Een rectale bloeding: waarom treedt dit probleem op? 

Vandaag gaan we het hebben over de oorzaken van rectale bloedingen. Meestal treedt deze bloedingen op als gevolg van aambeienaandoeningen of anale fissuren.
Een rectale bloeding: waarom treedt dit probleem op? 

Laatste update: 07 mei, 2020

Een rectale bloeding kan behoorlijk eng zijn. Dit komt omdat bijna iedereen weet dat het een van de symptomen is van darmkanker. Echter, het vinden van bloed in de ontlasting kan te wijten zijn aan vele andere oorzaken. Ze zijn niet allemaal ernstig.

Norberto Mañas, specialist op de spijsvertering van het Hospital Clinico de San Carlos in Madrid, merkt op:

“Het is normaal om gealarmeerd te zijn, omdat bloed bloederig is. Het eerste waar je vaak aan denkt als je bloedt, is dat er iets mis is. De meestvoorkomende reden voor rectale bloeding is echter niet noodzakelijkerwijs het gevolg van iets ernstigs. Dat is echter geen reden om het niet met je arts te bespreken, vooral niet als je ouder bent dan 50 jaar.”

Vanwege de frequentie en mogelijke ernst zullen we in het artikel van vandaag de belangrijkste oorzaken van rectale bloeding uitleggen. 

Waardoor kun je een rectale bloeding krijgen?

Waarom verschijnt er bloed in de ontlasting

Bloed in de ontlasting kan worden veroorzaakt door verschillende redenen. In feite is het bij talloze gelegenheden misschien niet eens zichtbaar voor het blote oog. De belangrijkste manieren om het op te merken zijn:

  • Je kunt het bloed zelf zien. Het maakt meestal vlekken op het toiletpapier nadat je hebt geveegd. Het kan zelfs lijken te druppelen na een bezoek aan de badkamer. In dit geval is er meestal sprake van een bloeding aan het einde van de darm of in de anus. Het is ook het type rectale bloeding dat meestal samengaat met aambeien of fissuren.
  • Er is sprake van zwarte, teerachtige ontlasting. Deze zwarte ontlasting gaat meestal gepaard met een vieze geur. Dit is meestal te wijten aan een bloeding in het bovenste deel van het spijsverteringsstelsel. Meestal zijn ze ernstiger dan het vorige besproken geval van rectale bloeding.
  • Ontlasting vermengd met bloed of stolsels. Dit probleem komt meestal voor bij inflammatoire darmaandoeningen. Ze kunnen ook voorkomen wanneer er poliepen in de darm aanwezig zijn en wanneer er sprake is van kanker in het spijsverteringskanaal.
  • Occult of verborgen bloedverlies. Deze soort bloedverlies is niet zichtbaar met het blote oog. In feite kan het alleen met behulp van een medische test gedetecteerd worden. Andere symptomen zoals bloedarmoede zonder aanwijsbare reden kunnen er echter op duiden dat er bloed via de ontlasting verloren wordt. In deze gevallen moet een arts een colonoscopie doen.

Wat veroorzaakt een rectale bloeding?

Zoals we hierboven vermeldden, is darmkanker de meest alarmerende reden voor dit probleem. Het is echter niet de enige situatie waarbij bloed in je ontlasting kan voorkomen. Andere mogelijke oorzaken zijn bijvoorbeeld:

  • Aambeien. Dit zijn verwijde aderen in de anus en het rectum. Ze komen af en toe voor bij 3 op de 4 volwassenen. De meestvoorkomende oorzaak van het ontstaan van aambeien is overmatige belasting bij obstipatie. Ze komen ook veel voor bij vrouwen die net moeder zijn geworden.
  • Anale fissuren. Dit zijn kleine scheurtjes in het slijmvlies dat de anus bedekt. Het kan voorkomen na het uitwerpen van grote en harde ontlasting. Het probleem heeft dus vaak te maken met obstipatie.
  • Divertikels. Dit zijn kleine knobbeltjes in de dikke darm en hun incidentie neemt toe met het oplopen van de leeftijd.
  • Intestinale poliepen. Dit is het extra weefsel dat vaak in de dikke darm groeit. De meeste zijn niet gevaarlijk. Sommige kunnen echter uitgroeien tot kankergezwellen.
  • Maag- of twaalfvingerige darmzweren. Dit zijn laesies in de maag- of darmwand. Net als andere problemen in de slokdarm kunnen ze leiden tot zwarte, teerachtige ontlasting.
  • Bepaalde veranderingen van bloedvaten. Vasculitis of angiodysplasie kunnen beiden een rectale bloeding veroorzaken.
  • Sommige infecties.
  • Ontstekingsziekten van het spijsverteringskanaal. Als er rectale bloeding is kan er sprake zijn van de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa.

Misschien vind je dit artikel ook interessant:
Leven met de ziekte van Crohn: drie tips om er beter mee om te gaan

Wat moet je doen als je een rectale bloeding hebt?

Wat veroorzaakt een rectale bloeding

Zoals je kunt zien, kan een rectale bloeding veel verschillende oorzaken hebben. Het is ook niet altijd gemakkelijk om een diagnose te stellen, dus het kan een stuk ernstiger zijn dan je denkt. Daarom moet je altijd je arts te raadplegen.

Maak aantekeningen zodat je ze zoveel mogelijk informatie kunt geven over eventuele veranderingen in je ontlasting. Informatie die erg belangrijk is voor een juiste diagnose is onder andere:

  • kleur
  • frequentie
  • vorm van bloeding

Dit is de reden waarom artsen vaak aanbevelen om naar je ontlasting te kijken. Daarnaast moet je periodiek een ontlastingstest laten doen als je ouder bent dan 55 jaar. Artsen kunnen een test doen met een strip. Het doel is om verborgen bloed te detecteren dat niet met het blote oog zichtbaar is.

Indien nodig kunnen ze ook een rectaal onderzoek doen, omdat het hen helpt aambeien en tumoren in de anus te detecteren. Het is ook goed voor het opsporen van prostaatproblemen bij mannen. Het is een ongemakkelijke test, maar de gemoedsrust meer dan waard.

Colonoscopieën zijn de meest effectieve tests om darmkanker uit te sluiten. Afhankelijk van het bloed dat in je ontlasting aanwezig is, kunnen ze andere diagnostische tests uitvoeren, zoals gastroscopie, radiografie of scintigrafie.

Conclusie

Maak je geen zorgen als je bloed in je ontlasting vindt. De oorzaak kan variëren en het is heel gewoon dat aambeien de boosdoeners zijn of anders een anale fissuur. Aarzel echter niet om je arts te raadplegen, zodat deze andere oorzaken kan uitsluiten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.