De sleutels tot een goede visuele hygiëne

Bij visuele hygiëne gaat het om heel eenvoudige maatregelen zoals het letten op je houding achter de computer en aandacht besteden aan de verlichting op de werkplek. Lees meer over dit onderwerp in dit artikel!
De sleutels tot een goede visuele hygiëne

Laatste update: 28 juli, 2022

Veel mensen weten niet wat de sleutels tot een goede visuele hygiëne zijn. Hoewel de naam misschien een beetje verwarrend is, verwijst dit niet naar het schoonmaken van je ogen. Het is een medisch concept dat verder gaat dan dat. Het zijn een aantal eenvoudige regels die kunnen helpen om problemen met je gezichtsvermogen te voorkomen.

Met andere woorden, visuele hygiëne bestaat uit het aanleren of veranderen van bepaalde gewoonten, zoals de afstand tussen je ogen en je boek, om goed voor je gezichtsvermogen te zorgen. Dit kan ook wel visuele ergonomie worden genoemd  (Engelse link).

Deze normen voor visuele hygiëne zijn tegenwoordig nog belangrijker dan vroeger. Dat komt omdat we in deze moderne tijden bijna al onze dagen kijkend op mobiele apparaten en computerschermen doorbrengen. Dit kan zowel voor werk als gewoon uit gewoonte het geval zijn.

Dit alles maakt ons gezichtsvermogen steeds problematischer. Het grootste deel van de bevolking heeft op een bepaald moment in hun leven een bril nodig, of lijdt aan een of ander probleem, zoals vermoeide ogen, bijziendheid of iets anders.

Daarom leggen we in dit artikel uit wat visuele hygiëne inhoudt en welke simpele regels je kunnen helpen bij het voorkomen of verminderen van gezichtsproblemen. Lees verder om de sleutels tot een goede visuele hygiëne te ontdekken.

Visuele hygiënenormen voor werk

Een werknemer die er moe uitziet

Momenteel zijn de meeste banen op kantoor en moet je achter een computer of een scherm zitten. Daarnaast brengen kinderen vanaf zeer jonge leeftijd uren en uren door voor een scherm en kijken naar schoolborden in de klas.

Dit betekent dat we gedurende al die uren voortdurend ons ogen belasten. We letten daarbij ook vaak niet voldoende op onze houding en laten onze ogen ook niet rusten. Dit alles kan optellen en uiteindelijk ons gezichtsvermogen schaden.

Visuele hygiëne bij het lezen en schrijven vereist slechts een paar zeer eenvoudige regels. Als je ze aanleert zul je na verloop van tijd merken dat je ogen je aan het eind van de dag niet meer zoveel ongemak bezorgen. Misschien merk je zelfs dat je zicht is verbeterd. Enkele van deze regels zijn bijvoorbeeld:

  • Je moet op de houding letten. Dit is vooral belangrijk als het om kinderen gaat, omdat de gewoonte om in een slechte houding te zitten in de toekomst zijn tol kan eisen. Idealiter zit je rechtop in een stoel. Je voeten moeten de grond raken en je moet niet voorover buigen.
  • De eerste regel leidt ons naar de andere: je moet je werkplek goed kiezen. Het is essentieel dat de stoel en het bureau die we gebruiken goed bij ons passen. Sommige experts raden aan om een stoel te gebruiken die in hoogte verstelbaar is en dat de tafel kan worden gekanteld op basis van je voorkeuren.
  • Ten slotte moeten we voor een goede visuele hygiëne ook zorgen voor de verlichting. Werken met weinig licht zorgt ervoor dat we gaan turen, terwijl een zeer intens licht onze ogen juist kan irriteren. We moeten verlichting gebruiken die niet rechtstreeks in onze ogen komt en geen reflecties op het papier of scherm veroorzaakt.

Welke andere richtlijnen voor visuele hygiëne zijn er?

Een vrouw doet oefeningen voor een laptop

Een van de belangrijkste manieren om goed voor onze visuele hygiëne te zorgen, is door voldoende pauzes te nemen. Je ogen regelmatig laten rusten tijdens het werk of studie is absoluut noodzakelijk. Pauzeren stelt onze geest in staat om zijn prestaties te verbeteren, en dat is niet anders voor onze ogen en ons gezichtsvermogen.

Als we een tijdje naar een object in de buurt kijken, worden onze ogen moe. Daarom is het altijd aan te raden om elk half uur werk een kleine pauze in te lassen. Zelfs een minuut je ogen sluiten kan al genoeg zijn om je ogen te laten rusten.

Aan de andere kant is bij visuele hygiëne de afstand waarop we ons bevinden ten opzichte van wat we willen zien een belangrijke factor. Het beste advies als het om een boek of een scherm gaat, is om een afstand aan te houden van ten minste de lengte van onze onderarm.

Het is echter niet alleen de werkplek die zorg en aandacht nodig heeft. Eenvoudige en alledaagse bezigheden, zoals televisie kijken, zijn ook cruciaal bij het denken aan de sleutels tot visuele hygiëne. In dit geval is het vooral belangrijk om de afstand tot de tv in de gaten te houden. Die moet ongeveer zeven keer zo groot zijn als de afmeting van het scherm.

Ten slotte

Visuele hygiëne omvat dus een reeks zeer eenvoudige regels en adviezen, waaronder het zorgen voor onze houding als we een boek lezen of een computer gebruiken. Deze helpen ons om ons zicht te verbeteren en problemen later in het leven te voorkomen.

Het belangrijkste is echter om bij vragen over visuele problemen altijd het advies van je huisarts of een oogarts in te winnen. Deze artsen zijn het meest geschikt om je visuele hygiëne en gezichtsvermogen te beoordelen en kunnen specifiek advies geven over wat het beste voor jou is.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.