Wat is Simply Run en wat zijn de voordelen?

10 minuten per dag hardlopen is een zeer populaire gewoonte geworden. Ontdek de voordelen van deze work-out en wat je moet overwegen om Simply Run te beoefenen.
Wat is Simply Run en wat zijn de voordelen?

Laatste update: 09 augustus, 2022

Het uitvoeren van een trainingsprogramma voor hardlopers is geen gemakkelijke taak. Het grootste obstakel waar hardlopers tegenaan lopen is tijd. Het is ongetwijfeld niet altijd gemakkelijk om je agenda zo in te richten dat je één of twee uur per dag kunt vrijmaken om te trainen. Misschien ligt het antwoord hierop wel in de trainingsvorm die we Simply Run noemen.

Als je aan hardlopen denkt, stel je je waarschijnlijk sessies van meer dan 60 minuten met een hoge intensiteit voor. Hoewel we kunnen zeggen dat dit de standaard is als het gaat om deze discipline, beweren de voorstanders dat je nog steeds baat kunt hebben bij slechts 10 minuten per dag hardlopen. Wil je weten wat daar achter zit? Lees dan verder om te weten te komen wat Simply Run is.

Wat is Simply Run?

Simply Run is een trainingsvorm die bestaat uit 10 minuten hardlopen per dag. Het is een stijl van hardlopen die begon in de Verenigde Staten en vervolgens populair werd over de hele wereld. Het is ontstaan als een alternatief voor lange hardlooptrainingen wanneer je weinig tijd hebt.

Om het te beoefenen hoef je alleen maar je loopschoenen aan te trekken en gemiddeld 10 minuten te trainen met een matige of hoge intensiteit. Veel hardlopers vullen de sessie aan met aerobe oefeningen. Dit is echter optioneel.

Als je werk, studie of dagelijkse verantwoordelijkheden je verhinderen om te trainen zoals je dat wenst, dan biedt Simply Run een alternatief om je even wat af te leiden, je spieren, hart en longen te versterken en je algehele gezondheid te verbeteren.

Het kan ook zijn dat je moeite hebt om de motivatie voor een lange training op te brengen. Als je denkt dat 10 minuten niet genoeg is, nodigen wij je uit om de voordelen van deze trainingsvorm te bekijken.

De belangrijkste voordelen van Simply Run

Simply Run is 10 minuten per dag hardlopen

Misschien heb je twijfels over de voordelen van Simply Run. Natuurlijk zijn de voordelen die je krijgt niet hetzelfde als wanneer je 10, 20 of 30 kilometer per dag rent, maar ze zijn aanzienlijk in vergelijking met een sedentaire levensstijl.

De explosieve opkomst van de beoefening ervan begon met een artikel dat in 2014 werd gepubliceerd in de Journal of The American College of Cardiology (Engelse link). Onderzoekers stelden zich tot doel de risico’s van hardlopen op de cardiovasculaire gezondheid te bestuderen in een groep van meer dan 55.000 volwassenen.

De resultaten gaven aan dat hardlopers 45% minder kans hadden om cardiovasculaire complicaties te ontwikkelen, zelfs als ze maar 5-10 minuten per dag renden in een laag tempo. Dit moedigde verschillende trainers en inactieve mensen aan om alleen gedurende deze tijd te trainen, wat aanleiding gaf tot de ontwikkeling van Simply Run.

Het verbetert je lichaamshouding

Een artikel gepubliceerd in de Journal of Physical Therapy Science (Engelse link) in 2017 wijst erop dat gemiddeld 10 minuten hardlopen bijdraagt aan een betere houding als gevolg van spieractivatie. Wanneer je een lange tijd geen lichamelijke activiteiten onderneemt, verzwakken de spieren in je onderrug, bilspieren en benen.

Een groot deel van de lage rugpijn blessures ontstaat om deze reden. Als je gevoelig bent voor lage rugpijn, kan deze vorm van hardlopen dus grote voordelen hebben voor jou.

Je vermindert het risico op blessures

Het is bewezen (Engelse link) dat de gemiddelde beginnende hardloper tussen 30% en 79% meer kans heeft om geblesseerd te raken tijdens een training of wedstrijd. Daarom stellen veel specialisten voor om het lichaam geleidelijk te laten wennen aan de inspanning, zodat je de techniek onder de knie krijgt.

Als je wilt beginnen met hardlopen, kan deze trainingsvorm heel nuttig zijn als overgangsmethode. Het is ook nuttig als je herstellende bent na een blessure en het gevoel hebt dat je niet op 100% van je capaciteit zit.

Het verbetert je humeur

Sporten betekent dat er endorfines vrijkomen. Dit hormoon geeft je een goed gevoel over jezelf en voorziet je van een dosis geluk. Een rondje hardlopen, ook al is het maar 10 minuten, is dus een gratis en praktische vorm van therapie.

Simply Run helpt je een zittende levensstijl te voorkomen

Lage rugpijn is niet het enige risico dat je loopt als je een zittende levensstijl aanhoudt. Hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, hoog cholesterolgehalte en obesitas zijn slechts enkele van de gevolgen waaraan je jezelf blootstelt. Aangezien tijd niet langer een excuus is, kan het beoefenen van deze variant het ticket naar een gezond leven zijn.

Bovendien kun je, afhankelijk van de intensiteit van je work-outs, je spieren versterken, je gewicht behouden of verliezen en je botdichtheid vergroten. Als je een trauma hebt opgelopen, kun je Simply Run gebruiken als revalidatietherapie.

Voorzorgsmaatregelen bij het starten met Simply Run

Kom in beweging om een sedentaire levensstijl te voorkomen

Ondanks alle voordelen van 10 minuten per dag hardlopen, moet je niet vergeten dat je, net als bij elke andere sport, een aantal principes moet toepassen bij het beoefenen ervan. Hieronder volgt een lijst van de belangrijkste:

  • Doe rekoefeningen en een warming-up vóór de training.
  • Draag schoenen die geschikt zijn voor hardlopen. Deze helpen de impact op je gewrichten te dempen.
  • Kies terrein dat geen abrupte veranderingen in helling bevat.
  • Als het de eerste keer is dat je gaat hardlopen, doe dat dan met een lage intensiteit. Verhoog het tempo op basis van je vooruitgang en je uithoudingsvermogen.
  • Hydrateer na afloop.
  • Stretch of masseer je spieren als je thuiskomt.

Het is ook belangrijk om overtraining te vermijden. Veel van de liefhebbers van deze trainingsvorm hebben de neiging om twee keer per dag te gaan trainen (‘s ochtends en ‘s middags). Op die manier werken ze 20 minuten af, wat prima is voor het verdelen van kracht of tijd. Het is echter noodzakelijk dat je een tijd voor herstel inlast.

Als je dit in gedachten houdt en al het andere toepast, verminder je de kans op blessures of andere hardloopproblemen. Zorg er natuurlijk voor dat je sportieve kleding draagt en geniet van elke seconde van je training.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Buist I, Bredeweg SW, Lemmink KA, Pepping GJ, Zwerver J, van Mechelen W, Diercks RL. The GRONORUN study: is a graded training program for novice runners effective in preventing running related injuries? Design of a Randomized Controlled Trial. BMC Musculoskelet Disord. 2007 Mar 2;8:24.
  • Lee DC, Pate RR, Lavie CJ, Sui X, Church TS, Blair SN. Leisure-time running reduces all-cause and cardiovascular mortality risk. J Am Coll Cardiol. 2014 Aug 5;64(5):472-81.
  • Matsunaga N, Imai A, Kaneoka K. Comparison of muscle synergies before and after 10 minutes of running. J Phys Ther Sci. 2017 Jul;29(7):1242-1246.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.