De voordelen van het dagelijks drinken van wijn

Veel dokters raden hun patiënten aan elke dag een glaasje rode wijn te drinken voor hun gezondheid, maar wat zijn de voordelen van elke dag een glas wijn drinken?
De voordelen van het dagelijks drinken van wijn

Laatste update: 15 mei, 2022

Heb je al gehoord over de vele voordelen van dagelijks een glas wijn drinken? Leer er alles over in dit artikel.

Een glas per dag: het speciale recept

Volgens deskundigen (Engelse link) is een glas wijn per dag goed voor je gezondheid. Wees echter voorzichtig want het gaat niet zomaar om elke wijn: het moet rode wijn zijn.

Verschillende studies bevestigen dat een glas rode wijn per dag veel hart- en vaatziekten helpt voorkomen, zowel bij mannen als bij vrouwen. Het kan ook ziekten en aandoeningen als diabetes, dementie, en osteoporose helpen voorkomen.

Hoewel wijn een van de oudste alcoholische dranken ter wereld is, hebben wetenschappers pas onlangs de verbazingwekkende voordelen ervan ontdekt.

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
Leer de geweldige voordelen van dagelijks wandelen kennen

De voordelen van het dagelijks drinken van wijn

Flessen wijn

Hieronder hebben we enkele van de bevestigde voordelen van het drinken van een glas rode wijn per dag op een rij gezet. Laten we ze eens bekijken.

Het helpt de schadelijke effecten van sigarettenrook te verminderen

Wijn kan de schade die tabak aan bloedvaten toebrengt reguleren door vasodilatatie. Bovenal heeft het positieve effecten op het endotheel, een laag cellen die de wrijving tussen lymfe- en bloedvaten en het hart verminderen.

Het helpt hart- en vaatziekten voorkomen

Dit is een van de bekendste effecten van rode wijn, zolang hij in goede mate en regelmatig gedronken wordt. Wetenschappers zeggen dat rode wijn de kans op coronaire ziekten vermindert door de productie van “slecht” cholesterol te verminderen en daarnaast die van de “goede” soort te verhogen.

Het heeft bloedverdunnende en bloedstollingsremmende effecten

Sporadische wijndrinkers hebben minder hoeveelheden fibrinogeen eiwit, een eiwit dat onder andere de vorming van bloedklonters bevordert.

Het kan helpen om atherosclerose voorkomen

Dit is een van de ziekten die veroorzaakt worden door de degeneratie van slagaders. Atherosclerose ontstaat wanneer de bloedvaten hun vermogen verliezen zich te ontspannen.

De alcohol in wijn helpt de bloedvaten om gezond te blijven door de vorming van stikstofmonoxide, een fundamentele stof bij de ontspanning van de bloedvaten.

Het helpt de bloeddruk in evenwicht te houden

Overmatige consumptie van alcohol veroorzaakt hoge bloeddruk. Het drinken van een klein glas wijn per dag heeft echter het tegenovergestelde effect, want het verlaagt de bloeddruk na een maaltijd bij mensen die aan dit probleem lijden.

Het kan helpen de ziekte van Alzheimer en dementie te voorkomen

Studies (Engelse link) hebben aangetoond dat resveratrol (een bestanddeel van rode wijn) neurobeschermende effecten heeft, die voorkomen dat deze aandoening zich ontwikkelt.

Waarom rode wijn?

Rode wijn

Veel mensen kunnen zich afvragen waarom het rode wijn moet zijn en niet een andere soort zoals rosé, witte en mousserende wijn. Er zijn veel redenen. Zo is het beter iets meer over deze drank te weten. Rode wijn wordt gemaakt met het sap van rode druiven. De trossen kunnen met de hand geplukt worden of met een schaar of speciale machines die van de wijnstok geplukt worden.

Wijn gemaakt van rode druiven bevat een zeer gezonde hoeveelheid polyfenolen (Engelse link). Deze schakelen vrije radicalen uit. Witte wijn bevat deze stoffen echter niet.

Afhankelijk van de soort druif, de hoeveelheid zon, de grond waar de trossen op groeiden, en de alcoholconcentratie, zal de wijn meer of minder polyfenolen bevatten. Dus waar wacht je nog op? Profiteer vanaf vandaag van de voordelen van dagelijks wijn drinken!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.