De gevolgen van je schuldig voelen over eten

Er zijn verschillende gevolgen van schuldgevoel over eten. We vertellen je wat ze zijn, waarom ze gebeuren, en hoe je ermee om kunt gaan.
De gevolgen van je schuldig voelen over eten
Maria Patricia Pinero Corredor

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Maria Patricia Pinero Corredor.

Laatste update: 24 november, 2022

Gevoelens en eten gaan vaak hand in hand. Het gebeurt bijna zonder dat we het beseffen, maar elke keer dat we eten, voelen we iets dat met ons eten te maken heeft. De negatieve gevoelens rond eten kunnen leiden tot de gevolgen van je schuldig voelen over eten.

Het schuldgevoel is het gevoel iets verkeerd te hebben gedaan, iets of iemand te hebben geschaad. Schuldgevoel over eten verwijst dus naar het gevoel dat je iets verkeerd hebt gedaan door een bepaald voedingsmiddel te eten of door de hoeveelheid die je hebt gegeten.

Wanneer voelen we ons schuldig over eten?

Net zoals we ons in het dagelijks leven schuldig voelen over sommige zaken in onze persoonlijke omgeving, kunnen we ons op het gebied van eten ook zo voelen. De meestvoorkomende oorzaken zijn te veel eten of een bepaald gerecht eten en je dan slecht voelen omdat je denkt dat je gaat aankomen.

De werkelijkheid is dat de gevolgen van je schuldig voelen over eten bestaan en psychische stoornissen omvatten. Dit zijn er enkele van.

Boulimia

Boulimia
Eetbuien bij boulimia zijn grenssituaties van eetbuien die gepaard gaan met schuldgevoel en gedrag om daarna calorieën te verliezen.

Ortiz stelt in zijn artikel Eetstoornissen (Spaanse link) dat boulimia een stoornis is waarbij de patiënt zich abnormaal hongerig voelt en dwangmatig eet in eetbuien. Maar dan voelt hij/zij zich schuldig en ongemakkelijk. Dit leidt tot braken, het nemen van laxeermiddelen of te veel sporten. Onder eetbuien verstaan we zeer korte episodes van snelle consumptie van voedsel en in zeer grote hoeveelheden.

Bovendien geeft de deskundige aan dat patiënten zich in periodes van overeten schamen voor hun gedrag, zodat ze zichzelf beloven het niet te herhalen. Het is dus een cyclus van eetbuien, gevolgd door schuldgevoelens en pogingen om de geconsumeerde calorieën te zuiveren. Er is een ontevredenheid met het lichaam en een intensivering van het restrictieve regime.

Boulimia kan complicaties veroorzaken zoals de volgende:

 • Uitdroging.
 • Ernstige gaatjes in het gebit.
 • Angst en depressie.
 • Afwezige menstruatie.
 • Drugsmisbruik en zelfbeschadiging.
 • Hart- en spijsverteringsproblemen.

We denken dat je misschien ook geïnteresseerd bent om dit artikel te lezen:
Sadorexia: een eetstoornis die steeds vaker voorkomt

Anorexia

Anorexia (Spaanse link) is een psychiatrische stoornis die wordt gekenmerkt door een weigering om een minimaal normaal gewicht te handhaven door beperking van de calorie-inname of overmatige uitgaven van energie bij het sporten. In deze gevallen veroorzaken schuldgevoel, obsessie, afwijzing en hoge competitiviteit een vicieuze cirkel.

De complicaties en lichamelijke veranderingen van deze ziekte zijn divers en op verschillende niveaus.

 • Aritmie.
 • Amenorroe.
 • Hypertensie.
 • Ondervoeding.
 • Haaruitval.
 • Atrofie van de nagels.
 • Gebrek aan aandacht en concentratie.
 • Veranderingen in de perceptie van honger en verzadiging.

Binge eating disorder

Dit is een stoornis waarbij iemand een veel grotere hoeveelheid voedsel eet dan normaal. Terwijl hij/zij buitenproportioneel eet, voelt hij/zij zich onbeheerst. In tegenstelling tot de andere problemen gaat het hier niet om het verbranden van calorieën.

In dit geval ervaart de persoon gevoelens zoals schaamte en schuld. Hun honger reageert op angst, ongemak en emotionele instabiliteit. Het verschijnsel emotionele honger (Spaanse link) ontstaat dan.

Dit is het type honger dat verschijnt als reactie op emotionele behoeften. Het manifesteert zich plotseling en aanhoudend. Het gevoel blijft aanhouden ondanks het eten.

Dit kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals de volgende.

 • Depressie
 • Slapeloosheid
 • Overgewicht
 • Spijsverteringsproblemen
 • Pijn in de gewrichten
 • Veranderingen inde menstruatiecyclus

Vind je dit artikel leuk? Misschien wil je dit artikel ook lezen:
Ik kan niet stoppen met eten: oorzaken en adviezen

Hoe om te gaan met schuldgevoel over eten?

Vrouw geeft over
Eetstoornissen beïnvloeden de spijsvertering en kunnen braken veroorzaken.

Dit proces omvat de hulp van professionals op psychologisch gebied, die de patiënt helpen zijn lichaam te begrijpen en dat geen enkel voedsel slecht is als het met mate wordt gegeten.

Bewust eten

Het wordt ook aanbevolen om bewust eten toe te passen om te proberen te begrijpen waarom de negatieve emoties die we voelen en de oorzaak van het interne conflict te vinden. Dit is een proces van eten terwijl we ons met al onze zintuigen bewust zijn van wat ons aanzet tot eten en hoe we dat waarnemen.

Fysiologische versus emotionele honger

Een andere maatregel die genomen kan worden om om te gaan met schuldgevoel over eten is het leren herkennen van fysiologische honger om emotionele honger te negeren. De eerste is de behoefte van ons lichaam aan voedingsstoffen. Op dat moment wordt een reeks signalen geactiveerd die ons laten weten dat het tijd is om te eten.

De tweede is de honger die signalen geeft vanuit de geest. Die doet het niet bij gebrek aan voedsel, maar is gericht op een specifiek voedingsmiddel.

Alleen eten om energie op te laden

In het algemeen wordt aanbevolen om alleen te eten om energie op te laden en, in geval van schuldgevoel, naar een geestelijk verzorger te gaan. Op deze manier kan mogelijk een aantal ernstige aandoeningen worden voorkomen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.