Ik heb geen vrienden: mogelijke redenen en tips

Veel mensen maken zich zorgen dat ze niet genoeg vrienden hebben. Hier zijn enkele mogelijke oorzaken en tips om deze situatie te overwinnen.
Ik heb geen vrienden: mogelijke redenen en tips

Laatste update: 10 oktober, 2021

Veel mensen vragen zich op een bepaald moment in hun leven af: “Waarom heb ik geen vrienden?” Dit baart hun zorgen, omdat mensen sociaal zijn en relaties nodig hebben om hun overleving en welzijn te garanderen.

Het antwoord op deze vraag is ingewikkelder dan het lijkt. Er zijn namelijk verschillende redenen waarom mensen moeite kunnen hebben om vrienden te maken. In dit artikel laten we je echter de meest voorkomende zien en enkele tips om ermee om te gaan.

Mogelijke redenen waarom je geen vrienden hebt

Om solide en duurzame vriendschappen op te bouwen, is het belangrijk om te identificeren wat je tegenhoudt. Het kan om iets interns gaan (zoals je persoonlijkheid of wie je bent) of iets externs, zoals omstandigheden of context. Als jij een van die mensen bent die zich afvraagt waarom je geen vrienden hebt zullen we je enkele mogelijke oorzaken laten zien die je zullen helpen om hier achter te komen.

1. Een laag zelfbeeld

Een laag zelfbeeld weerhoudt mensen ervan om zichzelf als waardevol te zien. In deze gevallen is het heel gewoon om onszelf constant met andere te vergelijken en het gevoel te hebben dat we niet genoeg zijn. Dit minderwaardigheidsgevoel weerhoudt ons ervan om intiem met anderen te zijn, waardoor we ons geïsoleerd en eenzaam voelen.

2. Geen vrienden door verlegenheid

Geen vrienden door een laag zelfbeeld

Verlegen mensen voelen zich angstig en ongemakkelijk in sociale situaties. Dus stoppen ze met anderen samen te zijn en met anderen om te gaan. Als ze het ongemak van de interactie met anderen proberen te verminderen, ervaren ze vervolgens ongemak en eenzaamheid in hun vrijwillig isolement.

3. Ongepaste houdingen

Er is een aantal houdingen waardoor we anderen van ons vervreemden. Dit kan ons ervan weerhouden om duurzame relaties aan te gaan. Enkele van deze houdingen zijn bijvoorbeeld:

 • Onverdraagzaamheid.
 • Het slachtoffer spelen.
 • Trots of gevoel van superioriteit.
 • Egoïsme.
 • Lage tolerantie voor frustratie.
 • Gewelddadige reacties.

4. Verwaarlozing of tijdsgebrek

Het is gebruikelijk dat een hectisch tempo van het leven ons scheidt van vrienden of ons verhindert om nieuwe relaties aan te gaan. Soms gebeurt dat ongemerkt, terwijl we het ons niet eens realiseren.

Daarnaast hebben we de neiging om vrienden aan de kant te zetten als we een partner vinden. Dit is een fout die je moet vermijden. Je moet vriendschappen onderhouden, zodat je ze niet na verloop van tijd verliest.

5. Voorkeur om geen vrienden te hebben

Sommige mensen vinden het fijn om alleen te zijn. Ze maken liever plannen en doen activiteiten zonder andere mensen, en dat is niet erg. Het is gewoon een manier van zijn. Je moet echter onthouden dat interacties en relaties hebben ook gezond zijn.

6. Psychologische problemen

Er zijn veel psychologische aandoeningen die het moeilijk maken om hechte relaties aan te gaan. Als je bekend bent een van deze aandoeningen is het belangrijk om er rekening mee te houden een een professional te raadplegen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld:

 • sociale fobieën
 • depressie
 • mythomanie
 • persoonlijkheidsstoornissen

7. Situationele problemen

Verschillende contexten maken het moeilijk om sociale banden tot stand te brengen. Als je je in een van deze situaties herkent, moet je identificeren wat je kunt doen om de situatie te veranderen. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

 • in een afgelegen gebied wonen.
 • thuiswerken.
 • vaak verhuizen.
 • enzovoorts.

Handige tips om te leren vrienden te maken

Als je niet meer wilt zeggen “ik heb geen vrienden”, let dan op de volgende tips en maak aantekeningen. Deze zullen je helpen langdurige, kwalitatieve relaties op te bouwen.

1. Onderneem actie om andere mensen te ontmoeten

Als je niet goed kunt opschieten met de mensen die je kent, moet je erop uitgaan om nieuwe mensen te ontmoeten. Er zijn veel mensen die iemand zoals jij willen ontmoeten. Ga naar nieuwe plaatsen waar je met anderen kunt communiceren.

 • Om dit te doen kun je bijvoorbeeld deelnemen aan vrijetijdsactiviteiten zoals schilderen, dans of kooklessen.
 • Je kunt ook naar een sportschool gaan.

2. Identificeer dingen die je gemeen hebt met anderen

Doe iets leuks met nieuwe vrienden

Een geweldige manier om met mensen in contact te komen, is door je bewust te zijn van de hobby’s of interesses die jullie gemeen hebben. Vervolgens kun je deze onderwerpen gebruiken om een gesprek te starten.

Meld je aan voor activiteiten die je leuk vindt en je zult daar gelijkgestemde mensen vinden met wie je iets gemeenschappelijks hebt. Dit zal het gemakkelijker voor je maken om met hen om te gaan en vervolgens vriendschappen op te bouwen.

3. Beoefen empathie

Probeer in gesprekken met anderen ook aandacht te besteden aan hun emoties. Onthoud dat een vriendschap niet alleen over jou gaat. Het is belangrijk om naar de gevoelens van anderen te luisteren en deze te respecteren.

4. Breng tijd door met je huidige vrienden

Vriendschap moet worden gecultiveerd om sterk en duurzaam te zijn. Elke relatie heeft aandacht en zorg nodig. Neem daarom, hoe druk je het ook hebt, even de tijd om een berichtje te sturen of even te bellen. Het hoeft niet lang te duren. Kleine gebaren onderhouden en versterken relaties.

5. Verander je routine

Als je vrienden wilt hebben, raden we je aan om uit je comfortzone te komen. Om dit te doen moet je nieuwe dingen proberen met nieuwe mensen. Nodig bijvoorbeeld je collega’s eens uit om een film te zien of koffie te gaan drinken. Tijd doorbrengen op een nieuwe plek versterkt de bestaande relaties.

6. Verander je houding

Zoals we al hebben gezien, is de manier waarop we ons tegenover anderen gedragen vaak een reden waarom we weinig of geen vrienden hebben. Identificeer daarom welke houding mensen ertoe kan brengen je af te wijzen. Je kunt bijvoorbeeld iemand vragen die je kent en objectief is.

Praten over je probleem is een goede manier om andere gezichtspunten te ontdekken. Je moet ook weten dat je het antwoord waarschijnlijk niet leuk vindt om te horen, maar het is noodzakelijk om je gedrag aan te kunnen passen. Een kleine verandering in je houding kan veel veranderen.

7. Kom nader tot anderen

Een andere manier om echte vrienden te krijgen, is door te profiteren van de banden die je al hebt en ze intiemer en persoonlijker te maken. Als je iemand kent met wie je goed kunt opschieten, nodig hem of haar dan uit en breng wat quality time met elkaar door. Zo leer je elkaar beter kennen.

Als je geen vrienden hebt, kun je er een paar maken!

In sommige gevallen heb je professionele hulp nodig om te leren hoe je vriendschappen kunt sluiten. Er zijn namelijk psychische aandoeningen die het moeilijker maken om vrienden te maken.

Als je het gevoel hebt dat je alles hebt geprobeerd en je je blijft afvragen waarom je geen vrienden hebt, is het belangrijk om therapie te overwegen. Je kunt dingen veranderen met vastberadenheid en door je beperkingen te erkennen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.