Dit gebeurt er met je hersenen als je niet voldoende rust

Als je niet voldoende rust, is het normaal dat je moeite hebt om te onthouden, een goed humeur te behouden en om je te concentreren. Ook koppelen sommige onderzoeken gebrek aan slaap aan ziekten zoals obesitas, suikerziekte en Alzheimer.
Dit gebeurt er met je hersenen als je niet voldoende rust

Laatste update: 07 september, 2021

Je hebt misschien gemerkt dat als je niet genoeg rust krijgt dit elk aspect van je leven kan beïnvloeden. Zeker als deze situatie een tijdje aanhoudt en je dagenlang niet goed slaapt. Als je echter niet voldoende rust heeft dit gevolgen voor je hersenen.

Tot voor kort kenden wetenschappers de ware functie van slaap en de verschillende stadia van slaap niet echt. Het was niet duidelijk waarom we moeten slapen, terwijl we door het ons in een fysiek kwetsbare toestand brengt. Door de jaren heen hebben veel onderzoeken echter de functies van rust aangetoond.

Tegenwoordig weten we dat we zonder slaap binnen een paar dagen zullen sterven. Sterker nog, dit gebeurt veel eerder dan wanneer we het zonder eten moeten stellen. Dit komt omdat als je niet rust, je affectieve systeem, concentratie en zelfs je immuunsysteem verzwakken.

Specialisten hebben de schade bestudeerd die een gebrek aan slaap aan het hele lichaam kan veroorzaken. In dit artikel leggen we uit wat er met je hersenen en je lichaam gebeurt als je niet voldoende rust.

Wat gebeurt er in de hersenen als je niet voldoende rust?

Plaatje van hersenen

De hersenen hebben voldoende rust nodig om goed te kunnen werken.

We hebben allemaal al honderden keren gehoord dat we tussen de 7 en 8 uur per dag moeten slapen. Ook hebben mensen de neiging om te zeggen dat het slaap van goede kwaliteit moet zijn. Dit komt omdat als je niet rust, alle delen van je lichaam lijden, vooral de hersenen.

Meerdere onderzoeken tonen aan dat wanneer je meerdere dagen achter elkaar niet genoeg slaapt, honderden hersencellen afsterven (Engelse link). In feite beginnen specialisten slaapgebrek te koppelen aan het ontstaan van aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer.

Bovendien lijkt rust ook direct verband te houden met de grootte van iemands hersenen. Daarmee bedoelen we dat specialisten hebben opgemerkt dat bepaalde delen van dit orgaan kleiner zijn bij mensen die gemiddeld niet veel slapen.

Misschien vind je dit artikel ook leuk:
Een goede slaapkwaliteit kan hersenziekten voorkomen

Welke functies in je hersenen veranderen als je niet voldoende rust?

Hersenen moeten tot rust komen

Als de hersenen niet genoeg rust krijgen kun je geïrriteerd raken en merken dat je creatieve processen worden beïnvloed.

Als je niet voldoende rust, vinden niet alleen structurele veranderingen in je hersenen plaats, maar dit beïnvloedt ook veel andere functies. Een aantal gevolgen van onvoldoende rust zijn onder andere:

  • Allereerst is het belangrijk om te vermelden dat je humeur hierdoor meestal wordt beïnvloed.
  • Mensen die continu moe zijn, hebben de neiging om een negatievere kijk op het leven te hebben.
  • Bovendien wordt je waarschijnlijk prikkelbaarder.
  • Het is ook normaal dat een gebrek aan slaap je creativiteit en humor beïnvloedt.
  • Als je niet voldoende rust, merk je meestal dat je wat ‘langzamer’ bent als het gaat om denken en redeneren. Hetzelfde gebeurt met je concentratievermogen.
  • Ook is het belangrijk om te weten dat je geheugen met name zal worden beïnvloed. Het opslaan van informatie wordt een stuk ingewikkelder als je niet genoeg slaapt.
  • Je herinneringen kunnen zelfs verstoord raken.
  • Na langdurige slapeloosheid tot slot ervaren sommige mensen hallucinaties.

Mogelijk ben je ook geïnteresseerd in:
Goed slapen: 6 gewoontes om voldoende rust te krijgen

Wat gebeurt er nog meer met je lichaam als je niet voldoende rust?

Het is duidelijk dat als je niet voldoende rust, de schade die dit aan je centrale zenuwstelsel aanricht onomkeerbaar kan zijn. Maar je hersenen zijn niet het enige orgaan dat door een gebrek aan slaap kan beschadigen. Er zijn veel ziekten die specialisten in verband brengen met onvoldoende slaap (Engelse link).

Zo koppelen specialisten bepaalde stofwisselingsstoornissen zoals obesitas en diabetes aan slaapgebrek. Daarnaast zijn zowel angst als depressie ook nauw verbonden met een tekort aan rust voor de hersenen.

Perioden van slapeloosheid kunnen zelfs de vruchtbaarheid en het immuunsysteem schaden. Om deze redenen is het belangrijk om op je slaapgewoonten te letten en waar nodig je routines te veranderen.

Het is waar dat sommige mensen meer slaap nodig hebben dan anderen. Wetenschappers raden echter aan dat alle volwassenen tussen de 7 en 8 uur per dag slapen. Het is ook van vitaal belang dat je de diepe slaapfase bereikt, zodat de rust die je krijgt echt herstellend is. Als je problemen hebt met slapen, neem dan contact op met je huisarts.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.