel intensiteit, of slechte stemmingen? Liet je je meeslepen door de routine zonder iets te doen om je partner speciaal te laten voelen?

Voor je nadenkt over de ruzies of de daden van je ex, moet je eerst jezelf onderzoeken. Stel je voor dat je naar jezelf in de voorbije relatie keek alsof je naar een film keek – neutraal en van een afstand. Verander je perspectief en observeer jezelf van buitenaf.

4. Ga vooruit met je eigen sociale leven

Vrouw loopt door het bos
Om een relatie te herstellen die een toekomst had, moet je eerst je gezonde zelfgevoel herstellen.

In deze nieuwe periode van single zijn moet je vooruit met je persoonlijke en sociale leven. Ga uit naar evenementen, maak plezier met vrienden, en doe de activiteiten die je het leukst vindt. Actief blijven genereert een goed humeur, en dat werkt echt aanstekelijk.

Als je je ex-partner ergens tegenkomt, is het een goed moment om gedag te zeggen. Je kunt je beste humeur vertonen om het gezellig te hebben. Andere mensen hechten veel waarde aan zelfvertrouwen soms veel meer dan je misschien denkt!

5. Zoek weer contact

Als je je al sterk, positief en zeker voelt dat je een relatie wilt herstellen, dan kun je nieuw contact initiëren. Begin met een telefoontje of een privé-bericht en wacht op een reactie. Doe dit echter altijd zonder overdreven bezorgdheid of gretigheid te tonen.

Je ex moet de persoon zien op wie hij verliefd werd en herinnerd worden aan de reden waarom jullie in de eerste plaats samen waren. Dit in gedachten houdend, mogen je gesprekken nooit gaan over het probleem van het uit elkaar gaan. Dat behoort al tot het verleden en dat moet duidelijk gemaakt worden.

Een relatie herstellen die eindigde

Nu gaat het erom om opnieuw te beginnen en alles te waarderen wat jullie samenbracht en nog steeds doet. Daarnaast moet je oplossingen bedenken en voorstellen om de aspecten te verbeteren die jullie beiden geen geluk brachten. In het laatste geval is het belangrijk dat de strategieën als een team worden uitgevoerd, want dat kan helpen jullie band te versterken en jullie beiden op je gemak te stellen.

Ten slotte is het belangrijk dat je heel duidelijk bent en dat je, als je je zorgen bespreekt, bereid bent samen te werken en je in te spannen om conflicten die ontstaan op te lossen. Wil je proberen om een beëindigde relatie te herstellen? Als je denkt dat het een toekomst heeft, is het het proberen waard!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Gaja, R., & Muñoz, M. (2011). Volver a empezar: Lograr una buena convivencia en las familias reconstituidas es posible. DEBOLS!LLO. https://books.google.es/books?id=gsfcdvu5O-AC&dq=volver+a+verse+con+tu+ex&lr=&hl=es&source=gbs_navlinks_s
  • García, F. E., & Ilabaca Martínez, D. (2013). RUPTURA DE PAREJA, AFRONTAMIENTO Y BIENESTAR PSICOLÓGICO EN ADULTOS JÓVENES. Ajayu Órgano de Difusión Científica del Departamento de Psicología UCBSP11(2), 42–60. http://www.scielo.org.bo/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2077-21612013000200003
  • Nina-Estrella, R. (2011). ¿Que nos mantiene juntos? Explorando el compromiso y las estrategias de mantenimiento en la relación marital. Revista Intercontinental de Psicología y Educación13(2), 197–220. https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=80220774010
  • Santamaría, J. J., Merino, L., Montero, E., Cano, M., Fernández, T., Cubero, P., Fernández, O. L., & Bueso, V. G. (2015). Perfil psicopatológico de pacientes con Dependencia Emocional. Cuadernos de medicina psicosomática y psiquiatría de enlace (Internet)116, 36–46. file:///C:/Users/margm/Downloads/Dialnet-PerfilPsicopatologicoDePacientesConDependenciaEmoc-5288486.pdf

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.