Zes problemen door een verstoorde darmflora

Wist je dat er een nauw verband bestaat tussen de darmen en de hersenen? Een teveel aan darmbacteriën kan zelfs problemen met het geheugen en angst veroorzaken. Leer hierover meer in dit artikel!
Zes problemen door een verstoorde darmflora

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

In je darmen zijn allerlei microben aanwezig. Deze darmbacteriën worden samen de darmflora genoemd. Er kunnen zich echter ook problemen voordoen die een verstoorde darmflora veroorzaken. Hier gaan we dus meer over vertellen.

Het belang van deze darmbacteriën wordt vaak genegeerd. Desalniettemin spelen ze een zeer belangrijke rol in het spijsverteringsproces, alsook het immuunsysteem

In een gezond lichaam helpt deze groep bacteriën de pH-waarde van het spijsverteringskanaal te reguleren. Tegelijkertijd creëert het een beschermende barrière tegen besmettelijke invloeden van buitenaf die ziekte kunnen veroorzaken.

Als gevolg van slechte eetgewoontes, het slikken van antibiotica en stress kan de werking van deze barrière beïnvloed raken. Hierdoor ontstaat er een verstoorde darmflora die iemands gezondheid in gevaar kan brengen.

Dit zorgt ervoor dat er een paar ernstige reacties op kunnen treden. In eerste instantie kunnen deze reacties vrij gewoon lijken, maar na een poosje worden deze problemen echter chronisch en zeer moeilijk te behandelen.

Daarom is het uitermate van belang om te weten welke symptomen zich voordoen wanneer de darmflora verstoord raakt. Als het nodig is, tref dan bijtijds voorzorgsmaatregelen om het probleem weer onder controle te krijgen.

6 problemen die een verstoorde darmflora kan veroorzaken

1. Spijsverteringsaandoeningen

Buikklachten

Doordat er hoe dan ook altijd bacteriën aanwezig zijn in de darmen, kan het weleens voorkomen dat er onevenwichtigheden ontstaan die negatieve reacties veroorzaken.

Dit komt doordat de micro-organismen in dit geval beschadigd raken en daardoor de kans hebben om zich buitensporig te vermenigvuldigen, waardoor het spijsverteringsproces, waarbij het lichaam voedsel afbreekt en voedingsstoffen in zich opneemt, negatief beïnvloed raakt.

Als gevolg hiervan neemt de aanwezigheid van zure maagsappen en gifstoffen toe. Dit zorgt ervoor dat je last krijgt van symptomen als:

 • Darmgas en winderigheid
 • Opgeblazen buik
 • Brandend gevoel in de maag
 • Reflux
 • Duodenale maagzweren
 • Gastritis
 • Diarree
 • Prikkelbaredarmsyndroom

Wil je meer weten? Lees dan: Een betere gezondheid begint in de darmen

2. Cognitieve problemen

Hoewel sommige mensen zich er niet van bewust zijn, zijn de darmen nauw verbonden aan de hersenactiviteit. Hierdoor kan een verstoorde darmflora allerlei negatieve reacties in de cognitieve functies veroorzaken.

De darmflora draagt bij aan de productie van verschillende belangrijke neurotransmitters. Wanneer de darmflora uit balans raakt, kun je daardoor last krijgen van geheugenproblemen en andere symptomen die het denkvermogen beïnvloeden.

3. Voedingstekorten

Haaruitval

De gezonde bacteriën die aanwezig zijn in de darmen zijn van essentieel belang om de synthese van vitamines goed te laten verlopen. Ook zijn deze bacteriën onmisbaar voor de synthese van mineralen en andere essentiële voedingsstoffen.

Zodra deze bacteriën dan verstoord en beschadigd raken, is het spijsverteringsproces minder goed in staat om voedingsstoffen volledig naar behoren in het lichaam op te nemen.

In eerste instantie is dit vrij moeilijk op te merken, doordat het lichaam reserves heeft van de voedingsstoffen die het nodig heeft. Naarmate dit probleem echter langer aanhoudt, ontstaat er een reeks symptomen die erop wijzen dat het aantal bacteriën in de darmen ernstig is toegenomen.

Enkele van de meest voorkomende voedingstekorten zijn:

 • Tekort aan vitamine D, K, B7 en B12
 • Tekort aan mineralen als magnesium en calcium

4. Huidproblemen

Huidproblemen kunnen in verband worden gebracht met een hoop verschillende inwendige en uitwendige factoren.

En de darmgezondheid is er daar één van. Gezonde darmen dragen namelijk bij aan de zuivering van het lichaam en de opname van voedingsstoffen.

Daarom kunnen de volgende huidproblemen een goede aanwijzing zijn van een verstoorde darmflora:

 • Acne
 • Rosacea
 • Psoriasis
 • Eczeem

5. Auto-immuunziekten

Auto-immuunziekte

Auto-immuunziekten zijn doorgaans chronisch van aard. Bij dit soort ziekten valt het lichaam zichzelf aan om invloeden te bestrijden die het als gevaarlijk beschouwt. Dit maakt de opsporing en behandeling van dit soort ziekten zeer lastig, omdat ze in eerste instantie worden verward met andere aandoeningen.

Hoewel de oorzaken van dit soort ziekten erg verschillend kunnen zijn en je symptomen altijd geanalyseerd zouden moeten worden door een specialist, zou je ook de mogelijkheid dat je probleem verbonden is aan je darmen niet over het hoofd moeten zien.

Dit komt doordat de veranderingen in de darmflora ontstekingen kunnen veroorzaken in lichamelijke weefsels. Daarnaast kan het ook de ontwikkeling van symptomen verergeren.

Enkele van deze ziekten zijn:

6. Chronische stress

Stress is een emotionele onevenwichtigheid die doorgaans verbonden is aan verschillende inwendige en uitwendige factoren. Hoewel stress in sommige situaties nu eenmaal onvermijdelijk is, kan het zich ook voordoen als reactie op onevenwichtigheden in de darmflora.

In dit soort gevallen is er sprake van een toename in de uitscheiding van cortisol, waardoor ook het aantal gifstoffen dat in het lichaam aanwezig is toeneemt. Dit heeft weer invloed op de productie van hormonen die verbonden zijn aan ons gevoel van welzijn.

Er zijn genoeg mensen die last hebben van symptomen van chronische en steeds terugkerende stress zonder de nodige maatregelen te treffen om deze symptomen onder controle te krijgen. Toch wijzen dit soort problemen duidelijk op een slechte darmgezondheid.

Als je een van deze problemen herkent bij jezelf, ga dan op zoek naar manieren om je darmgezondheid te verbeteren. Goede eetgewoontes ontwikkelen en blootstelling aan gifstoffen vermijden zijn enkele eenvoudige maatregelen die je kunt treffen om onevenwichtigheden in de darmflora onder controle te krijgen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Eckburg, P. B., Bik, E. M., Bernstein, C. N., Purdom, E., Dethlefsen, L., Sargent, M., … Relman, D. A. (2005). Microbiology: Diversity of the human intestinal microbial flora. Science. https://doi.org/10.1126/science.1110591
 • Shanab, A. A., Quera, R. M., & Quigley, E. M. M. (2012). Small Intestinal Bacterial Overgrowth. In Textbook of Clinical Gastroenterology and Hepatology: Second Edition. https://doi.org/10.1002/9781118321386.ch42
 • Geuking, M. B., Cahenzli, J., Lawson, M. A. E., Ng, D. C. K., Slack, E., Hapfelmeier, S., … Macpherson, A. J. (2011). Intestinal Bacterial Colonization Induces Mutualistic Regulatory T Cell Responses. Immunity. https://doi.org/10.1016/j.immuni.2011.03.021

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.