De meestvoorkomende keelaandoeningen

De meestvoorkomende keelaandoeningen zijn die vaak voorkomen, vooral bij kinderen. Hun behandeling is eenvoudig, maar we moeten de verleiding weerstaan om aan zelfmedicatie te doen.
De meestvoorkomende keelaandoeningen
Mariel Mendoza

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Mariel Mendoza.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

De meestvoorkomende keelaandoeningen zijn over het algemeen mild en treffen vooral de keelholte en het strottenhoofd. Er wordt echter veel belang aan gehecht, omdat ze met het misbruik van medicijnen verband kunnen houden, met name antibiotica.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (Engelse link) gebruikt naar schatting 50 tot 60% van de bevolking zelfmedicatie. Dit is een zeer gevaarlijke praktijk en we zullen je later in dit artikel vertellen waarom.

Wat is de oorsprong van keelaandoeningen?

De oorsprong van keelaandoeningen kan besmettelijk of niet-besmettelijk zijn. Besmettelijke aandoeningen omvatten aandoeningen die het gevolg zijn van virussen, bacteriën of schimmels.

Volgens de Spanish Society of Otorhinolaryngology (SEORL) zijn de meestvoorkomende keelaandoeningen het gevolg van virussen. Aandoeningen veroorzaakt door bacteriën komen ook vaak voor.

Keelaandoeningen van niet-besmettelijke oorsprong kunnen allergisch, irriterend of traumatisch zijn. Een veelvoorkomende oorzaak van deze groep aandoeningen is de irritatie die gastro-oesofageale reflux kan veroorzaken.

Meestvoorkomende keelaandoeningen: faryngitis en tonsillitis

Keel met witte vlekken

Zowel een faryngitis als tonsillitis zijn aandoeningen van de keelholte en kunnen acuut of chronisch zijn. De mate van betrokkenheid en het getroffen gebied bepaalt of het tonsillitis of rhinofaryngitis is.

Aan de andere kant, als het getroffen gebied meer algemeen is, wordt dit faryngitis of faryngotonsillitis genoemd. De oorsprong van 80% van de faryngitis is viraal, hoewel deze processen in een aantal gevallen kunnen evolueren, waardoor een bacteriële superinfectie ontstaat.

Van de virale infecties komen de infecties die het gevolg zijn van griep en verkoudheid het meest voor. Aan de andere kant worden bacteriële infecties meestal door groep A-streptokokken veroorzaakt.

Symptomen

In de kindertijd hebben de symptomen van deze aandoeningen met de leeftijd te maken. De kinderbevolking wordt in verschillende groepen ingedeeld: zuigelingen, kleuters en kinderen in de schoolgaande leeftijd. Over het algemeen lijken de symptomen die volwassenen ervaren sterk op die van schoolgaande kinderen. Veelvoorkomende symptomen zijn de volgende:

  • Droog gevoel
  • Slijm
  • Bonzende pijn
  • Je keel moeten schrapen

Diagnose en behandeling

Het is belangrijk om onderscheid tussen virale en bacteriële infecties te maken, omdat hun frequentie, behandeling en ernst verschillend zijn. Je kunt door de symptomen ervan het ene type aandoening van het andere onderscheiden. Over het algemeen zijn virussen echter de oorzaak van de meeste infecties en daarom is voor hun behandeling geen antibiotica nodig.

Zolang de aandoening aanhoudt, moet je veel water drinken. Tegelijkertijd moet je roken en alcoholgebruik vermijden, evenals plotselinge temperatuurveranderingen. Het is een goed idee om een reeks maatregelen te nemen die je kunnen helpen om de verspreiding van infecties te voorkomen, waaronder de volgende:

  • Gebruik wegwerpdoekjes.
  • Bedek je mond en neus met de binnenkant van je elleboog als je hoest of niest.
  • Vermijd het aanraken van je ogen.
  • Was je handen met zeep en water.

Je kunt de symptomen met medicijnen zoals pijnstillers, koortswerende middelen en ontstekingsremmende geneesmiddelen verlichten. Deze kunnen onder andere het algemeen ongemak, keelpijn en pijn verlichten.

De meestvoorkomende keelaandoeningen: laryngitis

Meisje krijgt een keelonderzoek

Een van de meestvoorkomende keelaandoeningen is laryngitis, die het strottenhoofd aantast, het orgaan dat je stem produceert. Wanneer dit orgaan ontstoken is, hetzij als gevolg van een infectie of als gevolg van irriterende stoffen, veroorzaakt dit een vernauwing van het strottenhoofd. Dit kan op zijn beurt tot veranderingen in de ademhaling en je stem leiden.

Laryngitis kan acuut of chronisch zijn. De meestvoorkomende is acute laryngitis van virale oorsprong, die vaker bij kinderen tussen 3 maanden en 3 jaar oud voorkomt. De chronische aandoening is echter meer typerend voor volwassenen. De redenen waarom acute laryngitis vaker voorkomt bij kinderen zijn onder andere de volgende:

  • Het immuunsysteem is nog niet volgroeid.
  • Een kleine diameter van het strottenhoofd.
  • Het gemak waarmee oedeem en strottenhoofdkrampen kunnen optreden.

Symptomen en behandeling

Een laryngitis kan verschillende soorten symptomen veroorzaken. De symptomen van een laryngitis zijn zeer karakteristiek en omvatten onder andere de volgende symptomen:

  • Metaalachtige hoest
  • Heesheid
  • Keelpijn
  • Kortademigheid
  • Af en toe een matige koorts

Behandeling

Je moet een reeks maatregelen nemen om het proces te verlichten, zoals het vermijden van het forceren van je stem, het vermijden van spreken of het zo min mogelijk doen. Je moet bovendien je vochtinname verhogen om de eliminatie van secreties te vergemakkelijken.

Nooit aan zelfmedicatie doen

Wanneer zich milde keelaandoeningen manifesteren, dan moet je zelfmedicatie altijd vermijden. Het ongepaste gebruik van medicijnen zoals antibiotica leidt uiteindelijk tot resistentie tegen deze medicijnen (Engelse link) en resistentie tegen deze medicijnen is een wereldwijd probleem voor de volksgezondheid.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Piñeiro R, Hijano F, Alvez F, Fernández A et al. Documento de consenso sobre el diagnóstico y tratamiento de la faringoamigdalitis aguda. An Pediatr (Barc). 2011;75(5):342.e1-13.
  • Arroba M. Laringitis aguda (Crup). Anales de Pediatría. 2003;1(S1):55-61.
  • Gamboa J, Sistiaga J, Wills D, Rivera T. Enfermedades inflamatorias laríngeas y faríngeas del adulto. Medicine (Madr). 2011 Nov;10(91):6190-6198.
  • Font E. Faringitis y amigdalitis: tratamiento etiológico y sintomático. Offarm: Farmacia y Sociedad. 2001;20(10):71-78.
  • Vazel L, Martins C, Potard G, Marianowski R. Faringitis crónicas. EMC – Otorrinolaringol. 2005;34(2):1–7.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.