De Billingsmethode of baarmoederhalsslijm-methode: wat is het en wat zijn de risico's?

De Billingsmethode heeft het voordeel dat ze volkomen natuurlijk is en geen bijwerkingen veroorzaakt. Aan de andere kant vereist het veel discipline en doorzettingsvermogen van degenen die het gebruiken. En dan nog is het niet altijd effectief.
De Billingsmethode of baarmoederhalsslijm-methode: wat is het en wat zijn de risico's?
Leidy Mora Molina

Beoordeeld en goedgekeurd door de verpleegkundige Leidy Mora Molina.

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 23 januari, 2023

De Billingsmethode is een natuurlijke anticonceptietechniek. Het wordt, zoals elke anticonceptiemethode, gebruikt voor geboortebeperking. Het verschil is dat er in dit geval geen hormonen of hulpmiddelen in de baarmoeder worden gebruikt.

Deze methode is gebaseerd op de observatie en interpretatie van de kenmerken van het baarmoederhalsslijm. Aan de hand van deze veranderingen kan een vrouw vaststellen wanneer ze in haar vruchtbare periode zit en wanneer niet. De Billingsmethode wordt als relatief effectief beschouwd.

Naar schatting is de Billingsmethode bij perfecte toepassing 97% effectief. Omdat het volledig natuurlijk is, vermijdt het de mogelijke bijwerkingen die andere anticonceptiemethoden soms veroorzaken.

Wat is de Billingsmethode?

De Billingsmethode is een procedure waarmee je de conceptie kunt beheersen. Ze staat ook bekend als de “Billings ovulatiemethode” of ” baarmoederhalsslijmmethode (Spaanse link).” Ze is gebaseerd op gedetailleerde observatie van baarmoederhalsslijmpatronen tijdens de menstruatiecyclus.

Baarmoederhalsslijm verandert tijdens de menstruatiecyclus van kleur, textuur en hoeveelheid. Deze verandering is het meest merkbaar op de dagen dat de eisprong plaatsvindt. Dit komt omdat het lichaam de juiste omgeving moet creëren om een zwangerschap mogelijk te maken.

De sleutel tot de Billingsmethode is het leren herkennen van deze veranderingen in het baarmoederslijm. Dit komt via de vagina uit de baarmoederhals in de vorm van afscheiding. Door via deze afscheiding de vruchtbare dagen te herkennen, is het mogelijk te voorspellen wanneer er een grotere kans op zwangerschap is en wanneer niet.

Het is gebruikelijk om op vruchtbare dagen een andere anticonceptiemethode te gebruiken, zoals condooms. Het is ook gebruikelijk om de Billingsmethode te combineren met andere technieken, zoals basale temperatuurcontrole (Spaanse link) of een elektronische vruchtbaarheidsmonitor. Dit garandeert de effectiviteit.

Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je dit artikel ook leuk om te lezen:
9 feiten over baarmoederhalsslijm die elke vrouw moet weten

De Billingsmethode toepassen

Stel vrijt in bed
Billings is een niet-hormonale, niet-barriere anticonceptiemethode.

Om de Billingsmethode toe te passen moet het baarmoederhalsslijm – dat wil zeggen  de vaginale afscheiding – elke dag worden gecontroleerd , en vervolgens moeten de veranderingen worden genoteerd op een kaart. Het beste is om de dag na het einde van de menstruatie te beginnen.

De volgende stappen moeten worden doorlopen.

  • Maak de opening van de vagina schoon. Dit kan met toiletpapier of een tissue. Je kunt dit het beste doen voordat je gaat plassen.
  • Observeer de kleur en textuur van het slijm.
  • Doe dezelfde observatie, maar nu door het ondergoed te observeren.
  • Breng je vingers in je vagina en observeer het slijm dat geïmpregneerd blijft. Je handen moeten schoon zijn als je dit doet.
  • Wrijf en verspreid de afscheiding tussen je wijsvinger en duim. Let op de consistentie en de kleur.
  • Noteer alles wat je hebt waargenomen op je kaart.

Het is het beste om geen seks te hebben of een condoom te gebruiken tijdens de eerste menstruatiecyclus van de observatie. Dit omdat seks veranderingen in het cervixslijm kan veroorzaken en tot verwarring leidt.

Veranderingen in het cervixslijm en de interpretatie ervan

Gedurende de menstruatiecyclus treden verschillende veranderingen op in het cervixslijm, en het is heel belangrijk om je daarvan bewust te zijn om de Billingsmethode correct toe te passen. De drie waarneembare variabelen zijn kleur, textuur en hoeveelheid.

De tijdstippen in de menstruatiecyclus waarop veranderingen optreden zijn als volgt.

  • De menstruatie. Tijdens de menstruatie is het niet mogelijk om de stroom van baarmoederhalsslijm waar te nemen. Deze dagen worden als onvruchtbaar beschouwd.
  • Aan het einde van de menstruatie. Dit komt overeen met de drie of vier dagen na het einde van de menstruatie. De flow is zeer schaars, en daarom worden deze dagen beschouwd als “droge dagen”. Dit zijn ook onvruchtbare dagen.
  • De dagen voorafgaand aan de eisprong. Er is een grotere hoeveelheid slijm, en het is geel, wit of troebel. Dit komt overeen met het moment waarop het eitje begint te rijpen. Het duurt tussen de drie en vijf dagen. Dit zijn dagen van mogelijke vruchtbaarheid.
  • Tijdens de ovulatie. Dit is de fase van de maand met de grootste hoeveelheid baarmoederhalsslijm. De textuur lijkt op eiwit en kan tussen de vingers worden uitgerekt. Het duurt ongeveer vier dagen en komt overeen met de meest vruchtbare fase van de hele maand.
  • Na de eisprong. Het baarmoederhalsslijm wordt merkbaar dunner en wordt plakkerig en troebel. Daarna is er geen of heel weinig slijm. Deze periode duurt tussen de 11 en 14 dagen. Dit zijn onvruchtbare dagen. Daarna komt de menstruatie en begint de cyclus opnieuw.

De risico’s van het gebruik van deze methode

Zoals we in het begin al zeiden, is de Billingsmethode alleen veilig als ze correct wordt toegepast. Daarvoor is echter meestal een formele training nodig. Ook is consistentie een must, want het is noodzakelijk om elke dag je baarmoederhalsslijm te controleren.

Sommige schattingen geven aan dat van elke 100 vrouwen die de Billingsmethode gebruiken, er 23 zwanger worden tijdens het eerste jaar van regelmatig gebruik. Bij vrouwen die de methode perfect gebruiken is het zwangerschapspercentage drie per 100.

Hoewel deze methode natuurlijk en niet-invasief is, beschermt ze niet tegen seksueel overdraagbare aandoeningen. Hoewel het goedkoper is dan een andere methode, is de Billingsmethode vaak minder effectief in het voorkomen van zwangerschap.

We denken dat je misschien ook geïnteresseerd bent om dit artikel te lezen:
Hoe je precies kunt weten of je ovuleert

Tips en aanbevelingen

Stel in bed
Het correct toepassen van de Billingsmethode vereist kennis en consistentie.

Er zijn verschillende factoren die veranderingen in baarmoederhalsslijm kunnen veroorzaken. Alleen al geslachtsgemeenschap kan veranderingen in de vloei veroorzaken, en dit leidt vaak tot verwarring. Andere factoren die deze vloeistoffen veranderen zijn onder andere de volgende.

  • Het gebruik van glijmiddelen in de vagina.
  • Bepaalde medicijnen.
  • Douchen.
  • Borstvoeding geven.
  • Recent gebruik van hormonale anticonceptiemiddelen.
  • Voortijdige menopauze.
  • Seksueel overdraagbare aandoeningen.
  • Vaginitis.

De tweedagenmethode is een alternatief voor de Billingsmethode. Hierbij hoeft een vrouw zichzelf slechts twee vragen te stellen.

  • Heb ik vandaag baarmoederhalsslijm?
  • Had ik gisteren baarmoederhalsslijm?

Als het antwoord op beide vragen “nee” is, is het waarschijnlijk veilig om seks te hebben zonder risico op zwangerschap. In ieder geval kon niet gezegd worden dat de tweedagenmethode effectiever is dan de Billingsmethode, maar het vergt wel minder doorzettingsvermogen.

Combineer de Billingsmethode met een andere methode als je zwangerschap wilt voorkomen

De Billingsmethode is misschien nuttiger voor vrouwen die zwanger willen worden dan voor degenen die conceptie willen voorkomen. Naast de eerder genoemde zwakke punten van deze techniek, moet daaraan worden toegevoegd dat sommige vrouwen de hele maand een slechte vloei hebben.

Als een vrouw de Billingsmethode wil gebruiken, kan ze het beste haar zorgverlener raadplegen voor begeleiding. Het kan ook zijn dat ze het moet combineren met andere methoden als haar doel is om zwangerschap te voorkomen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Curriá, M. I. (2010). LH y moco cervical en el reconocimiento de la fertilidad.
  • Catelo Ayala, L. La curva de temperatura basal en la esterilidad. Revista de la Facultad de Medicina, 3(3).
  • Padilha, T., & Deretti, E. A. (2021). Método de Ovulación Billings: entre la eficacia y el desconocimiento. Revista Bioética, 29, 208-219.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.