Wat betekent een witte afscheiding voor de menstruatie?

Een witte afscheiding vóór de menstruatie is een teken van een goede reproductieve gezondheid. Daarom zou het geen reden tot bezorgdheid moeten zijn. Maar sommige tekenen kunnen waarschuwen voor een probleem.
Wat betekent een witte afscheiding voor de menstruatie?

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 09 augustus, 2022

Een witte afscheiding vóór de menstruatie wordt als een volkomen normaal verschijnsel beschouwd. Het is het gevolg van hormonale veranderingen die inherent zijn aan de menstruatiecyclus. Het zou geen reden tot bezorgdheid moeten zijn, tenzij er andere ongewone kenmerken mee gepaard gaan.

Vaginale afscheiding is de hele maand aanwezig en verandert naarmate de cyclus vordert. Een witte afscheiding vóór de menstruatie is zo’n veel voorkomende verandering.

In de dagen vóór je menstruatie, of tijdens de zwangerschap, neemt het progesterongehalte toe. Dit veroorzaakt het wittige uiterlijk van de afscheiding.

Hoe ziet een normale witte afscheiding eruit?

Een witte vaginale afscheiding heet leukorrhea (Spaanse link) en bestaat uit vocht en bacteriën uit de vagina. Het komt normaal elke dag voor, maar heeft enkele veranderingen tijdens de ovulatie, en voor en na de menstruatie.

Leukorrhea wordt als normaal of pathologisch beschouwd. De naam bepaalt alleen de kleur van de afscheiding. Andere tekenen en omstandigheden bepalen of er sprake is van een aandoening of niet.

Het is normaal om vóór de menstruatie een witte afscheiding te hebben. De rest van de maand is deze afscheiding wit of helder, maar vloeibaarder van consistentie. Voor de menstruatie wordt het romig en dik.

Het is ook normaal dat dit soort afscheiding een licht gelige tint heeft. Het verschijnt meestal vlak voor de menstruatie, maar het is ook mogelijk dat je het een paar dagen ervoor hebt. Als het normaal is, zijn er geen symptomen zoals pijn of jeuk in de buurt.

De oorzaken van een witte afscheiding vóór de menstruatie

Een witte afscheiding vóór de menstruatie is meestal een normaal gevolg van de menstruatiecyclus, zoals we al uitgelegd hebben. Het is echter ook mogelijk dat het een gevolg is van een stoornis (pathologische leukorrhea).

Menstruele cyclus

De basisoorzaak van een witte afscheiding vóór de menstruatie zijn de hormonen van de menstruatiecyclus. De verhoogde productie van progesteron zorgt ervoor dat de afscheiding dikker en troebel of wittig wordt. Dit gebeurt zowel aan het begin van de menstruatie als aan het eind.

Deze soort afscheiding is wit van kleur en heeft een romige consistentie. Het heeft geen geur en gaat niet gepaard met andere symptomen, zoals buikpijn, jeuk of soortgelijke ongemakken.

Fysiologische leukeorrhea wordt beschouwd als een teken van normaliteit in de regelmatige cyclus van elke vrouw.

Hormonale voorbehoedsmiddelen

Door het gebruik van hormonale voorbehoedsmiddelen kan de vaginale afscheiding veranderen, waardoor ze dikker en witter wordt. Dit gebeurt door veranderingen in de concentratie van stoffen in het lichaam. Het komt vaker voor dat dit gebeurt als een vrouw een nieuw voorbehoedsmiddel begint te gebruiken.

Bacteriële vaginose

Bacteriële vaginose is een andere oorzaak van witte afscheiding vóór de menstruatie. In dit geval is er ook een vieze geur, die op vis lijkt, en jeuk of een branderig gevoel bij het plassen.

De afscheiding kan een groenige of grijzige tint hebben. Het ontstaat als er een onevenwicht is in de bacteriën die in de vagina aanwezig zijn.

Candidiasis

Candidiasis is een schimmelinfectie, d.w.z. veroorzaakt door schimmels. In het bijzonder door de werking van de schimmel Candida albicans.

Naar schatting krijgt tot 75% van de vrouwen er een keer in hun leven mee te maken. Behalve een witte afscheiding veroorzaakt het roodheid, jeuk en een branderig gevoel in het vaginale gebied.

Vaginitis

Vaginitis is een ontsteking van de vagina en de baarmoederhals. Ze wordt veroorzaakt door schimmels, bacteriën of andere micro-organismen.

Een van de symptomen is een witte afscheiding vóór de menstruatie, die gepaard gaat met een onaangename geur, zwelling, en rode of witte stippen op het slijmvlies van de vagina of op de baarmoedermond. Deze laatste kunnen alleen door een arts met een colposcopie gezien worden.

Misschien vind je dit artikel ook interessant:
Hoe kunnen vrouwen zich beschermen tegen SOA’s?

Seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA)

Bijna alle seksueel overdraagbare aandoeningen veroorzaken veranderingen in de kleur en de textuur van de vaginale afscheiding. Deze kan wit of gelig worden, soms met een zeer onaangename geur.

De meestvoorkomende infecties zijn chlamydiasis, gonorroe en trichomoniasis. Soms zijn er andere begeleidende symptomen, zoals jeuk, pijn of bloedingen buiten de menstruatie om.

Zwangerschap

Soms is een witte afscheiding vóór de menstruatie een teken van zwangerschap. In dit geval. is er ook een grote toename van progesteron en dat zorgt ervoor dat de kenmerken van de afscheiding veranderen. Er is geen geur, maar de afscheiding heeft een dikkere textuur dan gewoonlijk.

Wat te doen aan de witte afscheiding?

Zoals we al hebben aangegeven is een witte afscheiding vóór de menstruatie normaal en hoeft dus niet behandeld te worden. Wat wel gedaan kan worden is regelmatige verzorgingspraktijken om ongemak of daarmee gepaard gaande ziekten te voorkomen.

Veel deskundigen bevelen het gebruik van probiotische supplementen aan om een gezonde vaginale flora te bevorderen en te behouden.

De volgende maatregelen zijn aan te raden:

 • Goede hygiëne. Het genitale gebied moet schoon en droog blijven.
 • Katoenen ondergoed. Synthetische vezels bevorderen vaginale infecties.
 • Afvegen van voor naar achter. Dit voorkomt dat bacteriën van de anus naar de vagina gaan.
 • Vermijd douchen. Douchen kan de kans op infecties vergroten.
 • Vermijd geparfumeerde vaginale producten. Deodorants of geparfumeerde doekjes veroorzaken soms irritatie.
 • Doe aan veilig vrijen. Het gebruik van een condoom voorkomt de verspreiding van seksueel overdraagbare aandoeningen.
Een tampon
Tampons bevorderen infecties van de urinewegen, wat tot vaginitis en veranderingen in de afscheiding kan leiden.

Wanneer moet je naar de dokter gaan?

De aanwezigheid van een witte afscheiding vóór de menstruatie is alleen reden voor een medische consultatie als die aanhoudt of gepaard gaat met hinderlijke symptomen. De belangrijkste tekenen dat er een gezondheidsprobleem kan zijn, zijn de volgende:

 • pijn in het bekken, bij het plassen of bij het vrijen
 • pijn of branderigheid in of bij de vagina
 • schuimige of klonterige afscheiding
 • zweertjes of huiduitslag
 • bloedend
 • een vieze geur

De meeste vrouwen krijgen tijdens hun leven te maken met een of andere vorm van vaginale infectie. Een van de tekenen zijn veranderingen in de afscheiding, dus het is belangrijk dat je je bewust bent van eventuele veranderingen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Sánchez-Hernández, J. A., Castellanos-Vázquez, S., & Rivera-Tapia, J. A. (2013). Leucorrea como signo de infecciones cérvicovaginales. Revista Costarricense de Salud Pública, 22(1), 56-60.
 • Síntomas, A. Z. Picazón y flujo vaginal en mujeres adultas y adolescentes.
 • Duncan, J. G., Béjar, V., Cáceres, A., & Valencia, E. (2000). Variedades de Candida en mujeres con flujo vaginal anormal. In Anales de la Facultad de Medicina (Vol. 61, No. 1, pp. 51-54). Universidad Nacional Mayor de San Marcos.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.