De eigenschappen van judasoor en zijn toepassingen

De consumptie van judasoor vermindert schijnbaar het risico op complexe ziekten door zijn antioxiderende capaciteit. Bovendien bevat het vezels, wat goed is voor de spijsvertering.
De eigenschappen van judasoor en zijn toepassingen
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Judasoor komt van nature voor in tropische klimaten. Hij komt veel voor in India en op eilanden in de Stille Oceaan. Hij komt echter ook in Nederland voor, en is vooral te vinden op de stammen van omgevallen bomen. Het is echter pas de laatste jaren dat men ze begon te kweken.

Deze paddenstoelen hebben veel gezondheidseigenschappen en worden daarom aanbevolen in een gezond dieet. Wij gaan je alles vertellen wat je moet weten over deze paddenstoel, zodat je kunt profiteren van zijn voordelen.

Voedingswaarde van judasoor

Deze paddenstoel is caloriearm, want hij bevat slechts 20 kcal per 100 gram. Hij levert enkele koolhydraten en een praktisch te verwaarlozen percentage eiwitten en vetten. Hij valt echter op door zijn concentratie vezels.

Paddenstoelen op een boomstam

Wat micronutriënten betreft, is het een hoge bron van onder andere:

  • natrium
  • kalium
  • calcium
  • fosfor

De meest opvallende eigenschap is echter de aanwezigheid van antioxidante fytonutriënten.

Culinaire toepassingen

Judasoor wordt vaak gebruikt voor sauzen. Je kan het ook toevoegen aan soepen en bouillons om de organoleptische eigenschappen te verbeteren.

Bovendien is het geweldig voor stoofschotels omdat het de smaak van vlees verhoogt. Paddenstoelen voegen kleur en specifieke smaken toe aan gerechten. Ze dragen ook bij aan een bijzondere, gelatineachtige textuur.

Gezondheidsvoordelen van judasoor

De consumptie van judasoor kan een aantal gezondheidsvoordelen met zich meebrengen. We zullen ze je uitleggen en aangeven of deze eigenschappen al dan niet wetenschappelijk onderbouwd zijn.

Vertraagt veroudering

Eetbare planten bevatten meestal fytonutriënten met een antioxiderende werking. Judasoor groeit op planten, dus het is geen uitzondering en heeft een reeks pigmenten die verantwoordelijk zijn voor zijn kleur. We kennen ze als anthocyanen.

Er zijn aanwijzingen dat deze verbindingen de vorming van vrije radicalen kunnen neutraliseren en zo het risico op het ontstaan van complexe ziekten kunnen verkleinen (Engelse link). Bovendien kunnen ze het begin van vroegtijdige veroudering vertragen.

Het kan de werking van het immuunsysteem verbeteren

Judasoor bevat een aanzienlijke hoeveelheid prebiotische verbindingen. Dit zijn niets meer dan oplosbare vezels die op darmniveau fermenteren. Het bevordert de groei van goede darmmicrobiota.

Vervolgens zou er een merkbare verbetering zijn in de werking van het immuunsysteem, volgens een studie gepubliceerd in Immunology and Cell Biology (Engelse link). Er bestaat namelijk een nauw verband tussen de afweer van het lichaam en de kwaliteit van de microbiota. Deze laatste fungeert als barrière tegen ziekteverwekkende micro-organismen.

Een paddenstoel op mos

Judasoor zou de lever kunnen beschermen

Dit is de meest controversiële claim. Er is echter enig bewijs dat verband houdt met de voortdurende toevoer van antioxidanten die de gezondheid van de lever lijkt te bevorderen (Engelse link). Dit komt omdat antioxidanten helpen bij het moduleren van ontstekingen en het neutraliseren van afvalstoffen die door de lever worden geproduceerd, waardoor de eliminatie ervan wordt vergemakkelijkt.

Contra-indicaties

Op dit moment zijn er geen bijwerkingen bekend van judasoor, dus het is een veilig product en het in de handel brengen ervan is in alle landen legaal.

Houd er rekening mee dat je ze goed moet wassen en koken voordat je ze eet, om eventueel aanwezige bacteriën of vuil te verwijderen. Dat is de beste manier om gezondheidsrisico’s te vermijden.

Manieren om het te bereiden

Zoals hierboven vermeld, is de beste manier om judasoor te bereiden door hem in kleine stukjes te snijden en toe te voegen aan sauzen, rijst, bouillons en soepen. Het geeft een goede hoeveelheid smaak en kleur en verbetert de organoleptische kenmerken van elk gerecht.

Het kan ook in gedroogde vorm worden gekocht. Laat het wel eerst weken voordat je het gaat koken, tenzij je het aan een soep of stoofpot toevoegt.

Judasoor is een geweldige aanvulling op elk dieet

Zoals je ziet, is judasoor goed voor je gezondheid, maar in veel landen wordt deze paddenstoel niet gegeten. Je kunt het echter in veel Oosterse en Aziatische gerechten vinden.

De meestvoorkomende vorm in westerse landen is ingeblikt of gedehydrateerd. Dat komt omdat deze processen de houdbaarheid van de paddenstoel verlengen zonder de organoleptische kenmerken al te zeer te veranderen. We moedigen je aan om het aan je maaltijden toe te voegen, het zorgt voor een andere toets en een aanzienlijke hoeveelheid antioxidanten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Winter AN, Bickford PC. Anthocyanins and Their Metabolites as Therapeutic Agents for Neurodegenerative Disease. Antioxidants (Basel). 2019 Aug 22;8(9):333
  • Pujari R, Banerjee G. Impact of prebiotics on immune response: from the bench to the clinic. Immunol Cell Biol. 2020
  • Farzaei MH, Zobeiri M, Parvizi F, El-Senduny FF, Marmouzi I, Coy-Barrera E, Naseri R, Nabavi SM, Rahimi R, Abdollahi M. Curcumin in Liver Diseases: A Systematic Review of the Cellular Mechanisms of Oxidative Stress and Clinical Perspective. Nutrients. 2018

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.