Een glutenvrij dieet kan goed zijn voor je huid

Wist je dat een glutenvrij dieet goed kan zijn voor je huid? Dermatitis, psoriasis, eczeem en keratose zijn enkele aandoeningen die door het elimineren van gluten kunnen verbeteren bij mensen die er gevoelig voor zijn.
Een glutenvrij dieet kan goed zijn voor je huid
Florencia Villafañe

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Florencia Villafañe.

Laatste update: 09 augustus, 2022

Heb je je ooit afgevraagd welke invloed de inname van gluten kan hebben op het uiterlijk van je huid? Hoewel er genoeg bewijs is (Spaanse link) dat dit eiwit darmproblemen kan veroorzaken, weten velen niet dat het ook een negatieve dermatologische invloed kan hebben. Dat brengt ons bij de vraag: kan een glutenvrij dieet je huid helpen?

We moeten eerst verduidelijken dat gluten aanwezig zijn in bepaalde granen zoals tarwe, rogge en gerst. Bovendien is het mogelijk dat andere voedingsmiddelen die van nature geen gluten bevatten, er toch mee besmet raken als gevolg van een verkeerde behandeling of kruisbesmetting.

In dit verband is het ook belangrijk te weten dat gluten lang niet bij alle mensen problemen veroorzaken. Sommigen zijn er echter gevoelig voor omdat ze coeliakie hebben. Met andere woorden, zij zijn niet in staat het eiwit te verteren zonder een reactie van het immuunsysteem.

Het komt dan vaak voor dat zij huidsymptomen krijgen na het eten van voedsel dat gluten bevat. Maar wat is nu het effect van gluteninname op de huid van mensen met deze aandoeningen?

Glutengerelateerde huidaandoeningen

Hebben gluten invloed op huidaandoeningen zoals urticaria

De huidaandoeningen die te maken hebben met de inname van gluten variëren. Ze variëren van jeukende uitslag tot haaruitval. Ze kunnen in de meeste gevallen echter auto-immuun van aard zijn of een genetische component hebben.

In dit verband suggereren verschillende onderzoeken (Spaanse link) dat er enkele aandoeningen zijn die correleren met gluteninname. Dit speelt bij mensen met coeliakie of een glutenintolerantie. Die aandoeningen zullen we hieronder bespreken.

1. Urticaria

Urticaria wordt ook wel netelroos genoemd en is een aandoening waarbij roodachtige, jeukende bultjes op de huid ontstaan. Na de inname van gluten treedt een allergische reactie op omdat het lichaam chemische stoffen (zoals histamine) vrijgeeft, die onder andere verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van ontstekingen op de huid.

In feite zijn er mensen met coeliakie die alleen symptomen op de huid vertonen, maar zich er niet van bewust zijn dat deze pathologie dit probleem kan veroorzaken.

2. Dermatitis herpetiformis

De inname van gluten kan een aandoening veroorzaken die dermatitis herpetiformis wordt genoemd. Dit noemt men ook wel de ziekte van Duhring-Brocq en is een ontstekings- en auto-immuunaandoening.

De klinische tekenen die op dit probleem wijzen, zijn de aanwezigheid van meerdere intens jeukende huidletsels die verschillende vormen kunnen aannemen. Zo kunnen ze in groepen voorkomen of verspreid over het lichaam zijn. Bovendien hebben ze de neiging chronisch en terugkerend te zijn.

Ze kunnen papels, blaasjes en blaren veroorzaken met intense jeuk die leidt tot excoriatie of hyperpigmentatie van de huid. Ze verschijnen meestal in een asymmetrische verdeling op wrijvende gebieden zoals:

  • knieën
  • billen
  • ellebogen
  • hoofdhuid
  • onderrug
  • achterkant van de nek

3. Een glutenvrij dieet kan helpen bij Ichthyosis vulgaris

Ichthyosis vulgaris is een genetische huidaandoening die autosomaal dominant wordt overgeërfd. Het belangrijkste symptoom is het vervellen van de huid en de behandeling bestaat uit het aanbrengen van crèmes of zalven.

Een studie die verscheen in het tijdschrift Integrative Medicine: A Clinician’s Journal (Engelse link) in 2015 meldde dat een patiënt met deze aandoening gevoeligheid voor bepaalde voedingsmiddelen presenteerde, waaronder gluten. Het artikel vermeldde ook dat er verbeteringen waren in het uiterlijk van de huid na het elimineren van de geïdentificeerde producten.

4. Droge huid

Aangezien mensen met coeliakie of een glutenintolerantie darmbeschadigingen oplopen na inname van dit eiwit, is het duidelijk dat zij moeite zullen hebben met het opnemen van voedingsstoffen. Aangezien het lichaam in deze gevallen niet de vitaminen en mineralen kunnen opnemen die nodig zijn voor een gezonde huid, treedt vaak droogheid op.

5. Psoriasis

Psoriasis, een aandoening die wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van dikke, schilferende rode plekken op de huid, heeft een sterk verband met glutenconsumptie. Het is echter nog niet duidelijk of glutenconsumptie psoriasis veroorzaakt en of mensen met deze aandoening vaker coeliakie hebben.

Sommige patiënten met coeliakie kunnen echter merken dat hun huidsymptomen verbeteren wanneer zij een glutenvrij dieet volgen, ongeacht of bij hen coeliakie is vastgesteld.

6. Eczeem behandelen met een glutenvrij dieet

Deze aandoening is te herkennen aan een jeukende uitslag die op zijn beurt witachtige, schilferende plekken op de huid veroorzaakt. Het komt vaak voor bij kinderen, maar ook volwassenen kunnen er last van hebben.

Hoewel de belangrijkste behandeling bestaat uit het aanbrengen van corticosteroïden op de huid in de vorm van zalf of crème, kan bij sommige mensen ook een glutenvrij dieet helpen. Dit zou een aanvullende aanpak zijn om de klachten onder controle te krijgen.

7. Alopecia areata

Alopecia areata is een auto-immuunziekte waarbij het lichaam zelf de haarfollikels aanvalt, waardoor het haar uitvalt. Er is een verband met coeliakie, hoewel het niet duidelijk is of dit het gevolg is van de inname van gluten.

Volgens een wetenschappelijk artikel (Engelse link) dat in 2012 werd gepubliceerd, ontdekten onderzoekers dat bij mensen met coeliakie en alopecia areata dat het haar teruggroeide na het volgen van een glutenvrij dieet. De groei vond echter willekeurig plaats.

8. Keratosis pilaris behandelen met behulp van een glutenvrij dieet

Het is niet helemaal duidelijk of coeliakie al dan niet keratosis pilaris veroorzaakt. Dit is een huidaandoening waarbij een soort kippenvel ontstaat, vooral op de rug en bovenarmen.

Sommige patiënten melden echter dat het uiterlijk van de huid verbetert na het volgen van een glutenvrij dieet. Aan de andere kant is het belangrijk te vermelden dat deze aandoening ook vaak voorkomt bij mensen met eczeem.

Ook interessant om te lezen:
Eczeem en stress: hoe zijn ze gerelateerd?

Kan een glutenvrij dieet deze aandoeningen verhelpen?

Een glutenvrij dieet kan goed zijn voor je huid

In alle bovengenoemde gevallen kan het volgen van een glutenvrij dieet deze aandoeningen helpen verminderen en je huid helpen. Een bijzonder geval is dat van acne, dat we nu zullen analyseren.

Er is geen direct verband tussen de aanwezigheid van acne en gluteninname. Wanneer mensen die niet gediagnosticeerd zijn met glutenintolerantie of coeliakie verbeteringen in hun gezicht opmerken na het opgeven van gluten, kan dit dus ook een andere reden hebben.

In deze gevallen is het waarschijnlijk dat de voedingsmiddelen die zij hebben geëlimineerd, behalve gluten ook een hoog percentage suiker en vet bevatten. Al die producten die uit deze voedingsstoffen bestaan, kunnen ontstekingsbevorderend werken en dus acne veroorzaken.

Hoe kan een gezond dieet je huid helpen?

Volgens voedingsdeskundigen is het altijd het beste om het lichaam te voorzien van de juiste voedingsstoffen. Vitamines B-complex, vitamine A, D, E, C en K en mineralen zoals zink, magnesium en selenium zijn onontbeerlijk voor een gezonde huid. Om ervoor te zorgen dat je deze voedingsstoffen binnenkrijgt, moet je daarom de volgende voedingsmiddelen in je dieet opnemen:

  • Groenten en fruit
  • Peulvruchten
  • Volkoren granen
  • Noten
  • Zaden en hun oliën
  • Olijfolie
  • Vlees, eieren en magere zuivelproducten

Een glutenvrij dieet kan goed zijn voor je huid

Het niet consumeren van gluten kan inderdaad goed zijn voor je huid, maar alleen bij mensen die gevoelig zijn voor dit eiwit of bij wie coeliakie is vastgesteld. In deze gevallen veroorzaakt de consumptie van gluten namelijk een ontstekingsreactie die zich zowel op het niveau van de darmen als op dat van de opperhuid manifesteert.

Ook kan het uitsluiten van glutenhoudende voedingsmiddelen andere voordelen opleveren, omdat ingrediënten zoals tarwe worden gebruikt om bakkerijproducten te maken met een hoog gehalte aan toegevoegde suikers en vetten, wat niet raadzaam is voor een goede gezondheid.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Anderson, B. (2015). The effect of dietary change in a patient with ichthyosis vulgaris: A case report. Integrative Medicine: A Clinician’s Journal14(3), 55.
  • Thomas, M., & Khopkar, U. S. (2012). Keratosis pilaris revisited: is it more than just a follicular keratosis?. International journal of trichology4(4), 255.
  • Jiménez Ortega, A. I., Martínez García, R. M., Quiles Blanco, M. J., Majid Abu Naji, J. A., & González Iglesias, M. J. (2016). Enfermedad celíaca y nuevas patologías relacionadas con el gluten. Nutrición hospitalaria33, 44-48.
  • Ortiz, C., Valenzuela, R., & Lucero A, Y. (2017). Enfermedad celíaca, sensibilidad no celíaca al gluten y alergia al trigo: comparación de patologías diferentes gatilladas por un mismo alimento. Revista chilena de pediatría88(3), 417-423.
  • de Jesús Cobos-Quevedo, O., Hernández-Hernández, G. A., & Remes-Troche, J. M. (2017). Trastornos relacionados con el gluten: panorama actual. Medicina interna de México33(4), 487-502.
  • Puerto Caballero, L., & Tejero Garcia, P. (2013). Alimentación y nutrición: repercusión en la salud y belleza de la piel. Diet Nutr Eff Skin Beauty Health Nutr Clin Diet10, 56-65.
  • Caproni, M., Bonciolini, V., D’Errico, A., Antiga, E., & Fabbri, P. (2012). Celiac disease and dermatologic manifestations: many skin clue to unfold gluten-sensitive enteropathy. Gastroenterology Research and Practice2012.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.