De grenache-druif: kenmerken en eigenschappen

De grenache-druif kenmerkt zich als een zeer veelzijdig product. Ontdek vandaag nog alle voordelen!
De grenache-druif: kenmerken en eigenschappen

Laatste update: 10 maart, 2023

De grenache-druif is een vrucht die wordt geassocieerd met de productie van wijnen van gemiddelde kwaliteit, waarvan de faam de laatste jaren is toegenomen. Hij heeft een Aragonese oorsprong en heeft zich snel over heel Spanje en de rest van de wereld verspreid.

Het is een vrucht die bestand is tegen extreme temperaturen en zich aanpast aan arme gronden, wat de teelt ervan vergemakkelijkt. Hij is bestand tegen hitte en kan op grote hoogte worden aangeplant.

Voordat we beginnen, moeten we erop wijzen dat druiven een product zijn met een hoge concentratie antioxidanten. Het is altijd beter om ze rauw te consumeren dan in hun wijnvorm. Een deel van de polyfenolen wordt tijdens het productieproces van de alcoholische drank geoxideerd, waardoor de antioxiderende werking afneemt.

Misschien ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
De voordelen van het dagelijks drinken van wijn

Kenmerken van de grenache-druif

Druiven en wijn
Van veel druiven, zoals de Grenache-druif, is een groot deel van de productie bestemd voor wijnen.

De grenache-druif wordt gekenmerkt door zijn veelzijdigheid. Hij kan als zodanig worden geconsumeerd of worden gebruikt voor verschillende wijnen, waarvan sommige zeer gewaardeerd worden.

Hij is goed bestand tegen oxidatie en kan in grote hoeveelheden worden geproduceerd. Het komt voor in alle regio’s van Spanje, behalve in Galicië, Asturië en de Canarische Eilanden.

Het wordt gebruikt om jonge wijnen te maken met het aroma van vers gemalen peper. De rijping van deze wijnen is kort, maar ze weten een aantrekkelijke kleur en een aroma van rijp fruit te behouden.

Over het algemeen zijn het ronde en aangename wijnen met een hoge aromatische intensiteit. Ze hebben ook een goed rijpingsvermogen. Er is zelfs een wereldwijde competitie voor wijnen gemaakt van deze druif.

Soorten

Er zijn 3 belangrijke soorten van de grenache-druif:

  • De eerste is kenmerkend voor Aragón. Het is de rode variant die wordt beschouwd als een van de meest aangeplante in Spanje. Hij komt ook veel voor in buurland Frankrijk. Hij wordt gebruikt voor rode, rosé of zoete wijnen. Er kunnen zelfs aromatische wijnen van gemaakt worden met een lage kleurintensiteit en een hoog alcoholgehalte.
  • Garnacha Blanca is een mutatie die zich goed aanpast aan hete, droge klimaten. Hiervan worden aromatische en fruitige, volle witte wijnen verkregen. Ook hun alcoholgehalte is hoog. Ook de kleur die uiteindelijk wordt verkregen lijkt op goudgeel.
  • Ten slotte hebben we de helderpaarse Garnacha Tintorera. De daaruit verkregen wijnen hebben veel kleur en een droog extract. Hij wordt meestal gebruikt om te blenden. Het eindresultaat behoudt een hoge zuurgraad, maar met een gematigd alcoholgehalte.

Je bent misschien ook geïnteresseerd in dit artikel:
Druiven: Een van de beste voedingsmiddelen voor de gezondheid van de nieren

Voordelen van Grenache-druiven

Vrouw eet een tros druiven
De consumptie van druiven wordt aanbevolen, zolang het op een evenwichtige manier gebeurt, zal het geen problemen veroorzaken.

De consumptie van rauwe Grenache-druiven levert een aantal gunstige gezondheidseffecten op. Van bijzonder belang is de concentratie van fytochemicaliën met antioxiderende capaciteit.

Deze kunnen de synthese van stikstofmonoxide in het lichaam opwekken, wat de werking van het hart- en vaatstelsel verbetert. Dit blijkt uit onderzoek (Engelse link) gepubliceerd in het tijdschrift Vascular Pharmacology.

Deze verbindingen kunnen ook de vorming van vrije radicalen neutraliseren, waardoor hun ophoping in de weefsels wordt voorkomen. Van dit mechanisme is aangetoond (Engelse link) dat het de incidentie van chronische en complexe pathologieën vermindert, wat een zeer positief langetermijneffect heeft.

Het onder controle houden van oxidatie en ontstekingen is de sleutel tot het vertragen van de verouderingsprocessen.

Verzorging

Ook moet worden opgemerkt dat druiven een grote hoeveelheid eenvoudige suikers leveren. Deze verbindingen zouden de bloedsuikerspiegel kunnen veranderen. Hun voortdurende consumptie in sedentaire contexten zou verband (Engelse link) kunnen houden met een hogere incidentie van metabole pathologieën, zoals diabetes.

De Grenache-druif is een wijdverspreide en gewaardeerde variëteit

De Grenache-druif heeft zich geleidelijk over heel Spanje verspreid, waardoor wijnen van hoge kwaliteit zijn ontstaan met zeer karakteristieke smaken. Zijn alcoholgehalte is hoog, maar dat betekent niet dat zijn organoleptische kwaliteiten niet goed zijn.

Je kunt er zowel witte als rode wijnen van krijgen. Er zijn dus drie verschillende variëteiten die de moeite waard zijn om te kennen.

Er moet rekening mee worden gehouden dat de beste manier om van de voordelen van deze vruchten te profiteren is ze rauw te consumeren. Als we het over wijn hebben, hebben we het over een drank met een toxisch gehalte, die de interne homeostase kan beïnvloeden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Siti HN, Kamisah Y, Kamsiah J. The role of oxidative stress, antioxidants and vascular inflammation in cardiovascular disease (a review). Vascul Pharmacol. 2015;71:40-56. doi:10.1016/j.vph.2015.03.005
  • Neha K, Haider MR, Pathak A, Yar MS. Medicinal prospects of antioxidants: A review. Eur J Med Chem. 2019;178:687-704. doi:10.1016/j.ejmech.2019.06.010
  • Yoshida Y, Simoes EJ. Sugar-Sweetened Beverage, Obesity, and Type 2 Diabetes in Children and Adolescents: Policies, Taxation, and Programs. Curr Diab Rep. 2018;18(6):31. Published 2018 Apr 18. doi:10.1007/s11892-018-1004-6

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.