Menstruatieslips: alles wat je moet weten

Heb je al eens menstruatieslips gebruikt of erover gehoord? Deze producten proberen een revolutie teweeg te brengen in intieme hygiëne wat betreft bescherming en comfort.
Menstruatieslips: alles wat je moet weten

Laatste update: 24 augustus, 2022

Menstruatieslips vormen een duurzame optie vergeleken met wegwerp maandverband en tampons. Deze kledingstukken zijn ontworpen om tijdens de menstruatie te dragen en zijn herbruikbaar, gezond en comfortabel.

In het bijzonder fungeren ze als klassiek ondergoed, maar met de eigenschap dat ze het vloeien vasthouden zonder vlekken op de rest van je kleding te maken. Hoe werken ze? Welke soorten zijn er? Hier zijn alle details!

Wat zijn menstruatieslips en hoe werken ze?

Menstruatieslips zijn een model van intieme kleding waarvan de materialen absorberend en veilig zijn. Ze worden gebruikt ter vervanging van maandverband en tampons, met als voordeel dat ze niet bijdragen tot milieuverontreiniging en geen ongemak veroorzaken.

Hoewel sommige vrouwen ze liever alleen dragen, zijn er ook die ze gebruiken als aanvulling op de menstruatiecup en andere beschermingssystemen. Het hangt allemaal af van de mate van vloei.

In een rapport (Engelse link) van het marktonderzoeksbureau Transparency Market Research (TMR) staat  dat het absorptievermogen van menstruatiekleding varieert van een halve tampon tot twee tampons. In het algemeen gaat het om een soort onderkleed dat gemaakt is met een basis die drie lagen stof heeft.

  • De mantel die de huid raakt is van katoen en is degene die het vocht afvoert.
  • Een andere is gemaakt van waterdicht polyurethaan, zodat je geen vochtig gevoel krijgt en er geen bloed lekt.
  • Het derde omhulsel mengt ademend elastaan om bacteriën en geurtjes te neutraliseren.

De wetenschap van de werking is eenvoudig: je draagt ze als een traditioneel slipje en verwisselt ze om de 8 tot 12 uur, afhankelijk van de overvloedige vloei.

De voordelen van het gebruik van menstruatieslips

Vrouw eet aardbeien
Menstruatieslips zijn gemaakt met materialen die vocht absorberen en morsen voorkomen.

De Spaanse Organisatie van Consumenten en Gebruikers ondervroeg een groep vrouwen over de perceptie van menstruatieslips en het antwoord wees op de veelzijdigheid van het kledingstuk (Spaanse link). Ze vinden ze ideaal bij zware vloeicycli, overdag, ‘s nachts, of in combinatie met andere methoden.

De belangrijkste voordelen zijn onder meer de volgende:

  • Niet giftig. In tegenstelling tot tampons en wegwerp maandverband bevat het fabricagemateriaal geen zilveren nanodeeltjes (Engelse link), een bestanddeel dat giftig kan zijn.
  • Comfort. Omdat het zich gedraagt als een gewoon inlegkruisje, wordt het niet oncomfortabel en beweegt het niet , zoals bij maandverband wel het geval is. Bovendien blijf je droog.
  • Ecologie. De bruikbaarheid strekt zich uit tot 2 jaar, een tijd waarin je samenwerkt met het milieu door plastic afval tot een minimum te beperken. De gebruiksduur van je menstruatieslips hangt echter ook af van hoe goed je er voor zorgt.

Vind je dit artikel leuk? Je vindt dit artikel misschien ook leuk om te lezen:
Welke hormonen beïnvloeden de menstruatiecyclus?

Zijn er nadelen van menstruatieslips ten opzichte van andere producten?

Het is waar dat de recensies tot nu toe positief zijn. Er zijn echter ook een paar nadelen:

  • Voor het grootste deel is het broekje van donkere stof gemaakt, waardoor de menstruatievlek niet zichtbaar wordt, zodat het moeilijk is te weten waar die zit of hoe zwaar hij is.
  • Anderzijds kan het kledingstuk duur zijn in vergelijking met andere mogelijkheden. Maar als je het afzet tegen wat je op lange termijn aan maandverband en tampons uitgeeft, is het een investering op lange termijn.

Soorten menstruatieslips

Vrouw leest een boek
Menstruatieslips ontwerpen variëren om aan verschillende behoeften te voldoen.

Het eerder genoemde overzicht wijst in zijn rapport op de factoren die de markt voor menstruatieslips segmenteren. Type, stijl en maat zijn enkele van de elementen die de analyse schetsen.

Er is een speciaal soort menstruatieslip voor alle stadia van de menstruatie. In het algemeen onderscheiden ze zich door waterdichtheid, antibacteriële verzorging, geurverdrijving, en comfort. Hieronder bekijken we de indeling in detail.

Voor licht vloeiend

De lapjes van dit soort ondergoed zijn bedoeld voor de eerste en laatste dagen van de menstruatie of als het bloeden licht is. Er is zelfs een stringmodel!

Medium flow

Medium flow ondergoed varieert ook in vormgeving. Je kunt kiezen uit kant, versies met hoge taille, of klassieke stoffen.

Zwaar vloeiend

Voor zware menstruaties zijn menstruatieslips gemaakt met de nodige lagen om een grotere absorptie te bieden.

Voor de nacht

Menstruatieslips voor de nacht zijn slipjes waarmee je kunt slapen met de geruststelling dat het bloed niet bij de geringste beweging vlekken op je lakens maakt. Dit is een veelvoorkomende situatie met maandverband, want dat dekt niet altijd wat nodig is en kan verschuiven of van de stof loslaten.

Broekjes voor het sporten

Sommige vrouwen sporten liever niet tijdens de menstruatie uit angst dat ze in het openbaar doorlekken of dat het maandverband zichtbaar is. Gelukkig zijn er verschillende soorten panty’s of legging-achtige slipjes die perfect zijn om in te sporten.

Zwemkleding

Misschien vermindert een slipje je angst om een tampon te dragen naar het strand of het zwembad. Degenen die er ervaring mee hebben geven als commentaar dat ze voldoende absorberend zijn en veilig en ondersteunend aanvoelen.

We denken dat je dit misschien ook interessant vindt om te lezen:
5 Feiten die elke vrouw zou moeten weten over ovariumcysten

Menstruatieslips: verzorging en onderhoud

Menstruele hygiëne gaat over goed voor jezelf zorgen en, in dit geval, over het schoonmaken van je slipje. Bedenk dat dit kledingstuk herbruikbaar is, en als je wilt dat het lang meegaat, moet je er goed voor zorgen.

Was ze met een klassiek wasmiddel in de wasmachine en zonder wasverzachter. Laat ze aan de lucht drogen, liefst op een plek waar ze zon kunnen krijgen. Een extra aanbeveling is om ze met koud water uit te spoelen voor je ze in de wasmachine doet. Nu je op de hoogte bent van slipjes, ga je ze dan ook proberen?


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.