De KiVa-methode voor pesten en treiteren op school

De sleutel tot het beëindigen van pesten is bewustwording en het mobiliseren van schoolgenoten om stelling te nemen. Dit is wat de KiVa-methode, een effectief anti-pestprogramma, voorstelt.
De KiVa-methode voor pesten en treiteren op school
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 23 januari, 2023

Pesten is een van de grootste sociale problemen van deze tijd. Kinderen en jongeren worden vaak binnen en buiten de klas mishandeld, geïsoleerd en vernederd door hun leeftijdgenoten, zonder dat onderwijsinstellingen adequate oplossingen kunnen bieden. De KiVa-methode voor pesten kwam naar voren als een innovatief en effectief voorstel om hier een einde aan te maken.

Volgens recente rapporten (Spaanse link) ontwikkelen 9 van de 10 kinderen die slachtoffer zijn van pesten uiteindelijk ernstige emotionele problemen, zoals angst, depressie of een laag zelfbeeld.

Deze kunnen jaren aanhouden, omdat de naweeën van het pesten wortel schieten in de zich ontwikkelende persoonlijkheid van het kind. De KiVa-methode wil de hele onderwijsgemeenschap erbij betrekken om pesten te voorkomen en vroegtijdig in te grijpen.

Wat is de KiVa-methode?

De KiVa-methode is een project in opdracht van het Finse Ministerie van Onderwijs. Het is ontwikkeld door een groep deskundigen op het gebied van kinderrelaties aan de Universiteit van Turku. Het werd in 2006 opgezet met het duidelijke doel een einde te maken aan pesten onder leerlingen.

De hoofdlijnen zijn gebaseerd op zowel preventie van pesten als interventie in gemelde gevallen. Wat onderscheidt het van andere methoden? De KiVa-methode legt de nadruk niet op het slachtoffer of de pester, maar op de groep medeleerlingen.

Als de hele onderwijsgemeenschap en vooral klasgenoten erbij betrokken kunnen worden, is het mogelijk de dynamiek te veranderen. Als leerlingen zich op één lijn stellen en een standpunt innemen ter verdediging van het slachtoffer, krijgt de agressor niet langer validatie van de groep; hij of zij krijgt geen steun of voordelen meer en staakt zijn of haar schadelijke acties.

Waaruit bestaat de KiVa-methode?

Kind wordt gepest
Als de pester geen bevestiging krijgt van zijn of haar leeftijdsgenoten, is het waarschijnlijk dat hij/zij besluit zijn/haar gedrag te stoppen.

De KiVa-methode is een georganiseerd protocol dat alle fasen van het proces aanpakt. Hoewel het hoofddoel preventie is, worden ook maatregelen overwogen voor het geval dat pesten zich voordoet.

Preventie

Het is gebruikelijk dat veel leerlingen reageren op het pesten van hun leeftijdsgenoten door te lachen. Een ander aanzienlijk percentage heeft de neiging te zwijgen uit angst voor vergelding en druk van leeftijdgenoten (Engelse link). De KiVa-methode wil leerlingen informeren, bewust maken en mobiliseren om stelling te nemen.

Om dit te bereiken is een gestructureerd programma gemaakt dat in verschillende fasen wordt uitgevoerd. Dit gebeurt als kinderen tussen de 7 en 9 jaar oud zijn, als ze tussen de 10 en 12 jaar oud zijn, en ten slotte als ze tussen de 13 en 15 jaar oud zijn.

Het protocol bestaat uit 20 lessen die gedurende het schooljaar worden gegeven. Daarin krijgen kinderen les over de verschillende soorten pesten en de gevolgen ervan.

Ook gaan de lessen in op de invloed die ze zelf kunnen hebben om het te voorkomen of te stoppen. Door middel van lezingen, discussies, opdrachten en rollenspellen verkennen de leerlingen belangrijke onderwerpen als empathie, sociale vaardigheden en teamwerk.

Bovendien krijgen de leraren materiaal om mee te werken en instructies over hoe te handelen in gevallen van pesten. Daarnaast krijgen gezinnen hulp om te weten hoe ze kunnen herkennen of hun kinderen betrokken zijn bij gevallen van pesten.

We denken dat je misschien ook geïnteresseerd bent om dit artikel te lezen:
Pesten bij kinderen: het kan iedereen overkomen

Interventie

Enkele van de belangrijkste maatregelen om toe te passen om op te treden bij gevallen van pesten zijn de volgende:

  • Er wordt een virtuele brievenbus opgezet waar leerlingen anoniem pestsituaties kunnen melden.
  • Wanneer een leraar een geval vermoedt, controleren en onderzoeken verschillende leraren de situatie. Ze grijpen in door met zowel de pester als het slachtoffer te praten.
  • Wanneer een pestsituatie wordt ontdekt, worden verschillende medeleerlingen in de omgeving van het slachtoffer (vooral leerlingen die een goede status hebben in de klas) aangemoedigd om actief hun steun te bieden aan hun leeftijdsgenoot.

 

Welke resultaten heeft de KiVa-methode laten zien?

Sinds het ontstaan ervan is de KiVa-methode getest in een veelheid van onderzoeken en een groot nationaal gerandomiseerd onderzoek, met prachtige en bemoedigende resultaten (Engelse link). Het grootste onderzoek werd uitgevoerd in Finland. Daar onderzocht men 234 scholen in het land en 30.000 leerlingen in de leeftijd van 7 tot 15 jaar.

Uit de resultaten bleek dat pesten in 79% van de scholen was verdwenen. Bovendien waren de totale incidentie en het aantal pestslachtoffers in de rest verminderd.

Anderzijds lijkt deze methode ook andere gunstige effecten te hebben. Gebleken is dat de toepassing van deze methode de motivatie van de leerlingen verhoogt. Ook verbetert het de onderlinge coëxistentie en hun emotionele welzijn. Bovendien zullen de kinderen die getraind zijn in essentiële waarden later waarschijnlijk waardevolle leden zijn van een rechtvaardiger samenleving.

Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je het ook leuk om te lezen:
Het belang van praten over zelfmoord en enkele tips

Wat je in gedachten moet houden

Blije kinderen
Het is bewezen dat de KiVa-methode het welzijn van kinderen verbetert, wat een gezonde groepsdynamiek bevordert.

De KiVa-methode is het meest bestudeerde anti-pestprogramma ter wereld. Het maakt al deel uit van meer dan 90% van de scholen in Finland. Het is geëxporteerd naar verschillende landen, zoals Frankrijk, België, Zweden en de Verenigde Staten, en heeft geweldige resultaten opgeleverd. Toch heeft dit protocol nog niet alle scholen ter wereld bereikt.

Om het in een onderwijscentrum toe te passen is het essentieel dat het land deel uitmaakt van het KiVa-netwerk. Om de methode toe te passen, is het nodig om specifieke materialen en training aan leraren aan te bieden.

Ondanks het bovenstaande is het waarschijnlijk dat de KiVa-methode zich zal blijven uitbreiden naar steeds meer scholen, regio’s en landen, omdat het al bewezen heeft een effectief en relatief eenvoudig alternatief te zijn om uit te voeren. Als dit project ons iets leert, dan is het dat het beëindigen van pesten een kwestie is die ons allemaal aangaat.

Enkele wereldwijde cijfers over pesten

Volgens het rapport dat is gepresenteerd door een organisatie die zich toelegt op het bestuderen van pesten wereldwijd, de internationale niet-gouvernementale organisatie ‘Pesten zonder Grenzen’, zijn tussen januari 2020 en december 2021 de gevallen van pesten exponentieel toegenomen.

De cijfers die door de genoemde NGO zijn gepresenteerd, benadrukken dat het land met de meeste gevallen van pesten Mexico is. Daar krijgt 7 op de 10 kinderen en jongeren te maken met pesten. In de VS zijn de aantallen 6 op de 10, gevolgd door China.

De organisatie van de Verenigde Naties stelt op haar beurt dat de “ongekende toename van schermtijd en het samengaan van de online en offline wereld” hun kwetsbaarheid voor pesten en cyberpesten heeft vergroot (UN News, 2020 – Engelse link).

Uit gegevens van zeven landen in Europa (Spaanse link) blijkt dat het percentage kinderen van 11-16 jaar die internet gebruiken en cyberpesten hebben meegemaakt, is gestegen van 7% in 2010 tot 12% in 2014 (Unicef, 2020).

In Spanje (Spaanse link) werden in 2017 meer dan duizend gevallen gemeld, waarbij een variatie van 11,65% ten opzichte van het voorgaande jaar werd gemeld.

In de afgelopen jaren, verwijst (Spaanse link) ANAR, is het aantal telefoontjes van zowel volwassenen als minderjarigen in verband met pesten verveelvoudigd, en van 2014 tot 2016 nam het aantal gevallen dat door de ANAR werd bijgewoond met 240% toe.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.