Een chalazion: alles wat je moet weten

Onder de meestvoorkomende inflammatoire oogpathologieën valt een chalazion op, dat wordt veroorzaakt door een obstructie in een groep klieren. Ontdek hoe je het kunt voorkomen en behandelen.
Een chalazion: alles wat je moet weten

Laatste update: 17 april, 2023

Ooglidzwellingen zijn vaak erg vervelend en bemoeilijken het dagelijks leven. In die zin is een chalazion een van de twee aandoeningen die in de meeste gevallen deze kleine ooglidbultjes veroorzaken. Hier is alles wat je erover moet weten.

Deze verandering wordt beschreven als een klein ontstekingsproces dat zijn oorsprong vindt in het ooglid en meestal gepaard gaat met roodheid. Het is eveneens het gevolg van occlusie of niet-infectieuze obstructie van de afvoerkanalen van de Meibomian-klieren.

De Meibomian klieren zijn kleine talgachtige structuren die zich achter het ooglid bevinden en verantwoordelijk zijn voor de afscheiding van lipiden die het oog smeren. Daarom zal elke verandering die de hoeveelheid of de viscositeit verhoogt, het risico op het ontwikkelen van een chalazion vergroten.

Verschillen tussen een chalazion en een strontje

Een strontje is een acute en pijnlijke uitstulping in het ooglid als gevolg van een infectieus proces of de complicatie van een andere pathologie, zoals blefaritis. Patiënten met een chalazion voelen daarentegen zelden pijn of gevoeligheid rondom en de oorsprong is meestal niet-infectieus.

Daarnaast bevinden strontjes zich ter hoogte van de palpebrale rand, als gevolg van occlusie van de klieren van Zeiss of Moll. Het chalazion daarentegen bevindt zich meestal in het ooglid door occlusie van de Meibomian-klieren.

Strontjes veroorzaken vaak de ontsteking van het hele ooglid en lossen spontaan op in minder dan een week. Een chalazion daarentegen veroorzaakt zelden een algemene zwelling van het ooglid en verdwijnt in 2 tot 8 weken.

Je bent misschien ook geïnteresseerd in dit artikel:
Zo houdt je gezonde ogen en voorkom je oogproblemen

Oorzaken van chalazions

Een chalazion
Strontjes worden veroorzaakt door obstructie van andere klieren dan de Meibomian-klieren, die chalazions veroorzaken.

Het uitpuilen van een chalazion wordt gevormd door het vasthouden van lipide afscheidingen van de Meibomian-klieren door een obstructie van hun uitscheidingskanalen. Deze occlusie is van inflammatoire oorsprong, als gevolg van een directe verandering of disfunctie van de klieren.

De belangrijkste oorzaken zijn:

  • Stoffige omgeving
  • Acne rosacea
  • Disfunctie van de klieren
  • Seborroe
  • Angst
  • Dyslipidemie
  • Diabetes
  • Allergieën

De infectieuze etiologie moet echter niet worden uitgesloten, ondanks de lage frequentie ervan. Geschat (Spaanse link) wordt dat de belangrijkste veroorzakers van ooginfecties tot de stafylokokkenfamilie behoren.

Symptomen van een chalazion

Een chalazion wordt gekenmerkt door de presentatie van een voelbare en niet-pijnlijke knobbel of knobbel in het bovenste of onderste ooglid. Aanvankelijk verschijnt het meestal als een algemene zwelling van het ooglid, die zich na een paar dagen vestigt in het midden of het lichaam van het ooglid.

Het gaat meestal ook gepaard met roodheid en een gevoel van warmte in het gebied. Bovendien kan het, afhankelijk van zijn grootte en plaats, het hoornvlies binnendringen en het zicht veranderen, waardoor vermoeidheid van de ogen en wazig zicht ontstaan.

Medische behandeling

Therapeutische behandeling is gericht op het beheersen van de symptomen en het begeleiden van de gunstige evolutie van het chalazion. In die zin bevelen specialisten het gebruik aan van warme kompressen op het gebied gedurende 5 tot 15 minuten, 2 tot 3 keer per dag, om te proberen de obstructie op te heffen.

Anderzijds kan de arts kiezen voor de toediening van corticosteroïden, zoals cortison of triamcinolon, als het groot is, niet erg esthetisch, en langer dan 2 weken aanhoudt. Als het niet verdwijnt en de visuele symptomen verergeren, kan bovendien curettage en chirurgische drainage onder plaatselijke verdoving worden toegepast.

Het gebruik van antibiotica is ter beoordeling van de specialist als de laesie van infectieuze etiologie is. Alleen de arts is in staat om de voor- en nadelen van elk medicijn te bepalen.

Tips voor de verzorging van een chalazion

Oogdruppels
Het aanbrengen van topische medicijnen is mogelijk als de arts het voorschrijft, maar antibiotica zijn voorbehouden aan bevestigde infecties.

Thuiszorg is gericht op het handhaven van ooglidhygiëne en het gebruik van methoden die helpen om de afgesloten klierkanalen te deblokkeren. Daartoe kunnen we een paar keer per dag natte kompressen toepassen en massagetechnieken op het bultje.

Het eerste wat je moet doen is beide handen grondig wassen met water en zeep voordat je het gebied aanraakt. Ga dan over tot het maken van kleine cirkelvormige bewegingen met de vingertoppen van de wijs- of middelvinger gedurende maximaal 5 minuten.

Het is belangrijk om te voorkomen dat je lange tijd druk uitoefent of wrijft, want dat kan ontsteking en infectie van het gebied bevorderen, waardoor de symptomen verergeren. Ook moet het gebruik van elke topische of orale farmacologische stof onder strikt medisch toezicht gebeuren.

Tips voor preventie

Het optreden van deze aandoening kan niet altijd voorkomen worden, vooral niet als je aanleg hebt voor dit soort pathologie. Toch is het belangrijk om preventieve maatregelen toe te passen. Onder andere de volgende aanwijzingen zijn van belang:

  • Juiste handhygiëne.
  • Periodieke reiniging van het gezicht.
  • Zorg voor de gezondheid van alle elementen die in contact komen met de ogen, zoals brillen.
  • Volg een dieet rijk aan omega-3 vetzuren.

Evenzo is het belangrijk om bij het lijden aan klierpathologieën van de oogbol deze onder toezicht, beheer en behandeling van een medisch specialist te houden.

Chalazions zijn veelvoorkomend

Oogpathologieën zijn meestal een zeer frequente reden voor consultatie bij oogheelkunde, dus het is belangrijk om het verschijnen van knobbels of bultjes op het ooglid niet te onderschatten. Een chalazion kan wijzen op een systemisch proces of een complicatie van een andere aandoening.

De specialist is de enige die gekwalificeerd is om oogaandoeningen en de gevolgen ervan te identificeren, te onderscheiden en adequaat te behandelen. Daarom is het raadzaam om bij klachten zo snel mogelijk naar een specialist te gaan.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.