De 16 beste redenen om maar een paar vrienden te hebben
Herinner je je nog de gouden eeuw van de sociale netwerken? In die tijd was de prioriteit het verzamelen van “vrienden” alsof er geen morgen was, omdat kwantiteit een symbool van sociale status werd. Het hebben van 80 vrienden was niet te vergelijken met het hebben van 1.000 of zelfs 2.000 vrienden.
In onze verwoede zoektocht om onze sociale kring uit te breiden, ontdekten we echter dat populariteit niet altijd de voldoening brengt die we ons hadden voorgesteld.
We hebben allemaal de druk gevoeld om omringd te worden door mensen en in het middelpunt van de belangstelling te staan, hoewel we uiteindelijk tot de conclusie kwamen dat het niet nodig is om de steun van een enorme groep te hebben. Vroeg of laat is minder vrienden willen geen probleem, maar een bewuste keuze die talloze voordelen heeft. Lees verder om ze te ontdekken!
“Wijze mensen hebben de neiging om minder vrienden te hebben dan gemiddelde mensen. Hoe slimmer je bent, hoe selectiever je wordt.”
Redenen waarom het beter is om maar een paar vrienden te hebben
Meer dan eens hebben we het wijze advies gehoord om “kwaliteit boven kwantiteit te zoeken,” of gehoord dat “echte vrienden op één hand te tellen zijn.”
Naarmate we opgroeien, begrijpen we dat het belangrijkste is om die groep te vinden waarmee we ons echt verbonden voelen. Want uiteindelijk gaat het hebben van vrienden verder dan iets gaan drinken of naar een feestje gaan; het gaat om het creëren van sterke, diepe en betekenisvolle vriendschappen.
Dus als dat echt belangrijk is, waarom zouden we onszelf dan uitputten om herinnerd te worden als “degene die een grote groep had” of “degene die de meeste volgers verzamelde?” Immers, als het niet mogelijk is om oprechte banden te smeden waarin vertrouwen de boventoon voert, dan heeft het geen zin om dat soort vrienden te hebben.
In dit artikel gaan we een aantal redenen verkennen die de keuze om slechts een paar vrienden te hebben ondersteunen.
1. Je kunt jezelf laten zien zoals je bent, zonder filters
Als je maar een paar vrienden hebt die je kunt vertrouwen, hoef je je geen zorgen te maken over hun goedkeuring. Ze hebben ervoor gekozen om deel uit te maken van je kring, dus ze zullen je niet voortdurend evalueren. Je bent dus vrij om te zijn hoe je wilt zijn!
Experimenteer je graag met eclectische outfits? Perfect! Je zult niet bekritiseerd of beoordeeld worden. Sterker nog, je zult onder anderen herkend worden als de vriend die opvalt door zijn unieke stijl. Speelt religie een grote rol in je leven? Geen probleem, ze begrijpen dat er bepaalde kwesties zijn waarbij je standpunt is gebaseerd op je overtuigingen.
Zoals je ziet, ligt het voordeel van het hebben van weinig vrienden in de mogelijkheid om je gedachten en idealen eerlijk te uiten zonder bang te zijn om beoordeeld te worden.
2. Je vormt diepere banden
Een andere fundamentele reden om liever weinig vrienden te hebben, ligt in de mogelijkheid om diepere banden aan te gaan, zoals we hierboven hebben benadrukt. Overweeg deze situatie: je hebt gesprekken met 30 verschillende mensen, hoe goed ken je ze?
Denk erover na. Zou je je gemakkelijk kunnen herinneren of het Anne of Paul was die je vertelde over hun pinda-allergie? Of als Jan je vertelde dat hij drie maanden geleden gestopt is met roken? Waarschijnlijk niet… In grote groepen is er nauwelijks gelegenheid om anderen op een meer dan oppervlakkige manier te leren kennen.
Als je daarentegen een klein aantal bijzondere mensen in je leven hebt, kun je je verdiepen in hun verhalen en je vrienden beter leren kennen, omdat je hun sympathieën, antipathieën, deugden, gebreken en nog veel meer kunt ontdekken.
Het is misschien leuk om populair te zijn en een uitgebreid netwerk van contacten te hebben als het gaat om het organiseren van uitjes, maar op de lange termijn zullen deze relaties de tand des tijds misschien niet doorstaan.
3. Er is minder drama
Als je deel uitmaakt van een grote groep, is het onvermijdelijk om niet midden in conflicten terecht te komen als die zich voordoen. Heeft Martin het bijvoorbeeld uitgemaakt met Christina? Binnen enkele minuten ontstaat er verdeeldheid en de helft van de groep steunt Christina met het argument dat Martin haar nooit heeft gewaardeerd.
In deze context woekeren ongegronde kritiek, roddels en misverstanden, wat bijdraagt aan een omgeving vol spanning. Op dat moment realiseer je je dat je door een kleinere sociale kring te onderhouden, de kans verkleint dat je betrokken raakt bij mensen die niet iets positiefs bijdragen aan je leven.
Onthoud altijd het belang van grenzen stellen, en als je merkt dat een vriendschap je ongemak bezorgt, kun je het beste weglopen. Als je in een soortgelijke situatie terechtkomt, geven we je een gids om een giftige vriendschap te beëindigen.
Minder vrienden betekent niet alleen minder mogelijkheden voor meningsverschillen, maar ook een grotere emotionele stabiliteit door conflictsituaties te vermijden.
4. Er is minder hypocrisie
Misschien hebben we deze situatie allemaal wel eens meegemaakt in ons leven: je behoort tot een geweldige vriendengroep, maar er is één persoon die je niet mag.
We worden gedwongen om deel te nemen aan evenementen waar we weten dat hij of zij aanwezig zal zijn, maar we doen het alleen om de schijn op te houden tegenover anderen. Het creëren van een façade van waardering voor iemand terwijl we daar eigenlijk geen zin in hebben, resulteert in een uitputtende dynamiek.
Dit verandert echter als je besluit om een kleinere sociale kring te onderhouden. Door minder vrienden te hebben, vermindert de noodzaak om maskers te dragen, omdat we ons omringen met mensen met wie we het echt leuk vinden om samen te zijn. Daardoor ervaren we niet de druk om niet-bestaande gevoelens te veinzen.
5. Er zijn minder uitgaven
Het verminderen van sociale verplichtingen betekent niet alleen meer vrijheid van tijd, maar ook een verlichting voor je portemonnee en je hoeft geen financieel expert te zijn om dat te begrijpen.
Heb je je ooit afgevraagd hoeveel geld er verdwijnt aan uitjes en groepsactiviteiten? Denk bijvoorbeeld aan de feestdagen, waar tradities zoals het uitwisselen van cadeaus – elke groep met zijn eigen quotum – en talloze feestelijke etentjes een uitdaging voor je budget kunnen worden.
Soms betekent het aanpakken van eindeloze bijeenkomsten dat je moet investeren in restaurants of bars, en die cumulatieve kosten kunnen je aan het eind van de maand verrassen. En laten we eerlijk zijn, soms is het moeilijk om onze financiële situatie af te wijzen en uit te leggen aan mensen die we niet zo goed kennen.
Als je echter een paar goede vrienden hebt, aarzel dan niet om te zeggen: “Sorry jongens, ik zit momenteel een beetje krap bij kas, dus ik kan niet met jullie mee. Deze nabijheid zal hen sympathiek en ondersteunend maken, of zelfs het plan aanpassen naar iets dat betaalbaarder is.
6. Er zijn minder gedwongen sociale afspraken
Met het bovenstaande voorbeeld in gedachten, kun je in een grote groep te maken krijgen met ongemakkelijke situaties, zoals uitgenodigd worden op de verjaardag van iemand die geen goede vibes uitstraalt of het gevoel hebben dat het een vriend is met eigenbelang.
In deze context ontstaat de verplichting om aanwezig te zijn meer als een verplichting om commentaar te vermijden of om de schijn op te houden bij anderen.
Door daarentegen een kleinere vriendenkring te hebben, vermijd je dergelijke gedwongen sociale verplichtingen. Dit geeft je de vrijheid om deel te nemen aan evenementen en activiteiten die je echt interesseren, zonder dat je je onder druk gezet voelt.
Selectief zijn geeft je de vrijheid om ervaringen op te doen met degenen die je waardeert.
7. Je hebt meer mogelijkheden om wat tijd alleen door te brengen
Als je een kleinere vriendenkring hebt, is het gemakkelijker om tijd vrij te maken om eenzaamheid te waarderen. Deze extra tijd geeft ons niet alleen de kans om op te laden, maar stelt ons ook in staat om aan diepe introspectie te doen.
Het kan nooit kwaad om tijd te nemen om aspecten van onszelf te verbeteren die niet voldoen of om passies en hobby’s te verkennen die misschien op een laag pitje zijn gezet.
Misschien vind je het ook leuk om dit artikel te lezen:
73 vragen om je vrienden beter te leren kennen
8. Er is betere emotionele steun
We hebben onderzocht hoe de keuze voor een paar vrienden diepere en intiemere relaties opbouwt, vertrouwen en loyaliteit bevordert en bijdraagt aan persoonlijke ontwikkeling. Het is echter essentieel om op te merken dat deze beslissing ook resulteert in een aanzienlijke toename van emotionele steun.
Stel je voor dat je een moeilijke tijd doormaakt, zoals een echtscheidingsproces waardoor je uitgeput en gestrest bent. Je hebt een grote sociale kring en je wendt je tot hen om je gevoelens te delen. Hoewel ze hun medeleven betuigen, merk je dat ze jou en je ex-partner niet goed genoeg kennen om je de troost en het begrip te geven die je nodig hebt.
Stel je nu een ander scenario voor waarbij je deze situatie deelt met een groep goede vrienden die je al heel lang kent. Ze kennen jouw persoonlijkheid en die van je ex-partner en hebben zelfs de ups en downs van jullie huwelijk meegemaakt.
Op basis van dat scenario bieden ze niet alleen hun medeleven aan, maar kunnen ze je gevoelens valideren, hun eigen perspectieven delen en je helpen om je beter te voelen.
Zoals je kunt zien, is het verschil tussen de twee situaties voelbaar. Terwijl de eerste alles ziet vanuit oppervlakkigheid, begrijpt de tweede het probleem en geeft jou de steun die je nodig hebt.
In moeilijke situaties weegt de kracht van een paar solide relaties zwaarder dan het aantal oppervlakkige connecties.
9. Je geeft er meer om om quality time met hen door te brengen
Als er een verschil is dat je duidelijk moet begrijpen, dan is het dat tussen “rondhangen” en “quality time met elkaar doorbrengen”. Bij het eerste gaat het om een vrijblijvende interactie, die openstaat voor iedereen met wie je een oppervlakkige affiniteit hebt.
Bij het tweede gaat het om een betekenisvolle daad van toewijding. Waarom? De reden is dat je je tijd wijdt aan het grondig leren kennen van de ander, om een solide relatie op te bouwen. In deze context wordt tijd een gedeelde schat, verrijkt met gelach, vertrouwen en oprechte momenten.
Deze schat is gemakkelijker te ontdekken in een kleinere groep vrienden. In tegenstelling tot een brede sociale kring, waar ontmoetingen sporadisch en vluchtig kunnen zijn, worden in een intiemere kring verbindingen op een diepere en duurzamere manier gesmeed.
Na verloop van tijd begrijpen we ook dat we misschien meer dan 100 keer koffie gaan drinken met iemand, maar als we geen tijd besteden aan kwaliteit, worden die ontmoetingen slechts routines zonder de toegevoegde waarde van authenticiteit en echte verbinding.
10. Je dompelt jezelf onder in meer betekenisvolle interacties
In een grote groep vrienden is diepe verbinding vaak een uitdaging, maar als we onze kring verkleinen, openen we de deur naar meer verrijkende gesprekken.
Stel je voor dat je niet alleen alledaagse gebeurtenissen bespreekt, maar ook de toekomst; theorieën en ideeën onderzoekt die onze nieuwsgierigheid prikkelen en tot discussie aanzetten; en ervaringen en meningen deelt over onze favoriete series, films of podcasts.
Dit niveau van intimiteit is toegankelijker in een kleinere sociale kring, waar interacties met authenticiteit plaatsvinden.
11. Er is minder sociale competitie
Door minder maar hechtere vrienden te hebben, ervaar je een afname van sociale competitie en de aanwezigheid van afgunstigen in je leven. Deze omgeving is bevorderlijk voor samenwerking en oprechte vreugde over wederzijdse prestaties.
In plaats van onnodige rivaliteit aan te wakkeren, creëert vriendschap een ruimte waarin solidariteit wordt gekoesterd. Hierdoor kan elk succes een reden zijn voor een gezamenlijke viering in plaats van een competitieve vergelijking.
12. Het helpt gemeenschappelijke interesses te bevorderen
De kwaliteit van een vriendschap wordt weerspiegeld in gemeenschappelijke interesses en gedeelde waarden, waardoor een stevige basis wordt gelegd voor duurzame relaties. Het hebben van een kleine groep vrienden die jouw interesses delen, stelt je in staat om nieuwe ervaringen op te doen die de basis vormen voor vriendschap.
13. Er is meer communicatie
In kleinere groepen stroomt assertieve communicatie op een natuurlijke en effectieve manier. Intimiteit bevordert een omgeving waarin gesprekken zinvoller en authentieker zijn. Deze omgeving van open dialoog versterkt de band, wat een diepere verbinding en wederzijds begrip bevordert.
14. Je ontdekt de ware essentie van vriendschap
Iemand met een kleine sociale kring heeft een authentieker begrip van de betekenis van vriendschap dan iemand die erop staat een grotere kring te hebben. Hoewel de laatste zich kan beroemen op talloze connecties, zijn deze waarschijnlijk oppervlakkiger. Echte vriendschap gaat verder dan toevallige ontmoetingen; het gaat om een diepere, meer authentieke verbinding.
15. Je waardeert mensen meer
Als aanvulling op het bovenstaande geldt dat wanneer iemand een kleine vriendenkring heeft, hij of zij zich meer bewust wordt van de noodzaak om actief bij te dragen aan het behouden en versterken van die relaties.
Daarentegen hechten mensen met veel vriendschappen er misschien niet zoveel belang aan om het contact met een van hen te verliezen als gevolg van een meningsverschil, gezien het grotere aantal connecties in hun sociale netwerk.
Lees meer over vriendschap in dit artikel:
Ik heb geen vrienden: mogelijke redenen en tips
16. Je creëert levenslange relaties
Als het je lukt om een echte band met iemand op te bouwen, kan diegene een vriend voor het leven worden. Deze band overstijgt alledaagse gebeurtenissen; hoewel er meningsverschillen kunnen ontstaan, stelt de kracht van de band je in staat om obstakels te overwinnen door middel van dialoog.
Als je erin geslaagd bent om je echte vrienden te identificeren, heb je de zekerheid dat je een groep hebt die bereid is om naar je te luisteren, je te adviseren en blij te zijn met je prestaties. Dit is ongetwijfeld een van de grootste bevredigingen in het leven.
Bestaat er een “gezond” aantal vrienden?
Het is van meet af aan duidelijk dat kwaliteit belangrijker is dan kwantiteit. (Engelse link)
Deskundigen van de Mayo Clinic (Engelse link) benadrukken dat het weliswaar waardevol is om een divers netwerk van vrienden en kennissen op te bouwen, maar dat je een groter gevoel van saamhorigheid en welzijn ervaart als je hechte, betekenisvolle relaties koestert die je steunen in goede en slechte tijden.
In die zin zijn er meerdere voordelen van het omgaan met vrienden voor onze emotionele gezondheid.
Zelfs de American Psychological Association (Engelse link) rapporteert dat mensen met goede vrienden en vertrouwelingen de neiging hebben zich meer tevreden te voelen met hun leven en minder vatbaar zijn voor depressies.
In overeenstemming met deze bevinding werd in een onderzoek (Engelse link) in het Tijdschrift voor Volwassenen dat het hebben van drie tot vijf speciale mensen in je leven genoeg is om een volledig gevoel van voldoening te bereiken.
In een kleinere sociale kring is er meer intimiteit
Uiteindelijk blijkt de keuze om weinig vrienden te hebben een goede te zijn. Zoals we door de tekst heen hebben gezegd, gaat kwaliteit boven kwantiteit en door het idee van een kleiner netwerk te omarmen, kun je voordelen ontdekken die je leven positief zullen veranderen.
Het hebben van een kleine sociale kring maakt het gemakkelijker om meer intimiteit te creëren, omdat het je in staat stelt relaties te verdiepen en meer tijd te besteden aan het delen van ervaringen.
Voor het opbouwen van een intieme en betekenisvolle band met iemand is een aanzienlijke tijdsinvestering nodig die wordt geschat op ongeveer 200 uur, volgens een onderzoeker (Engelse link) van de Universiteit van Kansas.
Onthoud dat vrienden niet alleen reisgenoten zijn, maar ook vertrouwelingen, handlangers bij het lachen, schouders onder moeilijke momenten en steunpilaren voor gedeelde dromen en prestaties.
Uitgelichte afbeelding: Friends serie/Warner Bros.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Abrams, Z. (1 de junio de 2023). The science of friendship. Monitor on Psychology, 54(4). https://www.apa.org/monitor/2023/06/cover-story-science-friendship
- Amichai-Hamburger, Y., Kingsbury, M., & Schneider, B. H. (2013). Friendship: An old concept with a new meaning? Computers in Human Behavior, 29(1), 33–39. https://psycnet.apa.org/record/2012-23587-001
- Degges-White, S., & Kepic, M. (2020). Friendships, Subjective Age, and Life Satisfaction of Women in Midlife. Journal Adultspan, 19(1), 39-53. https://www.researchgate.net/publication/340529777_Friendships_Subjective_Age_and_Life_Satisfaction_of_Women_in_Midlife
- Hall, J. A. (2019). How many hours does it take to make a friend? Journal of Social and Personal Relationships, 36(4), 1278-1296. https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/0265407518761225
- Lawler, M. (24 de julio de 2023). Is There a ‘Right’ Number of Friends to Have? Everyday Health. https://www.everydayhealth.com/emotional-health/is-there-a-right-number-of-friends-to-have/
- Staff Clínica Mayo. (12 de enero de 2022). Friendships: Enrich your life and improve your health. Healthy Lifestyle. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/in-depth/friendships/art-20044860