Een uur hardlopen zorgt ervoor dat je langer leeft

Hardlopen zorgt niet alleen voor ontspanning, maar het verbetert ook de bloedcirculatie in het lichaam, wat leidt tot voordelen voor het hele lichaam.
Een uur hardlopen zorgt ervoor dat je langer leeft
Eliana Delgado Villanueva

Geschreven en geverifieerd door de voedingsdeskundige Eliana Delgado Villanueva.

Laatste update: 13 april, 2018

Beweging is ontzettend goed voor je. Niemand kan het ontkennen. En hardlopen in het bijzonder is een hele goede cardio-oefening. Bovendien kan een uur hardlopen per dag je leven daadwerkelijk verbeteren en verlengen.

Waar wacht je nog op? Ga naar buiten en begin met hardlopen!

De voordelen van hardlopen

Hardlopen is in de mode. Je ziet waarschijnlijk regelmatig mensen rennen in het park, op straat en in marathons.

Wat je echter misschien nog niet wist is dat hardlopen je levensverwachting kan verhogen. En, volgens een onderzoek dat gepubliceerd is in de Amerikaanse National Institutes of Health, lopen hardlopers 25 tot 40% minder risico op een voortijdige dood.

De studie beweert dat een uur hardlopen per dag zeven jaar aan je leven kan toevoegen.

Als je het uitrekent, voegt iemand die een maand lang van maandag tot zaterdag loopt 168 uur toe aan zijn leven, oftewel een week meer.

Dus, als je deze gewoonte een jaar lang volhoudt, leef je twaalf weken langer. Het is immers een eenvoudige berekening: een week langer leven voor elke maand dat je van maandag tot zaterdag dagelijks een uur loopt.

Als je de levensverwachting van een hardloper vergelijkt met iemand die niet aan hardlopen doet, dan leven de niet-hardlopers tot drie jaar korter dan hardlopers. En het beste is dat het er niet toe doet hoe snel of hoe ver je in dat uur loopt.

Nu betekent het niet dat hardlopen de bron van de eeuwige jeugd is. Uiteindelijk worden we allemaal oud. Maar het is goed om te weten dat deze gewoonte op de lange termijn goed voor je kan zijn.

Een andere interessante conclusie uit het onderzoek is ook dat de voordelen van hardlopen niet hetzelfde zijn als die van fietsen of wandelen.

Dit is ook goed voor je, maar het heeft niet hetzelfde positieve effect op je levensduur.

Natuurlijk, als je van de voordelen van hardlopen wilt profiteren, moet je een gezond, uitgebalanceerd dieet volhouden en slechte gewoonten zoals roken en drinken vermijden.

Beweging is op heel veel manieren goed voor je, en we ontdekken er nog steeds meer. Zelfs als we niet zeker weten hoeveel elke soorten beweging je levensverwachting verlengen.

Het is duidelijk dat het allemaal afhankelijk is van dingen zoals bijvoorbeeld of je licht, matig of intensief beweegt, hoe oud je bent, je conditie, en nog veel meer.

Wat zijn de voordelen van hardlopen?

Een uur hardlopen per dag

Naast het verlengen van je levensverwachting (alsof dat nog niet genoeg was) heeft hardlopen nog veel andere voordelen.

Van het helpen om gewicht te verliezen tot het verbeteren van je uithoudingsvermogen en het wendbaarder en flexibeler maken van je lichaam. Dit zijn allemaal voordelen van hardlopen.

1. Het verbetert je kraakbeen

Sommige mensen denken dat hardlopen slecht is voor je knieën en dat het gedreun ervoor zorgt dat je kraakbeen slijt, maar de waarheid is dat het het volledig tegenovergestelde effect heeft.

Mensen die regelmatig hardlopen hebben een veel lager risico op het ontwikkelen van artritis in hun benen.

2. Het verbetert je gehoor

Verbetert je gehoor

Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar er is een wetenschappelijke basis voor.

Wanneer je hardloopt stroomt er bloed door je lichaam, inclusief je oren. Als je oren de voedingsstoffen krijgen die ze nodig hebben kun je beter horen.

3. Het verhoogt je pijngrens

Mensen die meerdere keren per week hardlopen kunnen beter omgaan met pijn dan mensen die dit niet doen.

Niet alleen pijn van verwondingen aan de benen maar ook in andere delen van het lichaam.

Hoofdpijn, tandheelkundige procedures en injecties doen minder pijn bij mensen die hardlopen.

4. Het verbetert de huid

Huid verbeteren

Hardlopen helpt je om giftige stoffen vrij te geven door te zweten. Het dwingt je ook om meer te hydrateren doordat je hard werkt.

Ideaal voor een gezondere, jeugdige huid.

5. Het herstelt je spieren

Hardlopen is niet alleen goed voor je kraakbeen, maar ook voor je spieren. Zelfs nu nog denken mensen dat spiermassa na een bepaalde leeftijd verloren gaat.

Door hardlopen wordt echter nieuwe spiermassa gecreëerd, omdat de beweging de productie van cellen die dit proces uitvoeren versnelt.

Daarom kan het gekoppeld worden aan een uitstel van spierdegeneratie als gevolg van leeftijd.

6. Het is ontspannend

Slapen

Nadat je hebt hardgelopen ben je moe, maar ook blij en ontspannen.

Je komt thuis en gaat thuis op de bank zitten om wat televisie te kijken of te lezen, waardoor je problemen, je werk en stress opzij worden gezet.

Maar als je een lange werkdag achter de rug hebt, of als je je ergens zorgen over maakt, kun je het beste aan matige of intense beweging doen.

7. Het versterkt de botten

Als je aan beweging doen met een matige of hoge intensiteit, verhoogt dat je botdichtheid.

Zo verlaag  het risico op breuken en de zo gevreesde osteoporose in latere jaren.

Je botten zullen sterker en steviger zijn als je een uur per dag hardloopt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Maribí Pereira. (2017). Los factores neurotróficos y el ejercicio físico y mental | ISEP.
  • Payne, C. (2016). Revista Española de Podología Carrera descalza y minimalista , una comprensión. Revista Española de Podología. https://doi.org/10.1016/j.repod.2016.05.007

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.