Home » Gezondheid » De werking en negatieve effecten van atropine
De werking en negatieve effecten van atropine
14 augustus 2019
Atropine is een medicijn dat inwerkt op de muscarinerge acetylcholinereceptoren. Het heeft ook vele farmacologische effecten. Lees alles over atropine in dit artikel!
Atropine is een type medicatie. Artsen gebruiken het voor vele verschillende dingen. Dit medicijn bezit mydriatische (verwijding van de pupil), krampstillende, diarreeremmende, ontstekingsremmende en verdovende eigenschappen. Ontdek hier de effecten van atropine.
Deze actieve stof is afkomstig van de belladonnaplant en van andere planten uit de nachtschadefamilie. Sinds vroegere tijden hebben de Hindoes bereidingen met belladonna gebruikt. Later, tijdens het Romeinse Rijk en de Middeleeuwen, gebruikte men deze stoffen om mensen te vergiftigen.
In dit artikel leggen we de volgende aspecten van atropine in detail uit:
Werking
Farmacokinetiek
Farmacologische effecten
Mogelijke negatieve reacties
Vóór we beginnen, moet je echter weten wat acetylcholinereceptoren zijn. Op die manier zal je dan beter begrijpen hoe atropine werkt.
Acetylcholinereceptoren
Atropine is een actief ingrediënt dat zoals we al noemden afstamt van planten uit de nachtschadefamilie zoals belladonna. Het wordt al sinds de oudheid gebruikt.
Acetylcholinereceptoren zijn een groep receptoren die twee andere soorten receptoren omvatten namelijk:
de muscarinerge
de nicotinerge receptoren
Ze bevinden zich hoofdzakelijk in de synaptische spleet. We vinden ze bovendien vooral achteraan in de hersenstam. Sommige van deze receptoren bevinden zich echter op presynaptisch niveau.
Alle systemen van neurotransmitters hebben receptoren op presynaptisch niveau. Dat komt omdat ze de hoeveelheid acetylcholine die aangemaakt aansturen.
Atropine is een stof die op de muscarinerge acetylcholinereceptoren inwerkt. We hebben al gezien dat acetylcholine deze receptoren op een rechtstreekse manier activeert.
Dit betekent dat deze stof het parasympathische zenuwstelsel belemmert. In wezen kunnen we dit verklaren door het feit dat de acetylcholinereceptoren parasympathische uitvoerders zijn. Wanneer iemand atropine neemt, dan heeft dit dus onder andere een effect op onder andere:
In het algemeen kunnen we dit medicijn zowel oraal, intraveneus als ook op vele andere manieren nemen. Als het oraal toegediend wordt, dan neemt het verteringskanaal de atropine gemakkelijk op in de bloedstroom.
Dit medicijn is goed oplosbaar. Dat betekent dat het in staat is om de bloed-hersenbarriëre en de placenta te gaan. Vooral zwangere vrouwen moeten dus heel voorzichtig zijn als ze met atropine behandeld worden.
Atropine blokkeert dus de activiteit van de muscarinerge acetylcholinereceptoren. Dit betekent eigenlijk dat het verhindert dat de acetylcholine en die receptoren op elkaar inwerken.
Het doet dit op een geleidelijke manier in een reeks structuren. Voorbeelden van die structuren zijn:
de speeksel- , slijmvlies- en zweetklieren
de vasculaire gladde spieren
het hart
het spijsverteringskanaal en de urinewegen
de secretiecellen van de maag
de autonome ganglionen
In al deze lichaamsdelen zijn de effecten van atropine dus anti-cholinerg. Het gevolg is dat het de volgende reacties kan opwekken:
Tachycardie. Dit is de reden waarom men het gebruikt om tijdens spoedgevallen de hartslag te verhogen.
Het maakt plassen moeilijk. Dit is bijvoorbeeld een probleem dat voorkomt bij patiënten met een goedaardige vergroting van de prostaat.
Mydriase. Atropine blokkeert dan de ciliaire spier (een oogspier) die spasmen kan hebben. Als je het medicijn oraal toedient, dan belemmert het de muscarinerge receptoren van de ogen echter niet.
De negatieve effecten van atropine hebben voornamelijk te maken met de dosis. Vooral bij kinderen treden bepaalde reacties vaak op. Bovendien kan atropine zich opstapelen. Bij oudere mensen kan het dan na inname van meerdere dosissen bepaalde effecten veroorzaken.
De meest voorkomende bijwerkingen bij volwassenen zijn:
Een droge mond
Een rode en warme huid omdat de persoon niet zweet
Aortadissectie is een zeer ernstige vorm van trauma. Het is een aandoening waarbij de binnenwand van de aorta zodanig beschadigd is dat zich bloed tussen de binnen- en buitenwand ophoopt. Verkeersongelukken behoren tot de meestvoorkomende oorzaken van deze aandoening, evenals…
Weet jij hoe acupunctuur bij gewrichtspijn kan helpen? Acupunctuur is de basis van de traditionele Chinese geneeskunde. Het wordt al duizenden jaren toegepast in combinatie met andere behandelingen om de verlichting van veel verschillende ziekten en aandoeningen te bevorderen. Wetenschappers weten…
De prikpil is het inbrengen van een stof in het lichaam, meestal via een spuit in de arm of de bil om een zwangerschap te voorkomen. Het is een zeer effectieve anticonceptiemethode voor vrouwen die gedurende een bepaalde periode effectief…
Een wortelkanaalbehandeling, of endodontische tandheelkunde, is een tandheelkundige behandeling die wordt toegepast wanneer schade door gaatjes zo ver gevorderd is dat tandartsen deze niet meer gewoon kunnen uitboren en er een vulling in kunnen zetten. Dit komt meestal omdat het…
Vulvaire pijn is een brandend, kloppend gevoel dat het gevolg is van een ontsteking in het genitale gebied van een vrouw. Helaas treft het ongeveer 16% van de vrouwelijke bevolking. Vandaag vertellen we je graag meer over deze aandoening, zodat…
Plantaire wratten zijn het resultaat van een virale infectie veroorzaakt door direct contact met het veelvoorkomende humane papillomavirus. Het virus nestelt zich in de eerste twee lagen van de huid (de dermis en de epidermis) maar bereikt nooit de diepere…