Natuurlijke remedies voor keratosis pilaris

Een aantal natuurlijke producten kunnen het ongemak veroorzaakt door keratosis pilaris helpen verminderen. Je moet echter je dermatoloog raadplegen voor meer informatie over andere behandelingen.
Natuurlijke remedies voor keratosis pilaris

Laatste update: 01 september, 2020

Vandaag gaan we het over natuurlijke remedies voor keratosis pilaris hebben. Om keratosis pilaris te verbeteren, raden dermatologen normaal gesproken exfoliërende producten, hydraterende crèmes en actuele retinoïden zoals tretinoïne en tazaroteen aan, die celregeneratie bevorderen en de haarzakjes helpen verwijderen.

Zoals de American Academy of Dermatology aangeeft, is deze huidaandoening echter onschadelijk en behoeft het in de meeste gevallen geen specifieke behandeling.

Als je echter last hebt van ongemakken, zoals jeuk, droogheid of een slecht huidbeeld, dan kun je enkele behandelingen proberen. In dit geval kunnen natuurlijke remedies voor keratosis pilaris nuttig zijn.

Als het om natuurlijke remedies gaat, dan moet je onthouden dat dit niet je eerste behandeling mag zijn en er is een gebrek aan bewijs om hun effectiviteit te bewijzen.

Desondanks zijn het veilige aanvullende behandelingsopties die je ongemak tijdelijk kunnen helpen verminderen. Wil je meer over hen te weten komen? Lees dan verder!

Wat is keratosis pilaris?

Keratosis pilaris is een veelvoorkomende en goedaardige dermatologische aandoening die kleine, ruwe bultjes op je huid veroorzaakt. Vanwege hun uiterlijk noemen sommige mensen ze ‘kippenvel’. Ook verwarren mensen ze soms met puistjes of acne.

De meest getroffen gebieden zijn normaal gesproken de bovenarmen, dijen, wangen en billen. Behalve esthetiek veroorzaken ze normaal gesproken echter geen ongemak, pijn of jeuk. Gewoonlijk wordt je huid, alleen in tijden als de winter, droger en ruwer, wat ongemak kan veroorzaken.

Dermatologen hebben de exacte oorzaken niet kunnen achterhalen, maar ze weten dat het een ophoping van keratine is, een soort eiwit dat de huid tegen schadelijke en infectieuze agentia helpt beschermen. Keratine veroorzaakt kleine verstoppingen in de haarzakjes en veroorzaakt daardoor de onregelmatigheid op de huid.

Kleine kinderen, adolescenten, mensen met een droge huid en mensen met overgewicht hebben meer kans op dit probleem. In de meeste gevallen verbetert het echter na een paar jaar en heeft het geen behandeling nodig.

Kun je keratosis pilaris behandelen?

Zoals de Mayo Clinic aangeeft (Engelse link), helpt een aantal behandelingen om het uiterlijk van de aangetaste huid te verbeteren. Een arts of dermatoloog kan daarom medicinale crèmes aanbevelen als je na enige basiszorg nog steeds last hebt van bultjes en droogheid.

Ze kunnen onder andere producten aanbevelen met:

  • ureum
  • melkzuur
  • retinoïden
  • salicylzuur

Je kunt daarnaast de behandeling aanvullen met enkele natuurlijke remedies die ook het uiterlijk van je huid lijken te verbeteren. Hieronder vertellen we je meer over enkele mogelijkheden.

Natuurlijke remedies voor keratosis pilaris

Close-up van bultjes op de huid

Er is geen remedie die keratosis pilaris kan genezen of elimineren. Zelfs als je farmaceutische producten gebruikt, dan kunnen de bultjes gedurende vele jaren verschijnen en verdwijnen. Desondanks wordt het na verloop van tijd vaak vanzelf beter en valt het minder op.

Een aantal natuurlijke remedies kunnen nuttig zijn als het tijd is om je symptomen te behandelen. Het merendeel komt echter voort uit populaire overtuigingen en ze missen wetenschappelijke onderbouwing.

Desondanks is er geen probleem als je ze wilt proberen, aangezien de meeste volledig veilig zijn. Laten we dus eens naar enkele opties met natuurlijke remedies voor keratosis pilaris kijken.

Warme baden

Vrouw onder de douche

Warme baden kunnen helpen om een aantal van je symptomen van keratosis pilaris te verbeteren. Volgens een artikel van de Cleveland Clinic (Engelse link) kunnen de meeste patiënten met keratosis pilaris hun symptomen verbeteren door hun routine te veranderen om een droge huid te voorkomen.

Om deze reden mag je niet langer dan 15 minuten een warm bad nemen. Je moet geen lange, warme douches nemen, omdat deze veranderingen in de natuurlijke oliën van je huid veroorzaken en de droogheid vergroten. Het is bovendien handig om neutrale of hydraterende zeep te gebruiken, vooral als je huid vaak te droog is.

Zachtjes exfoliëren

Door zorgvuldig te leren exfoliëren, kun je dode huidcellen verwijderen die aan het oppervlak van je huid vastzitten. Hierdoor zal het uiterlijk van je huid aanzienlijk verbeteren. De American Academy of Dermatology (Engelse link) raadt je aan om hiervoor een groentespons of een ruwe handdoek te gebruiken.

Het is echter belangrijk om zachtjes te wrijven, in een cirkelvormige beweging, omdat te grof wrijven geblokkeerde haarzakjes kan breken en de situatie kan verergeren. Als je klaar bent, moet je je afdrogen met een droge handdoek en een hydraterende crème aanbrengen.

Kokosolie

Er is niet genoeg bewijs om de effectiviteit van kokosolie op de symptomen van keratosis pilaris te bewijzen. Desondanks wordt het gebruikt als een aanvullende behandeling om de symptomen te verbeteren.

Het hydrateert namelijk en het helpt het ruwe gevoel van je huid te verminderen. Je kunt het zelfs combineren met een beetje natuurlijk suiker om er een zelfgemaakte exfoliant van te maken.

Een overzicht van studies gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift, International Journal of Molecular Sciences, merkt op dat kokosolie ontstekingsremmend werkt en helpt bij het herstellen van de huidbarrière. Het heeft bovendien antioxidante eigenschappen en het helpt je huid tegen de negatieve effecten van de zon te beschermen.

Colloïdaal havermout

Remedies voor keratosis pilaris

Je kunt colloïdale havermout als onderdeel van je huidverzorgingsroutine voor keratose en andere huidaandoeningen gebruiken om je huid gehydrateerd en beschermd te houden. Dit ingrediënt is een soort haver vermalen tot een fijn poeder, dat aan crèmes, baden en andere huidverzorgingsproducten kan worden toegevoegd.

Volgens een studie gepubliceerd (Engelse link) in de Journal of Drugs in Dermatology, is het een natuurlijk product met ontstekingsremmende en antihistamine eigenschappen die kunnen helpen bij het verbeteren van de symptomen van:

Wat kun je nog meer doen om je symptomen van keratosis pilaris te verbeteren?

Zoals je hebt gezien, kunnen een aantal natuurlijke remedies nuttig zijn als het gaat om het verbeteren van je symptomen van keratosis pilaris. Het kan daarnaast echter helpen om medicinale producten te gebruiken, losse kleding te dragen en een luchtbevochtiger in huis te installeren.

Deze laatste optie voegt vochtige lucht toe aan de kamer en helpt jeukende puistjes te verminderen. Het is natuurlijk ook belangrijk om je dermatoloog te raadplegen, vooral als de puistjes erger worden of als je er iets abnormaals aan opmerkt.

Een professional kan enkele tests voorstellen om te bepalen of je symptomen het gevolg zijn van een ander probleem, of hij kan je wijzen op specifieke behandelingen die kunnen helpen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.