Doe zwarte peper in de wasmachine!

Zwarte peper heeft toepassingen die verder gaan dan het verbeteren van de smaak van je gerechten. Wist je dat je zwarte peper kunt toevoegen aan je wasmachine? Hier laten we je zien hoe het helpt om voor je kleding te zorgen.
Doe zwarte peper in de wasmachine!

Geschreven door Facundo Martin Desimone

Laatste update: 01 november, 2022

Iedereen die nog nooit getuige is geweest van het langzaam vervagen van de kleuren van hun nieuwe kleding na een paar wasbeurten, mag zich gelukkig prijzen. Dit is echter een probleem dat meestal varieert afhankelijk van het soort stof en de zorg die je eraan geeft. Daarom willen we je vertellen waarom je zwarte peper in de wasmachine zou moeten doen!

Waarom moet je zwarte peper in de wasmachine doen?

Hele peperkorrels

Velen geloven dat het meewassen van zwarte peper in de wasmachine helpt om zeepresten in de machine te verwijderen. Bovendien helpt het om de kleur van donkere kleding te behouden.

Jarenlang gebruiken mensen zwarte peper als middel om de verwijdering van de resten van wasproducten te bevorderen. Anekdotisch bewijs toont aan dat zwarte peper als een soort schuurpapier werkt in de wasmachine. Daarom kan het, naast het gebruik van peper als smaakmaker, ook een goede optie zijn voor de verzorging van je kleding en je wasmachine.

Er wordt met name gezegd dat de eigenschappen van zwarte peper bijdragen aan het behoud van de originele kleuren van je kledingstukken. Er zijn zelfs mensen die beweren dat het voorkomt dat kleding zo veel kreukt.

Houd er rekening mee dat de tinten die het meest profiteren van dit ingrediënt, donkere tinten zijn, zoals blauw en zwart. Dus, ben je er klaar voor om deze hack een kans te geven en uit te proberen?

Je moet in gedachten houden dat het een onbewezen huismiddeltje is en daarom is er geen totale zekerheid dat het zal werken. Toch kun je het de volgende keer dat je gekleurde kleding wast proberen. Gebruik het echter niet voor het wassen van lichtgekleurde en witte kleding, omdat het dan ongewenste vlekken kan veroorzaken.

Mogelijk ben je ook geïnteresseerd in:
De beste tips om wollen kleding te wassen

Hoe gebruik je zwarte peper in de wasmachine?

Na het bovenstaande te hebben gelezen ben je waarschijnlijk nieuwsgierig naar deze interessante wastruc. Je moet het echter op de juiste manier aanpakken om mogelijke problemen te voorkomen. Daarom geven we je in de volgende paragrafen stapsgewijze instructies over hoe je deze methode op de meest effectieve manier kunt toepassen.

  • Bereiding van de zwarte peper. Allereerst moet je de zwarte peper zo fijn mogelijk malen. Met andere woorden, zorg ervoor dat het volledig vermalen poeder is. Je kunt natuurlijk ook zwarte peper kopen die al in poedervorm vermalen is.
  • Bereid de wasbeurt voor met de zwarte peper. Zodra de zwarte peper vermalen is, moet je het in de wasmachine doen. Ongeveer twee eetlepels per wasbeurt is de aanbevolen hoeveelheid.
  • Zet de wasmachine aan. Tot slot zet je gewoon de wasmachine aan en kies je het gebruikelijke programma voor de kleding die je gaat wassen. De ophoping van zeepresten wordt tijdens het wassen verwijderd. Als het programma klaar is kun je je kleding drogen zoals je altijd doet.

Overige aanbevelingen om de kleur van je kleding te behouden

Vuile was in rieten manden

Azijn, zuiveringszout en zout zijn andere producten die kunnen helpen bij het verzorgen van kleding tijdens het wassen.

Het gebruiken van zwarte peper in de wasmachine is niet de enige manier om de kleur van kleding langer te behouden. Voor dit doel worden nu zelfs speciale wasmiddelen en producten vervaardigd. Als je echter de voorkeur geeft aan natuurlijke methoden, zijn er verschillende andere interessante trucs die je uit kunt proberen. Bekijk deze tip maar eens!

  • Om de kleuren van je favoriete kledingstukken levendig te houden, voeg je in een emmer 1/4 kopje zout per liter koud water toe. Doe de kledingstukken er vervolgens in en laat ze een nacht weken. Was tot slot zoals gewoonlijk.
  • Vergeet niet om altijd het wasvoorschrift van ieder kledingstuk te lezen. Afhankelijk van het type stof wordt een specifiek wasprogramma voorgesteld. Als je deze aanbevelingen in overweging neemt, kun je de kleur gedurende een langere periode behouden.
  • Als de kleuren van je kledingstukken vervagen, was ze dan met de hand, apart van de rest van je kleding. Week ze ook in een beetje water en schoonmaakazijn voor het wassen.
  • Probeer ze koud te wassen, want door het contact met heet water kunnen sommige kledingstukken hun kleur verliezen.
  • Om voor zowel de kleur als de kwaliteit van je stoffen te zorgen, voeg je 1/2 kopje zuiveringszout toe aan het wasprogramma. Dit ingrediënt heeft een vergelijkbare functie als zwarte peper in de wasmachine. En als je ook op zoek bent naar zachtheid, kies dan voor het toevoegen van 1 kopje witte azijn.

Wat moet je onthouden over deze wastrucs?

Zowel zwarte peper als andere natuurlijke ingrediënten lijken nuttige hulpmiddelen te zijn als het gaat om het wassen van kleding in de wasmachine. Houd er echter rekening mee dat dit trucs zijn die uit de populaire literatuur komen en daarom is er geen volledige zekerheid dat ze werken. Je kunt ze in ieder geval proberen volgens de instructies die we hierboven hebben gegeven.

Als je ervoor kiest om zwarte peper te gebruiken in de wasmachine, vergeet dan niet om dit alleen te doen als het tijd is om donkergekleurde kleding te wassen. Het wordt niet aanbevolen voor witte kledingstukken, omdat dit vlekken kan veroorzaken. Probeer het eens uit en laat ons weten hoe het gaat!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Escuela Agrícola Panamericana. Pimienta negra. Honduras 1998.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.