De voordelen van het eten van gefermenteerd voedsel

Een actueel studiegebied is gericht op het begrijpen van de voordelen van gefermenteerde voedingsmiddelen. Deze probiotica leveren voedingsstoffen en kunnen je immuunsysteem beschermen.
De voordelen van het eten van gefermenteerd voedsel
Eliana Delgado Villanueva

Geschreven en geverifieerd door de voedingsdeskundige Eliana Delgado Villanueva.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Momenteel komt gefermenteerd voedsel steeds vaker voor in reguliere diëten over de hele wereld. Ze vormen tussen de 5% en 20% van onze voedselvoorziening.

Veel regio’s hebben hun eigen, traditioneel gefermenteerde voedingsmiddelen, zoals yoghurt, kaas, crème fraîche of sojasaus. Er zijn ook veel gefermenteerde drankjes, zoals kefir (gefermenteerde melk), kombucha (gefermenteerde thee), bier en wijn. Andere voorbeelden zijn onder andere:

  • miso uit Japan (gefermenteerde sojabonen)
  • kimchi uit Zuid-Korea (gefermenteerde pittige kool)
  • zuurkool uit Duitsland (gefermenteerde kool)

Dit zijn slechts enkele van de vele voorbeelden!

Mensen over de hele wereld eten al eeuwen gefermenteerd voedsel. De laatste tijd is het echter veel populairder geworden, misschien vanwege de bekende voordelen voor de spijsvertering. Maar wat zijn precies de voordelen van het eten van gefermenteerd voedsel? In dit artikel vertellen we je er alles over.

De voordelen van het eten van gefermenteerd voedsel

De voordelen van gefermenteerd voedsel op je darmen

Over het algemeen zijn er veel mogelijke voordelen van het opnemen van verschillende soorten gefermenteerde voedingsmiddelen in je dieet, waaronder:

  • Ze zijn voedzamer en beter verteerbaar. Omdat bacteriën al een deel van de vertering van het voedsel dat we eten hebben gedaan, wordt het gemakkelijker om dit voedsel te verteren.
  • Fermentatie verhoogt het aantal belangrijke vitamines, zoals vitamine K, dat moeilijk te vinden is in ongefermenteerde voedingsmiddelen. Vitamine K is een essentiële vitamine voor de coronaire en botgezondheid en voor de preventie van bepaalde soorten kanker.
  • Ze helpen je immuunsysteem te ondersteunen. Onthoud dat 70% van je afweer in de darmen zit. Een slecht microbioom hier kan het risico op veel ziekten vergroten.
  • Verschillende gefermenteerde voedingsmiddelen zorgen voor verschillende bacteriën, waardoor je darmbiodiversiteit toeneemt. Meer diversiteit in je microbioom houdt verband met minder gezondheidsrisico’s.

De invloed op ons lichaam en onze gezondheid

Yoghurt

Gefermenteerde voedingsmiddelen kunnen veel gezondheidsvoordelen opleveren, naast dat het een goede basisvoeding is. Wetenschappers blijven onderzoeken hoe ze het lichaam en de gezondheid precies beïnvloeden. Hier zijn er echter een paar die ze tot nu toe hebben ontdekt:

  • Gefermenteerde melkproducten kunnen bijdragen aan een verlaagd risico op hart- en vaatziekten.
  • Het eten van yoghurt wordt geassocieerd met een gezond lichaamsgewicht en bescherming tegen diabetes type 2.
  • Fermentatie kan de kwaliteit en vertering van eiwitten verbeteren en het vitamine B- en C-gehalte van voedsel verhogen. Bovendien kan het je helpen bij het opnemen van verschillende mineralen, zoals ijzer en zink.
  • Daarnaast zijn gefermenteerde voedingsmiddelen voor sommige mensen gemakkelijker te verteren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan mensen die lijden aan het prikkelbaredarmsyndroom (IBS) of mensen die lactose-intolerant zijn. De bacteriën die worden gebruikt om yoghurt te maken, maken de lactose gemakkelijker verteerbaar.
  • Sommige gefermenteerde voedingsmiddelen bevatten levende micro-organismen, waarvan sommige probiotica zijn en de darmgezondheid kunnen bevorderen. Het aantal micro-organismen in de darmen neemt toe als je gefermenteerd voedsel eet. Dit kan dus gunstig zijn voor je darmgezondheid.

Moet ik gefermenteerd voedsel eten voor mijn gezondheid?

Over het algemeen maken gefermenteerde voedingsmiddelen al eeuwenlang deel uit van ons dieet. Veel gezondheidsexperts zeggen dat ze je gezondheid op veel verschillende manieren positief beïnvloeden. Zo promoten steeds meer voedingsgidsen regelmatig het eten van deze voedingsmiddelen.

Als je nog nooit gefermenteerd voedsel hebt geprobeerd, kun je beginnen met bijvoorbeeld:

Houd er rekening mee dat gefermenteerd voedsel verschillende en interessante smaken en texturen aan je dieet kan toevoegen.

We kunnen dus concluderen dat het eten van gefermenteerd voedsel gezondheidsvoordelen kan hebben, hoewel we nog meer onderzoek hiernaar nodig hebben. Wat er ook gebeurt, om een goed evenwicht te bewaren, moet je er naar streven om een gezond, uitgebalanceerd dieet te volgen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Parra Huertas Ricardo Adolfo. Yogur en la salud humana. Rev. Lasallista Investig.  [Internet]. 2012  Dec [cited  2019  Feb  03] ;  9( 2 ): 162-177. Available from: http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1794-44492012000200017&lng=en.
  • CALDERÓN, O.; et al. Evaluación del efecto del cultivo probiótico Lactobacillus rhamnosus adicionado a yogur natural y con probióticos comerciales sobre poblaciones de Staphylo-coccus aureusEscherichia coli O157:H7, Listeria monocytogenes Salmonella enteritidis. EnArchivos Latinoamericanos de Nutrición. 2007.Vol. 57, p. 51-55.
  • UYENO, Y.; SEKIGUCHI, Y. & KAMAGATA, Y. Impact of consumption of probiotic lactobacilli-containing yogur on microbial composition in human feces. En: International. Journal of Food Microbiology. 2008. Vol. 122, p.16-22.
  • Hutkins RW (2008). Microbiology and technology of fermented foods. Wiley-Blackwell.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.