Hoe je je relatieproblemen op kunt lossen

Soms betekenen relatieproblemen niet dat je relatie zal eindigen. Integendeel, ze kunnen een kans zijn om bepaalde aspecten te verbeteren en je relatie te versterken.
Hoe je je relatieproblemen op kunt lossen

Geschreven door Maite Córdova Vena

Laatste update: 05 november, 2022

Soms vind je het misschien moeilijk om je relatieproblemen op te lossen. Dit betekent echter niet dat je het op moet geven en je slecht moet voelen, omdat het ‘einde’ van de relatie nabij is.

Veel mensen hebben om veel verschillende redenen relatieproblemen. En terwijl sommigen erover praten met mensen die ze vertrouwen of rechtstreeks met experts op verschillende gebieden, durven anderen er niet over te praten om ze op te lossen. Ze denken dat ze niet weten hoe ze het moeten doen of omdat ze bang zijn dat dingen erger zullen worden.

Is zoiets jou ook al overkomen? Vind je het moeilijk om met je partner te praten over iets waar je je ongemakkelijk bij voelt? Heb je een probleem en wil je dit graag oplossen, maar weet je niet hoe? Maak je geen zorgen: dit overkomt veel mensen. Het komt eigenlijk vrij vaak voor.

Om je een beetje te helpen, zullen we hieronder een case met je delen, evenals enkele sleutels die je bij het oplossen van je relatieproblemen kunnen helpen. Houd er echter rekening mee dat je in een aantal gevallen een specialist moet raadplegen.

Wat zijn de meestvoorkomende relatieproblemen?

Stel praat niet tegen elkaar

Zoals we hierboven al vermeldden, zijn er verschillende redenen waarom een stel problemen kan hebben. De meestvoorkomende oorzaken zijn onder andere de volgende.

Jaloezie

Naast wantrouwen en gebrek aan respect voor de privacy of intimiteit van je partner, is jaloezie een van de meestvoorkomende relatieproblemen. Het komt meestal niet alleen uit slechte communicatie voort, maar ook uit problemen met het zelfbeeld en cognitieve verstoringen. Het is raadzaam om deze problemen met professionele hulp aan te pakken.

Disfunctionele communicatie

Gebrek aan empathie, passieve agressiviteit, manipulatie en ander zeer niet-assertief gedrag kunnen een relatie beschadigen en vaak conflicten en ongemak bij beide partners veroorzaken.

Aan de andere kant kan het vermijden van praten over bepaalde onderwerpen om ‘conflicten te vermijden’ contraproductief zijn, aangezien het het probleem verlengt in plaats van het op te lossen.

Hoewel het vermijden van bepaalde onderwerpen in het begin misschien een goede strategie lijkt, weerhoudt het jullie er in werkelijkheid alleen maar van om te praten, een gemeenschappelijke basis te bereiken en het feit te normaliseren dat je moet communiceren om een gezonde relatie te behouden.

Te veel of te weinig tijd samen doorbrengen

Zoals het beroemde spreekwoord zegt, is te veel van wat dan ook nergens goed voor. In die zin kan dit verschillende problemen in hun relatie veroorzaken als twee mensen niet genoeg tijd hebben om vanwege buitensporige verantwoordelijkheden samen te zijn.

Een van de partners kan bijvoorbeeld gaan beseffen dat ze geen prioriteit hebben in het leven van hun partner en dat ze hen daardoor op een laag pitje hebben gezet.

Aan de andere kant, als twee mensen te veel tijd samen doorbrengen, kunnen ze ook problemen hebben, omdat ze zichzelf niet de persoonlijke ruimte geven die ze nodig hebben om zelfstandig te functioneren en wat tijd aan hun hobby’s, projecten, enzovoort te besteden.

Problemen met samenleven

Ook een echtpaar kan in meer of mindere mate samenlevingsproblemen hebben. Over het algemeen draaien deze om de:

  • Taakverdeling
  • Huishouding
  • Dierenverzorging
  • Opvoeding

Ze kunnen echter ook door een verhuizing en andere gebeurtenissen ontstaan. Door te praten over wat ongemakkelijk is en altijd te proberen tot overeenstemming te komen, is het mogelijk om problemen met bijvoorbeeld huishoudelijke taken op te lossen.

Gebrek aan een gemeenschappelijk levensproject

Gebrek aan visie of een gezamenlijk levensproject om als team te werken, kan ook relatieproblemen veroorzaken, omdat ze tot grote onzekerheid leiden, maar ook tot instabiliteit en meerdere zorgen.

In feite kan er ook enige ongelijkheid in de aanpak of strategie zijn. Een van de twee partners kan het bijvoorbeeld vermijden om over het onderwerp te praten, omdat ze denken dat het ‘te vroeg’ is, terwijl de ander erop gebrand is de relatie verder te consolideren en in ieder geval een algemeen overzicht van de mogelijkheden heeft.

Seksuele problemen

Andere van de meestvoorkomende relatieproblemen zijn seksegerelateerd (Engelse link). Communicatie speelt hier ook een rol. Als je niet openlijk praat over onder andere:

  • Kwetsbaarheden
  • Zorgen of zelfs fantasieën
  • Voorkeuren en de wens om te experimenteren
  • De G-spot stimuleren (Spaanse link)
  • Misschien zelfs seksspeeltjes
  • Spelletjes uitproberen

Dan kun je als koppel uit elkaar groeien en kunnen er verschillende conflicten ontstaan. Ook moeten seksuele onverenigbaarheden worden aangepakt. Anders kun je geen gemeenschappelijke basis vinden en ze oplossen. Overweeg hiervoor een beroep op een deskundige te doen.

Kan seks je relatieproblemen oplossen?

Een stel in bed

In een aantal televisieseries en films maken sommige personages daar grappen over, wanneer ze met bepaalde problemen worden geconfronteerd, is de beste manier om ze met goede seks op te lossen. Om deze reden hebben veel mensen dit gedrag gekopieerd.

Is dit echter echt de beste manier om je relatieproblemen op te lossen? Absoluut niet. Het is niet handig om voor alle problemen die zich in je relatie kunnen voordoen dezelfde maatregel toe te passen.

Hoewel het waar is dat seksuele activiteit ervoor kan zorgen dat je je dichter bij elkaar voelt en spanning loslaat, lost het dus niet echt problemen op.

In feite kan het een pleister worden die niets anders doet dan het ongemak verlengen. Als je problemen echter seksgerelateerd zijn, dan kan de oplossing daar liggen. In dat geval kun je bij een psycholoog of seksuoloog terecht.

Misschien ook interessant om te lezen:
De redenen achter onmogelijke liefde

Hoe je je relatieproblemen op kunt lossen door communicatie

Therapie om relatieproblemen op te lossen

Om je relatieproblemen op te lossen kun je naast praten ook therapie overwegen. Professionele hulp kan een heel eind komen. Zoals je kunt zien, kun je je relatieproblemen oplossen door met respect te praten over alles wat je bezighoudt. Hoe elke partner het ervaart en hoe je je problemen op kunt lossen om comfortabel en gelukkig in je relatie te zijn.

Hoewel seks in een aantal gevallen een goede aanvulling kan zijn, is het niet voor al je relatieproblemen de oplossing. Je moet daarom altijd prioriteit aan goede communicatie geven, omdat je hiermee je relatie kunt versterken en koesteren en andere aspecten kunt verbeteren, zoals samenwonen (en zelfs seks!).

Communicatie speelt een fundamentele rol als het om het aanpakken en oplossen van problemen gaat of dit nu met een partner is of anderszins. Het stelt je in staat om je zorgen aan te pakken en ook een gemeenschappelijke basis te vinden waarin jullie je beiden op jullie gemak voelen. Probeer deze tips uit!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.