De voor- en nadelen van naar muziek luisteren tijdens het hardlopen

Heb je het gevoel dat je favoriete liedjes je een extra energieboost geven? We delen hier de voor- en nadelen van hardlopen en naar muziek luisteren.
De voor- en nadelen van naar muziek luisteren tijdens het hardlopen
Carlos Fabián Avila

Geschreven en geverifieerd door de arts Carlos Fabián Avila.

Laatste update: 28 juli, 2022

Joggen is een perfecte activiteit voor veel mensen die een korte, intense dagelijkse lichaamsbeweging zoeken om fit te blijven. Voor hen is een koptelefoon de perfecte aanvulling als het om deze activiteit gaat. Maar hoewel het er aangenamer door wordt, kan hardlopen en naar muziek luisteren ook enkele risico’s met zich meebrengen.

Gaan joggen is een heel gezonde praktijk, zolang we geen onnodige gevaren riskeren. Hieronder delen we de voor- en nadelen van hardlopen terwijl je naar muziek luistert. Zo kunnen we beoordelen wat ons in elke situatie beter uitkomt.

Voordelen van hardlopen en naar muziek luisteren

Om te beginnen belichten we drie grote voordelen van hardlopen en tegelijk naar muziek luisteren om het uithoudingsvermogen, het calorieverbruik en de vitaliteit te verhogen, we beschrijven ze hieronder.

Hardlopen terwijl je muziek luistert vergroot het uithoudingsvermogen

Muziek helpt ons het gewenste tempo aan te houden. We hoeven alleen maar de juiste liedjes te kiezen en de passen zullen de muzikale basis met gemak volgen. We kunnen zelfs een afspeellijst van liedjes samenstellen die verschillende snelheden voor de training instellen.

Volgens een studie onder wielrenners gepubliceerd in de Internationaal Tijdschrift voor Sportgeneeskunde (Engelse link), waren atleten die tijdens een tijdrit van 10 kilometer naar muziek luisterden in staat een hogere trapfrequentie vol te houden.

En er is nog meer bewijs dat lichamelijk uithoudingsvermogen met muziek in verband brengt. Bijvoorbeeld, onderzoek gepubliceerd in Perceptuele en Motorische Vaardigheden (Engelse link) stelt dat mensen die tijdens een uithoudingsproef naar muziek luisteren dit vermogen aanzienlijk vergroten.

Wat er gebeurt is dat, als we naar een muziekbasis luisteren, we dat ritme bijna onbedoeld aanhouden als we lopen. Om deze reden is het een goede manier om aan het uithoudingsvermogen te werken. We moeten echter ook niet overdrijven, maar de vraag geleidelijk opvoeren.

Naar muziek luisteren terwijl je hardloopt

Maak de activiteit aangenamer

We moeten niet vergeten dat het belangrijk is te genieten van elke sport die we beoefenen. De meeste mensen die stoppen met sporten doen dat omdat ze het uit verplichting deden. Plezier is de garantie om niet te stoppen met een sport en om korte en lange termijn doelen te kunnen stellen.

Hardlopen en naar muziek luisteren, vooral als het onze lievelingsliedjes zijn, kan het mooiste moment van de dag zijn. De dag beginnen of eindigen met hardlopen kan ons met energie vullen, of ons voorbereiden op rust.

Ook kan muziek helpen om trainingen meer te laten renderen, volgens een studie gepubliceerd door Perceptuele en Motorische Vaard igheden (Engelse link).

Misschien vind je dit artikel ook interessant:
Wat is Simply Run en wat zijn de voordelen?

Naar muziek luisteren als je hardloopt helpt om meer calorieën te verbranden

Zowel door langer te trainen als door de verhoogde intensiteit, verbranden we ook meer calorieën. Dit komt door een grotere stimulering van het metabolisme, dat verantwoordelijk is voor de energie-uitstoot, die, volgens een studie gepubliceerd door de Annals of Nutricion & M etabolism  (Engelse link) de hoeksteen van gewichtsverlies is.

Nadelen en risico’s van hardlopen terwijl je naar muziek luistert

Nu we de voordelen van muziek bij lichamelijke inspanning kennen, is het tijd om de mogelijke nadelen en risico’s van het luisteren naar muziek tijdens het hardlopen af te wegen.

Luisteren naar muziek maakt het moeilijk te horen wat er gebeurt

Hardlopen en luisteren naar muziek kan een groot risico vormen, omdat we het vermogen verliezen te horen wat er om ons heen gebeurt. Een auto, een pieptoon, een schreeuw… elk alarmsignaal wordt gecamoufleerd door de muziek waar we naar luisteren.

Dit is nog gevaarlijker als je in een stedelijk gebied loopt, vooral ‘s nachts. Een goed alternatief is het volume te verlagen of slechts één oortelefoon te dragen. Wat we in de eerste plaats altijd voorrang moeten geven is veiligheid.

Misschien vind je het ook leuk om dit artikel te lezen:
Een uur hardlopen zorgt ervoor dat je langer leeft

Naar muziek luisteren vermindert de aandacht voor de omgeving als je hardloopt

Bij het luisteren naar muziek verliezen we niet alleen de mogelijkheid om te horen wat er in de omgeving gebeurt, maar ook onze aandacht vermindert. Dit gebeurt omdat muziek ons met groot gemak naar situaties en herinneringen voert.

Als we hardlopen is het van essentieel belang dat we aandacht hebben voor alles wat er gebeurt, of we nu in de stad zijn of midden in de natuur. Anders zijn we misschien niet in staat obstakels te ontwijken en krijgen we een ongewenste tegenslag.

Het beïnvloedt de waarneming van lichaamssensaties

Bij alle lichaamsbeweging, vooral als die intens is, moeten we aandacht besteden aan verschillende essentiële zaken: ademhaling, houding, beweging, onder andere. Dit is de enige manier om het meeste van de inspanning te profiteren, en ook om blessures te voorkomen.

Als we hardlopen en naar muziek luisteren, richten we onze aandacht op de liederen en is het moeilijker ons bewust te zijn van ons eigen lichaam. Zelfs het ritme van de muziek zelf kan een negatieve invloed hebben op de manier waarop we ademen.

Als je gaat hardlopen terwijl je naar muziek luistert, neem dan voorzorgsmaatregelen

In het kort zou de conclusie zijn dat we de voor- en nadelen van hardlopen en naar muziek luisteren moeten evalueren om te beslissen wat op een bepaald moment het beste bij ons past. Als we erg gewend zijn het te doen, moeten we er ook niet plotseling mee kappen.

Een goed alternatief zou zijn om een koptelefoon te gaan gebruiken of te proberen in gezelschap te hardlopen. Het belangrijkste is dat we blijven genieten van deze goede gewoonte die zoveel gezondheidsvoordelen met zich meebrengt, maar ook de nodige voorzichtigheid in acht nemen om ongelukken en verwondingen te voorkomen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.