De soorten boeddhisme en hoe ze verschillen

Er wordt gezegd dat er drie hoofdstromingen in het boeddhisme zijn. Ze houden allemaal vast aan het geloof in de vier edele waarheden en het achtvoudige pad zoals gepredikt door de Boeddha. Ze verschillen echter in hoe ze dat pad moeten volgen.
De soorten boeddhisme en hoe ze verschillen

Laatste update: 04 mei, 2023

VoorHoewel niet-volgelingen het boeddhisme opvatten als een uniform geloofssysteem, is de waarheid dat het net zo divers is als elk ander. Zo kunnen we verschillende soorten boeddhisme vinden. Hoewel ze dezelfde doelen nastreven, verschillen ze in de manier waarop ze die bereiken.

Het boeddhisme is een van de belangrijkste godsdiensten ter wereld. Het ontstond 2.500 jaar geleden in India, met Siddhārtha Gautama Boeddha, en verspreidde zich in de daaropvolgende millennia over Azië en de rest van de planeet.

Deze leer omvat een verscheidenheid aan tradities, religieuze overtuigingen en spirituele praktijken die aan Boeddha worden toegeschreven. Het is echter een controversiële godsdienst geweest. Na de dood van de asceet ontstonden, in een poging zijn leer te bestendigen en zijn voorbeeld te eren, verschillende soorten boeddhisme.

Hieronder volgt een korte presentatie van de leer van deze leer en de verschillende soorten boeddhisme die ervan zijn afgeleid.

Boeddha en zijn filosofie

Siddhārtha Gautama was een hindoeïstische prins uit de 5e eeuw voor Christus die zich bij het zien van arme en stervende mensen realiseerde dat het menselijk leven lijden is. Van daaruit deed hij afstand van zijn rijkdom en wijdde zich aan ascese en bereikte verlichting door de vergankelijkheid te erkennen die inherent is aan alle aspecten van het leven en te begrijpen hoe het geleefd kan worden zonder lijden.

Zo ontwikkelde hij het concept van deVier Edele Waarheden , volgens welke lijden in het leven wordt veroorzaakt door gehechtheid aan dingen. En het achtvoudige pad, dat verwijst naar de spirituele discipline die gevolgd moet worden om zich te bevrijden van gehechtheid en de pijn van verlangen en verlies.

In die zin geloven boeddhisten dat het menselijk leven een cyclus is van lijden en wedergeboorte (zielen worden opnieuw geboren in verschillende lichamen, afhankelijk van hoe ze zich in vorige levens hebben gedragen). Als men echter een staat van verlichting (nirvana) bereikt, is het mogelijk voorgoed aan deze cyclus te ontsnappen.

Boeddha predikte zijn leer vanaf het moment dat hij verlichting bereikte tot aan zijn dood op 80-jarige leeftijd. Voor zijn dood vroeg de asceet zijn discipelen geen leider te kiezen, maar hun eigen pad te volgen. Daarnaast om zijn stoffelijk overschot te ruste te leggen in een stoepa op een kruispunt.

Geen van zijn verzoeken werd echter ingewilligd. Zijn discipelen organiseerden zich snel in groepen, geleid door een leider, en verdeelden zijn overblijfselen, waarbij ieder een plaats koos om ze in een stoepa te leggen.

Vervolgens ontstonden er doctrinaire verschillen onder de volgelingen van de Boeddha. Dit leidde tot verdere verdeeldheid binnen de gemeenschap.

Boeddha
Hoewel de Boeddha verzocht dat er geen leiders onder zijn volgelingen zouden zijn, werd hieraan niet voldaan en werd de leer door verschillende groepen aangepast.

Soorten boeddhisme

In grote lijnen zijn er  drie hoofdtypen boeddhisme:

  • Theravada.
  • Mahayana
  • Vajrayana.

Ze handhaven allemaal het geloof in de Vier Edele Waarheden en het Achtvoudige Pad zoals gepredikt door de Boeddha. Ze verschillen echter in de manier waarop dat pad wordt gevolgd.

Theravada

Theravada is de oudste vorm van boeddhisme die bestaat en wordt vertaald als de “weg van de ouderen.” Deze school is gebaseerd op de Pali Canon, die verwijst naar de verzameling van de vroegste leringen en verhandelingen van de Boeddha.

In feite kan Theravada worden beschouwd als de meest conservatieve vorm van boeddhisme, omdat het de oudste leringen van de Boeddha volgt en geen nieuwe geschriften toevoegt. Het heeft tot doel bevrijding te cultiveren en eenArhat (iemand die nirvana heeft bereikt) te worden, zonder de verplichting anderen het pad naar verlichting te leren.

Hoewel, je kunt het wel doen als je daarvoor kiest. Maar in tegenstelling tot het Mahayana boeddhisme is het doel niet om een spirituele gids te worden, maar om zichzelf te bevrijden van samsara (de eeuwige herhaling van reïncarnatie en dood).

Het Theravada-boeddhisme is verdeeld in een clerus van monniken en een congregatie van leken, waarbij de monniken geacht worden spiritueel verder ontwikkeld te zijn dan de rest.

Binnen de afzonderlijke tradities richten de leraren zich op verschillende praktijken die tot ontwaken leiden. Sommige tradities moedigen het herhaaldelijk lezen van de Suttas aan. Andere tradities richten zich op geconcentreerde meditatie om naar ontwaken toe te werken.

Theravada is het populairst in Zuidoost-Azië, in landen als Thailand, Birma (Myanmar), Cambodja en Laos.

Mahayana

Mahayana, wat “groot voertuig” betekent, is de grootste school van het boeddhisme. Het is populair in veel landen in Azië, waaronder Nepal, Tibet, Japan, China, Taiwan, Korea, Vietnam en Mongolië.

De Mahayana-school gelooft dat alle mensen een Boeddhanatuur bezitten en een transcendent bewustzijn kunnen bereiken. Het doel van de beoefening is niet het bereiken van verlichting voor zichzelf, maar het cultiveren van Boeddha-kap voor alle mensen.

Om deze reden leggen veel adepten de Bodhisattva-geloften af. Dat is de belofte naar deze wereld terug te keren totdat alle levende wezens vrij zijn van lijden.

In tegenstelling tot Theravada bevatten veel Mahayana-tradities leringen buiten de Pali-canon. Binnen deze school waren er vele vereerde leraren en soetra’s. Deze omvatten populaire leringen, zoals de Lotus Soetra of de Hart Soetra.

Meditatiebeoefening omvat ook meer gezangen en mantra’s. Vooral in de Tibetaanse tradities.

Vajrayana

Vajrayana (“diamanten voertuig”) wordt zo genoemd vanwege de associatie van verlichting met een onverwoestbare substantie. Sommigen beschouwen deze school als een variant van het Mahayana. Andere geleerden stellen echter dat het een specifiek type boeddhisme is.

In zowel het Theravada- als het Mahayana-boeddhisme besluit men het pad te volgen, aanvaardt men deVier Edele Waarheden en het Achtvoudige Pad als legitiem, en legt men zich toe op een spirituele discipline die tot verlichting zal leiden, waarbij men afziet van nutteloze gewoonten.

In het Vajrayana-boeddhisme gaat men er echter van uit dat we allemaal een boeddhanatuur hebben. Mahayana bevestigt dit ook, maar in Vajrayana hoeft men dit alleen te beseffen om volledig te ontwaken.

Daarom hoeft een adept niet onmiddellijk slechte gewoonten op te geven om aan het pad te beginnen. Ze hoeven zich alleen maar toe te leggen op het volgen ervan. Dan zal het verlangen naar schadelijk of ongezond gedrag geleidelijk vervagen.

Met andere woorden, in plaats van afstand te nemen van het verlangen, loopt men er doorheen en laat men de gehechtheid varen. Net als in het Mahayana boeddhisme richt de Vajrayana school zich op het worden van een Bodhisattva. Vooral om anderen te begeleiden.

De Dalai Lama, vaak beschouwd als de geestelijk leider van alle boeddhisten, is technisch alleen de geestelijk leider van de Vajrayana school. Zijn opvattingen sluiten aan bij deze school van het boeddhisme.

Wellicht vind je dit artikel ook interessant:
Ontdek het interessante verband tussen boeddhisme en mindfulness

Dalái Lama
Bepaalde beelden van het boeddhisme kunnen voor niet-ingewijden verwarrend zijn. Maar we moeten weten dat niet alle monniken tot dezelfde congregatie behoren of dezelfde leer volgen.

De soorten boeddhisme zijn latere interpretaties

Op dit moment is het onmogelijk te bepalen welke van de soorten boeddhisme het meest trouw is aan Boeddha’s visie. De meester liet niets op schrift achter. Hij leefde volgens zijn overtuigingen en probeerde anderen te helpen hun lijden te overwinnen.

De eerste boeddhistische teksten werden eeuwen na de dood van de Boeddha geschreven door zijn volgelingen. Hoe dan ook, het feit blijft dat Siddhārtha Gautama een geloofssysteem heeft gesticht dat meer dan 500 miljoen volgelingen heeft. En, dat al eeuwenlang mensen een pad naar spirituele vrede biedt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.