Schimmelinfecties na seks: vaginale candidiasis

Vaginale candidiasis komt zeer vaak voor, aangezien 75% van de vrouwen er ooit in hun leven last van zal hebben. Vroege detectie en een juiste behandeling zouden het binnen enkele dagen moeten laten verdwijnen. Vandaag zullen we het over schimmelinfecties na seks hebben.
Schimmelinfecties na seks: vaginale candidiasis
María Belén del Río

Geschreven en geverifieerd door de dokter María Belén del Río.

Laatste update: 26 januari, 2021

In de normale toestand bevat de vagina een variabele hoeveelheid gist. Wanneer deze gist overmatige hoeveelheden bereikt, dan kan dit tot een infectie leiden die zowel ongemakkelijk als irriterend kan zijn. Gezien hoe vaak ze voorkomen, vragen veel vrouwen zich vaak af of ze na seks schimmelinfecties op kunnen lopen.

Het meestvoorkomende type schimmelinfectie is van candida. Het is echter belangrijk om duidelijk te maken dat vaginale candidiasis niet als een seksueel overdraagbare aandoening wordt beschouwd. Laten we dit eens wat beter bekijken.

Wat is vaginale candidiasis?

Vaginale candidiasis, of een vaginale schimmelinfectie, is een infectie die het gevolg is van de overmatige aanwezigheid van verschillende soorten candida-schimmel, waarvan de meestvoorkomende Candida Albicans is (Spaanse link).

Vaak treden deze infecties op wanneer het immuunsysteem zwak is of wanneer een reeks omstandigheden een overmatige reproductie van dit type gist, dat van nature al aanwezig in de darmflora en de vagina is, mogelijk maakt.

Vaginale candidiasis treft op een bepaald moment in hun leven 3 op de 4 vrouwen. In feite ervaren veel vrouwen minstens drie infecties. Over het algemeen zijn deze infecties echter mild en verbeteren de symptomen binnen enkele dagen, zonder verdere complicaties.

Hoewel vaginale candidiasis geen seksueel overdraagbare aandoening is, is het risico op het oplopen van schimmelinfecties na elk type seks groter. Dit geldt vooral in het geval van contact tussen de mond en geslachtsorganen.

Het is daarom mogelijk om de infectie van de ene partner naar de andere te verspreiden als je niet de juiste preventieve maatregelen toepast. Hoewel het niet gebruikelijk is, kunnen schimmelinfecties ook op de penis en ook op het scrotum voorkomen. Ze veroorzaken roodheid, zwelling en jeuk in het gebied.

De oorzaken van schimmelinfecties

Vrouw heeft een brandend gevoel

De vagina bevat van nature schimmels en bacteriën in verschillende verhoudingen. De hoeveelheid van deze verschillende soorten micro-organismen die aanwezig zijn, reageert op een evenwicht: Lactobacillus werkt bijvoorbeeld om overmatige groei van schimmels te voorkomen.

Als dit evenwicht wordt verstoord, dan creëert het de perfecte omstandigheden voor bepaalde micro-organismen, zoals de candida-schimmel, om zich te vermenigvuldigen.

Deze overmatige groei en het binnendringen van deze gist in de diepste cellagen leidt tot vaginale candidiasis. De belangrijkste feiten die tot dit type infectie kunnen leiden, zijn de volgende:

 • Veranderingen in de balans van bacteriële flora. Het gebruik van antibiotica om andere soorten infecties te behandelen, kan veranderingen in het vaginale slijmvlies veroorzaken, wat tot de proliferatie van deze gist leidt.
 • Hormonale veranderingen. Schimmelinfecties komen vaker voor bij vrouwen met hoge oestrogeenspiegels. Dit kan ook voorkomen bij zwangere vrouwen en vrouwen die een behandeling ondergaan om de productie van dit hormoon te stimuleren.
 • Een verzwakt immuunsysteem als gevolg van hiv, obesitas, diabetes, kanker of een behandeling met corticosteroïden.
 • Veranderingen in de pH van de vagina. Een meer basale vaginale pH zal de reproductie van de gisten vergemakkelijken die tot vaginale candidiasis leiden.

Symptomen

De meestvoorkomende symptomen van schimmelinfecties zijn jeuk en irritatie, maar ook de volgende symptomen kun je bij een schimmelinfectie na seks ervaren:

 • Dikke, klonterige en doorgaans reukloze vaginale afscheidingen.
 • Een roomwitte bedekking van de vagina en vulva.
 • Ontsteking, jeuk en irritatie aan de vulva.
 • Pijn bij het plassen.
 • Ongemakkelijke seksuele relaties.
 • Kloven of laesies in de schaamlippen van de vagina.

De behandeling van schimmelinfecties

Vrouw met vaginaal ongemak

Vaginale candidiasis is gemakkelijk binnen een paar dagen met behulp van antischimmelbehandelingen te genezen. Als dit niet de eerste keer is dat je een infectie hebt en je herkent de symptomen, dan kunt je vrij verkrijgbare crèmes en zetpillen gemakkelijk bij je plaatselijke drogisterij kopen.

Als dit echter de eerste keer is dat je een schimmelinfectie hebt, dan moet je je gynaecoloog raadplegen. Hij of zij zal je toestand goed kunnen beoordelen en je kunnen vertellen hoe je in de toekomst infecties kunt herkennen. Het is van vitaal belang dat je de voorgeschreven behandeling voltooit en de instructies voor gebruik correct opvolgt.

Artsen raden aan om tijdens het genezingsproces geen seks te hebben. Dat betekent dat je zowel orale als vaginale seks moet vermijden, omdat wrijving meer irritatie in het getroffen gebied kan veroorzaken.

Het is ook belangrijk om op te merken dat een aantal crèmes die worden gebruikt om schimmelinfecties te behandelen, oliën bevatten die schade aan bepaalde soorten condooms toe kunnen brengen.

Het voorkomen van schimmelinfecties

Er is een aantal dingen die je kunt doen om een infectie te voorkomen. Enkele van de algemene aanbevelingen voor de preventie van vaginale candidiasis zijn onder andere de volgende:

 • Draag katoenen ondergoed zonder kleurstoffen of vlekken.
 • Vervang regelmatig tampons en maandverband.
 • Verhoog de hygiënemaatregelen tijdens de menstruatie.
 • Vermijd het gebruik van agressieve zeep en parfums op de geslachtsdelen.
 • Matig je suikerconsumptie.
 • Zorg voor een gezonde levensstijl, eet een uitgebalanceerd dieet en sport regelmatig.

Ter conclusie van schimmelinfecties na seks

Dus, kun je na seks schimmelinfecties oplopen? Het antwoord is ja. Zoals we al zeiden, worden schimmelinfecties niet als seksueel overdraagbare aandoeningen geclassificeerd, omdat ze zich op andere manieren kunnen verspreiden. Seksueel contact is echter een manier waarop vaginale candidiasis zich kan verspreiden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.