De voordelen van paddenstoelen

Paddenstoelen eten is gunstig omdat ze rijk aan mineralen zijn, zoals zink, selenium, fosfor en kalium.
De voordelen van paddenstoelen
Elisa Morales Lupayante

Beoordeeld en goedgekeurd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Geloof het of niet, de voordelen van paddenstoelen eten zijn enorm. Ten eerste zijn ze erg voedzaam. Mensen die geen vlees eten, gebruiken vaak paddenstoelen om hun gerechten te verrijken en ook om te genieten van voedsel met een vergelijkbare textuur als kip.

Paddenstoelen worden vaak toegevoegd aan risotto’s en omeletten. Je kunt er echter op veel andere manieren van genieten, en ze combineren met verschillende soorten ingrediënten. In feite gaan ze heel goed samen met verschillende kruiden en specerijen. Ze kunnen zowel warm als koud worden gegeten.

De voordelen van paddenstoelen eten

Houd je van paddenstoelen? Denk je dat je ze vaak genoeg eet? Als je daaraan twijfelt, bekijk dan een paar van hun voordelen hieronder. Verschillende studies benadrukken dat paddenstoelen een uitzonderlijk voedsel zijn.

Zodra je alle voordelen van paddenstoelen weet, zul je niet langer aarzelen om ze vaker aan je dieet toe te voegen!

1. Ze zijn een geweldige bron van antioxidanten

Paddenstoelen bevatten veel essentiële voedingsstoffen. Eén daarvan is selenium, een mineraal met antioxiderende eigenschappen dat helpt om:

  • de elasticiteit van de huid te behouden.
  • het immuunsysteem te versterken.
  • de toxiciteit van zware metalen in het milieu als gevolg van vervuiling tegen te gaan.

Daarom kunnen we stellen dat paddenstoelen over het algemeen helpen om je huid gezond te houden, vooral als het gaat om het voorkomen van vroegtijdige veroudering.

2. Ze bevatten kalium en fosfor

Paddenstoelen zijn ook rijk aan twee essentiële mineralen: kalium en fosfor.

Kalium speelt een rol bij de osmotische balans en de eiwitproductie (van de aminozuren). Daarnaast helpt het je lichaam om:

  • een regelmatige neurologische en spierfunctie te hebben.
  • de normale bloeddruk te handhaven.
  • elektriciteit te geleiden (wat essentieel is voor de hartfunctie en spiercontractie).

Ondertussen heeft het lichaam fosfor nodig om eiwitten te produceren voor de groei, het onderhoud en de reparatie van cellen en weefsels. Daarom speelt het een rol bij de vorming van botten en tanden en helpt het ook je haar en huid gezond te houden. Bovendien draagt fosfor bij aan een gezond functioneren van de nieren, het zenuwsignaal en de spiercontractie.

Gevulde paddenstoelen

3. Paddenstoelen zijn rijk aan vitamine B

Paddenstoelen zijn ook rijk aan vitamine B, stoffen die een rol spelen bij het celmetabolisme, zodat het lichaam de energie krijgt die het nodig heeft. Ze zijn ook rijk aan:

  • niacine (vitamine B3)
  • pyridoxine (vitamine B6 )
  • cobalamine (vitamine B12)

4. Ze geven je een vol gevoel

Een ander voordeel van paddenstoelen is dat ze een goede hoeveelheid vezels bieden en daarom helpen om je eetlust te beteugelen. Een goede truc om overeten en snacks tussen de maaltijden door te vermijden zonder jezelf te laten verhongeren, is om wat extra vezelrijk voedsel aan je gerechten toe te voegen.

Een goed alternatief om dit effect te versterken zijn salades. Probeer de paddenstoelen bijvoorbeeld te combineren met groene groenten en volkoren granen. Je zult zien dat dit helpt om eetbuien te voorkomen.

Geniet van de voordelen van paddenstoelen eten

Over het algemeen helpt het eten van paddenstoelen om een uitgebalanceerd dieet samen te stellen en helpt het om snacks tussen de maaltijden door te voorkomen. Ze zijn gezond, gemakkelijk te maken en zeer veelzijdig.

Eet ze zo veel mogelijk in verschillende recepten om te profiteren van de voordelen van een heel gezond product.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Wasser SP. Medicinal Mushrooms in Human Clinical Studies. Part I. Anticancer, Oncoimmunological, and Immunomodulatory Activities: A Review. Int J Med Mushrooms. 2017;19(4):279-317.
  • Fernández Falcón L, Figueras Savón A, Carnet García C, Valls Alvarez M, Rodríguez Carballo A. Niacina. Aspectos esenciales. Rev Inf Cient [Internet]. 2015 [citado 29 Ene 2021];, 90(2):[aprox. 13 p.].
  • Warrilow A, Mellor D, McKune A, Pumpa K. Dietary fat, fibre, satiation, and satiety-a systematic review of acute studies. Eur J Clin Nutr. 2019 Mar;73(3):333-344.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.