Symptomen en behandeling van atherosclerose

Atherosclerose is een aandoening van de bloedvaten die tot een hartaanval kan leiden. Daarom is het erg belangrijk om de risicofactoren te voorkomen en voor je bloedvaten te zorgen.
Symptomen en behandeling van atherosclerose

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 23 november, 2022

Atherosclerose is een aandoening van de bloedvaten die een opeenhoping van cholesterol op hun wanden veroorzaakt. Als gevolg hiervan worden de bloedvaten stijf en plakkerig, waardoor het risico op verstopping toeneemt.

Deze ziekte veroorzaakt hartaanvallen en beroertes. Om deze reden is het erg belangrijk om voor je bloedvaten te zorgen. Om dit te doen, moet je alle mogelijke risicofactoren vermijden, zoals:

 • obesitas
 • hoog cholesterol
 • een zittende levensstijl
 • roken

Dit is een ziekte die zich langzaam ontwikkelt en al op jonge leeftijd kan beginnen en kan vorderen. Het veroorzaakt geen symptomen en daarom is het moeilijk om te weten of je er last van hebt. Het kan alleen worden gedetecteerd met tests of als het een andere ziekte triggert.

Daarnaast, ondanks dat het een meervoorkomende ziekte is in ontwikkelde landen (het is een van de belangrijkste doodsoorzaken), positioneert het zich nu ook als een belangrijke doodsoorzaak in ontwikkelingslanden. Over het algemeen hebben mannen er meer last van dan vrouwen.

Hoe manifesteert atherosclerose zich?

Symptomen en behandeling van atherosclerose

Deze wijziging treedt op wanneer lipiden, zoals cholesterol en triglyceriden, zich op de wanden van de bloedvaten afzetten. Ook hopen ontstekingscellen die in het bloed zitten, bekend als leukocyten, zich op.

Naarmate deze stoffen zich ophopen op de aderwanden, zullen de cellen waaruit ze zijn opgebouwd uiteenvallen en een zogenaamde atheromateuze laesie kunnen veroorzaken.

Wanneer de laesie vordert, verschijnen er cholesterolkristallen en calciumafzettingen. In sommige gevallen knappen atheromateuze laesies en wordt er een bloedstolsel gevormd, die de ader kan verstoppen en een hartaanval kan veroorzaken. De doorgang van het bloed wordt namelijk onderbroken.

Symptomen van atherosclerose

Zoals we hierboven vermeldden, is het een ziekte die zich manifesteert zonder symptomen of tekenen. Het is dus erg gevaarlijk. Symptomen treden alleen op wanneer atherosclerose al vergevorderd is en het bloed moeite heeft om verschillende organen en weefsels te bereiken.

Symptomen van matige tot ernstige atherosclerose zijn afhankelijk van de aangetaste bloedvaten. Voorbeelden zijn:

 • Kransslagaders: patiënten kunnen in dit geval pijn op de borst hebben of druk voelen. Dit zijn typische tekenen van angina pectoris.
 • Cerebrale slagaders: deze patiënten hebben tekenen en symptomen van plotselinge zwakte van de ledematen, evenals spraakproblemen en tijdelijk verlies van gezichtsvermogen in één oog of slappe gezichtsspieren. Deze reeks symptomen duidt op een mogelijke voorbijgaande ischemische aanval die, indien niet goed behandeld, een beroerte kan worden.
 • Slagaders van de ledematen: in deze gevallen kunnen getroffen personen pijn in hun benen voelen tijdens het lopen.
 • Nierslagaders: artherosclerose van deze bloedvaten treedt op als gevolg van verhoogde bloeddruk of nierfalen.

Behandeling

 

Geblokkeerde aderen

Om deze aandoening te behandelen, zal de specialist voor elke patiënt een unieke behandeling aangeven, aangezien deze varieert onder andere afhankelijk van de leeftijd van de patiënt, de gezondheidstoestand en de plaats van het letsel.

Specialisten passen echter vaak enkele algemene maatregelen toe op alle patiënten. Ten eerste raden ze aan om bepaalde gewoonten, zoals voeding, te veranderen om het cholesterolgehalte te verlagen, te stoppen met roken en meer te bewegen.

Ten tweede, en waar nodig, schrijven specialisten behandeling met medicijnen voor, op basis van bloedverdunners om stolselvorming te helpen voorkomen.

Ze kunnen ook hun toevlucht nemen tot het gebruik van plaatjesaggregatieremmers die nuttig zijn om de ‘plakkerigheid’ van bloedplaatjes te verminderen. Andere medicijnen die worden gebruikt om deze aandoening te behandelen, zijn medicijnen die dienen om de bloeddruk en het cholesterolgehalte te verlagen.

Ten derde hebben sommige patiënten een chirurgische behandeling nodig. Er zijn twee chirurgische technieken:

 1. Angioplastiek. Het doel van deze procedure is om geblokkeerde slagaders te openen.
 2. Bypassoperatie. Dit is de techniek die wordt gebruikt bij patiënten met angina pectoris.

Altherosclerose is een van de belangrijkste vermijdbare en te voorkomen ziekten. Levensstijlen spelen een essentiële rol bij de ontwikkeling ervan. Daarom is regelmatig sporten, een gezond, uitgebalanceerd dieet volgen en uit de buurt blijven van slechte gewoonten de beste manier om dit te voorkomen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Marrupe, L. H. (2010). La coronariografía. Libro de La Salud Cardiovascular Del Hospital Clinico San Carlos y de La Fundacio BBVA.
 • Fernández-Miranda, C., Luis Aranda, J., Paz, M., Núñez, V., González, P. G., Díaz-Rubio, P., … Gómez Izquierdob, M. T. (2001). Aterosclerosis subclínica de la arteria carótida en pacientes con enfermedad coronaria. Medicina Clínica. https://doi.org/10.1016/S0025-7753(01)71864-7
 • Alvarez, B. G., & Docampo, M. M. (2005). Arteriosclerosis. In Measuring Immunity: Basic Biology and Clinical Assessment. https://doi.org/10.1016/B978-012455900-4/50316-0

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.