Vrouwelijke intieme verzorging: wat je moet weten

Vrouwelijke intieme verzorging is erg belangrijk. Er bestaan verschillende producten om hierbij te helpen, hoewel niet alle stoffen altijd worden aanbevolen.
Vrouwelijke intieme verzorging: wat je moet weten
Mariel Mendoza

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Mariel Mendoza.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Vrouwelijke intieme verzorging omvat een breed scala aan producten die verder gaan dan stoffen die bedoeld zijn voor hygiëne. Vanwege de morfologie en functionaliteit ervan vereist het uitwendige genitale gebied van vrouwen specifieke verzorging.

De huid van het genitale gebied is meer geïrrigeerd, meer geïnnerveerd en meer doorlaatbaar. Dit maakt het reactiever op irriterende stoffen dan de rest van de huid van het lichaam.

Hygiëne voor intieme verzorging bij vrouwen

Om het vulvovaginale slijmvlies schoon te houden, hoef je alleen maar te wassen met water of milde zeep en water, bij voorkeur twee keer per dag. Naast wassen is het raadzaam om de plek goed droog te houden. Omdat het een slecht geventileerd gebied is, verhoogt contact met urine, zweet, vaginale afscheiding en menstruatie de vatbaarheid voor infecties.

Tijdens de menstruatie van een vrouw moet ze uiterst hygiënisch zijn. Experts raden aan om milde producten te gebruiken die de pH van het gebied respecteren. Je moet de vagina echter niet inwendig wassen. De vagina heeft namelijk een eigen natuurlijk reinigingsmechanisme dat zelfs milde producten kunnen veranderen.

Elke dag komt er een bepaalde hoeveelheid vaginale afscheiding vrij. De afscheiding is, onder normale omstandigheden, witachtig, met de neiging om geel te worden als het opdroogt. Het moet enigszins stroperig zijn en de geur mag niet onaangenaam zijn. 

Intieme zepen

Je moet weten dat niet alle intieme zepen geschikt zijn voor alle vrouwen. Als het gaat om meisjes en vrouwen tijdens de menopauze, heb je een product nodig met een basische pH, boven waarde 7, die je kunt controleren op het etiket van de producten.

Bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd is het echter raadzaam een product te gebruiken met een zure pH tussen 3,5 en 4,5. Intieme zepen, hoewel ze een verschillende pH-waarde hebben, delen een milde formulering. Ze bevatten namelijk componenten met verzachtende eigenschappen.

Zepen die ontworpen zijn om vaginale droogheid tegen te gaan, bevatten ook actieve ingrediënten met hydraterende eigenschappen.

Vrouwelijke intieme verzorging

Vaginale droogheid en intieme verzorging

Twee natuurlijke elementen dragen bij aan een goede vaginale gezondheid: flora en mucosa. Onder normale omstandigheden produceert de wand van de vagina een natuurlijk glijmiddel dat helpt om de hydratatie te behouden.

Ook een goede staat van de vaginale flora draagt bij aan een goede gezondheid. Dit is een reeks organismen die de vagina op natuurlijke wijze en zonder schade bewonen en beschermen. De vaginale flora zorgt onder normale omstandigheden voor een balans.

Vaginale droogheid tijdens de menopauze is een veelvoorkomend probleem bij de gezondheid van vrouwen. Het kan ook van invloed zijn op vrouwen die radiotherapiebehandelingen (Engelse link) hebben ondergaan of die hormonale anticonceptiva gebruiken.

Overmatige hitte in de zomer verergert dit probleem. Het veroorzaakt ook ongemak zoals jeuk, irritatie, kwetsbaarheid voor infecties en ongemak tijdens geslachtsgemeenschap.

Vochtinbrengende crèmes en glijmiddelen voor vrouwelijke intieme verzorging

Behandelingen om vaginale droogheid te verbeteren variëren afhankelijk van de intensiteit van de symptomen. Er is een breed scala aan producten die de hydratatie en het welzijn van het vaginale gebied verbeteren, waaronder:

  • Intieme oliën: de beste intieme oliën zijn die met uitgebalanceerde mengsels van verschillende oliën met antiseptische, voedende en hydraterende eigenschappen. Intieme oliën gemaakt van natuurlijke oliën zoals tee trea olie, tarwekiemolie, goudsbloemolie, kamille, oregano, avocado en abrikoos zijn zeer geschikt voor de verzorging van de vrouwelijk intieme zone.
  • Vochtinbrengende gels: vochtinbrengende gels voor vrouwelijke intieme verzorging kunnen op waterbasis zijn, zijn geurloos, geven geen vlekken en zijn gemakkelijk schoon te maken. Maar er zijn ook vochtinbrengende gels op basis van liposomen. Dit zijn kleine microbolletjes die water binnenin opslaan en het dan langzaam afgeven.
  • Glijmiddelen: glijmiddelen zijn producten die tot doel hebben geslachtsgemeenschap te vergemakkelijken. Ze zijn zo samengesteld dat ze compatibel zijn met de huid en het genitale slijmvlies van beide geslachten en ook met condooms. Intieme glijmiddelen op waterbasis worden meer aanbevolen, omdat ze minder irriterend zijn en gemakkelijker te verwijderen zijn.
Vaginaal ongemak is vervelend

Conclusies

Probeer niet alleen je intieme zone gezond te houden door de juiste producten voor jouw specifieke behoeften te gebruiken, maar probeer ook katoenen ondergoed te dragen en het te wassen met natuurlijke zeep. Vermijd het dragen van nauwsluitende kleding om overmatige transpiratie te voorkomen, en probeer elke 4-6 uur tampons of maandverband te vervangen.

Er zijn verschillende producten voor vrouwelijke hygiëne die je kunt kopen, maar ze zijn niet allemaal geschikt voor elke vrouw. Je moet goed advies inwinnen voordat je aankopen doet en de etikettering controleren om er zeker van te zijn dat ze je geen schade zullen berokkenen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • SMITH, R. (2005). Sequedad vaginal. In Netter. Obstetricia, ginecología y salud de la mujer. https://doi.org/10.1016/b978-84-458-1311-9.50026-4.
  • Cuevas, A., Celis, C., Herrán, S., Hernández, I., Paredes, O., & Paradas, A. (2010). Higiene íntima femenina y vaginosis bacteriana . Encuesta Epidemiológica Latinoamericana 2008. Revista Colombiana de Obstetricia y Ginecologia.
  • Calle, N. (2007). Higiene íntima femenina. Aral.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.